ZASTRAŠUJUĆE UPOZORENJE UKRAJINSKOG KOMANDANTA! Progovorio o Putinovoj pretnji nuklearnim oružjem: Zabrinuti smo

Autor:

Svet

25.10.2022

09:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

General Oleksander Sirski otvoreno govorio o ratu u Ukrajini.

ZASTRAŠUJUĆE UPOZORENJE UKRAJINSKOG KOMANDANTA! Progovorio o Putinovoj pretnji nuklearnim oružjem: Zabrinuti smo

Foto: Oleksander Sirski

Komandant ukrajinskih kopnenih snaga Oleksander Sirski upozorio je da je pretnja ruskog predsednika Vladimira Putina upotrebom nuklearnog oružja u Ukrajini stvarna i da bi Zapad "trebao da bude zabrinut“, ali je rekao da njegova zemlja ipak pobeđuje u ratu.

General-pukovnik Sirski dao je ekskluzivni intervju za ABC njuz u istočnom ukrajinskom gradu Harkovu u nedelju.

Kao 57-godišnji vrhovni komandant kopnenih snaga svoje zemlje, Sirski je odigrao odlučujuću ulogu u preokretu rata u korist Ukrajine, prvo predvodeći uspešnu odbranu glavnog grada Kijeva, a zatim – nedavno – upravljajući kontraofanzivom na severoistoku koja je prekinula višemesečni sukob i bacila ruske snage u odbranu.

Intervju, emitovan u ponedeljak u emisiji "Dobro jutro Ameriko", jedan je od retkih da je Sirski javno govorio o taktici Ukrajine, važnosti podrške Zapada, pretnji ponovnim napadima iz Belorusije i svojoj odlučnost da će Ukrajina povratiti svu svoju teritoriju, uključujući Krimsko poluostrvo koje je anektirala Moskva.

Uspesi Ukrajine su, međutim, u senci nedavnih Putinovih pretnji da bi Rusija mogla da pribegne nuklearnom oružju kako bi preokrenula tok njegovog rata u Ukrajini. Sirski je rekao da ozbiljno shvata pretnje.

- Mi smo zabrinuti, rekao je Sirski.

- Verujem da takva pretnja zaista postoji i moramo je uzeti u obzir, dodao je.

Sirskom je u aprilu dodeljena nagrada Heroj Ukrajine za napore u odbrani glavnog grada.

Ali pobeda u Harkovu, njegovom rodnom gradu, bila je posebna. 

Sirski je veoma upoznat sa taktikom svog neprijatelja, pošto je bio obučavan u istoj sovjetskoj školi ratovanja. Osamdesetih godina studirao je u Moskovskoj višoj vojnoj komandnoj školi. Sada, on to znanje koristi na bojnom polju.

- Lakše je razumeti akcije svog neprijatelja. Možete predvideti šta bi on mogao da uradi u različitim situacijama, dodao je.

Uprkos poznavanju Rusije, Sirski je rekao da nije verovao da će Moskva preći na invaziju punog obima. Čak i dok su se ruske snage gomilale blizu granice, on je rekao da veruje da će napad biti ograničen na istok, iako se pripremao na najgore.

- Iskren da budem, nisam očekivao takve razmere i nivo invazije od strane neprijatelja, rekao je on za ABC njuz.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Ratko

25.10.2022 12:37

Tako ce proci svi nacisti i ustase