NEUROLOG POTVRDIO NOVAKOVE SLUTNJE: Povreda je OZBILJNA! Takav udar je kritičan za funkcije povezane sa KOORDINACIJOM!

Autor:

Sport

13.05.2024

12:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Detaljna analiza.

NEUROLOG POTVRDIO NOVAKOVE SLUTNJE: Povreda je OZBILJNA! Takav udar je kritičan za funkcije povezane sa KOORDINACIJOM!

Foto: www.profimedia.rs

Novak Đoković završio je učešće na Mastersu u Rimu u trećem kolu pošto ga je eliminisao Alehandro Tabilo sa 2:0 (6:2, 6:3) u setovima.

Ovo je bio jedan od najgorih mečeva Novaka u celoj karijeri. Meč na "Foro Italiko" je okončan za svega 67 minuta, a osvajač rekordne 24 grend slem titule je ovim porazom postavio svoj lični negativan rekord. Naime, bio je to najbrži poraz za Novaka Đokovića u karijeri na mečevima koji su se igrali na šljaci.

Možda i najveći razlog za ubedljiv poraz i bledu partiju Novaka Đokovića jeste povreda. Dva dana ranije, podsetimo, navijaču je iskliznula aluminijumska flaša i pogodila Noleta u glavu dok je potpisivao autograme. 

Ne znam da li je uticalo, da budem iskren. Odlučio sam da ne uradim sve testove zbog te situacije. Nisam osećao ništa. Nisam trenirao i nisam se osećao isto. Nisam se osećao prisebno. Bio pod velikim stresom, što je bilo još gore zbog bola. Možda ima veze sa tim... Bilo je neočekivano očigledno, nisam čak ni gledao gore, osetio sam jak udarac u glavu i veoma je uticalo na mene. Bilo je krvi, ali uspeo sam da spavam dobro bez glavobolje, sutra sam se osećao dobro, ali danas kako sam izašao na teren, ušao u svoje patike, osećao sam se kao drugi igrač - priznao je Novak.

Poznati američki doktor neurologije, Šon Malen, iz laboratorije "ETC" u državi Ilinoj, detaljno je analizirao povredu koju je Novak Đoković zadobio.

- Analizirao sam incident teniske zvezde, Novaka Đokovića, koji je slučajno pogođen u glavu nečime što je izgledalo kao delimično puna boca za vodu od nerđajućeg čelika. Kako bismo razumeli udar, koristio sam veštačku inteligenciju kako bi izračunao silu flaše koja je udarila u Novakovu glavu - naveo je Malen.

Nastavio je u istom tonu.

- Računica govori da je flaša pala sa šest stopa (oko 1.8 metara) sa minimalnom inicijalnom silom udarca od oko 79.2 Njutna (sila od oko osam kilograma pritiska u odnosu na neku podlogu), što je kao da pas srednjeg rasta skoči na vas. Još važnije, iz neurofizičke tačke gledišta, takav udar na desnu parijetalnu stranu može da bude zabrinjavajuća. Ovaj deo mozga je kritičan za funkcije povezane sa koordinacijom kretanja i čulnog procesuiranja informacija - kaže doktor i dodaje:

- Inicijalni simptomi mogu da budu od glavobolje i vrtoglavice do suptilnih kognitivnih poremećaja kao poteškoće sa koncentracijom i pamćenjem strategija i poteza. Za sportistu kakav je Đoković, čiji stil igre zavisi od preciznosti, izdržljivosti i strateškog razmišljanja, čak i najmanja oštećenja mogu da utiču na njegove partije. U prvih 24 do 48 sati od incidenta je neophodno da se prate znaci potresa mozga ili drugih neuroloških smetnji. Ovi simptomi potencijalno mogu da poremete njegova izdanja na predstojećim turnirima, da utiču na njegovu brzinu reagovanja i donošenje odluka pod pritiskom. Esencijalno je da medicinski profesionalci procene njegovo stanje kako bi bili sigurni da nema ozbiljnih povreda i da ga bezbedno vrate na teren - napisao je doktor Malen na društvenoj mreži "X".

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Mirko

13.05.2024 12:36

A mozda nije bilo slucajno vec naruceno i precizno isplanirano?

Svetlana

13.05.2024 13:58

Novak treba da tuzi zbog nanete povrede.Nije njemu slucajno ispala metalna flasica,nego je gadjao Novaka.Mora krivicno da odgovar.