BAJDEN NEGIRAO OPTUŽBE: ''Snižavanje cena gasa nije POLITIČKI potez zbog izbora, porodice ISPAŠTAJU''! (VIDEO)

Autor:

Svet

19.10.2022

19:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik SAD-a, Džo Bajden demantovao je da je ispuštao više nafte iz strateških rezervi kao politički potez da snizi cene gasa uoči izbora na sredini mandata.

BAJDEN NEGIRAO OPTUŽBE: ''Snižavanje cena gasa nije POLITIČKI potez zbog izbora, porodice ISPAŠTAJU''! (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Džozef Bajden

- To uopšte nije na političkoj osnovi - rekao je novinarima u Beloj kući o svojoj odluci da pusti 15 miliona barela. Bajden je u svojim izjavama napao naftne kompanije da ne proizvode dovoljno gasa i da nisu snizile cene na pumpama.

- Kada cena nafte padne, trebalo bi da dođe do pada cene na benzina na pumpama. Tako bi trebalo da funkcioniše, ali to nije slučaj - rekao je on.

- Smanjite cenu koju naplaćujete na pumpi da biste odražavali ono što plaćate za proizvod. I dalje ostvarujete značajan profit - rekao je naftnim kompanijama.

- Vaši akcionari će i dalje raditi veoma dobro, a američki narod će ''uhvatiti'' pauzu koju zaslužuju i takođe imati fer cenu na pumpi.

Džo Bajden je izneo trodelni plan za snižavanje cena gasa, dok se Amerikanci pripremaju da izađu na izbore 8. novembra kako bi utvrdili koja stranka kontroliše Kongres. Glasači su u više navrata govorili da su ekonomija i visoki troškovi života njihova glavna briga pred izbore, gde su republikanci favorizovani da preuzmu kontrolu nad Kućom.

Prosečna cena gasa je 3,85 dolara po galonu, otprilike 20 centi više nego pre mesec dana, prema AAA.

 

 

Cene su pale od ovog leta, kada su u nekim državama u junu bile preko 5 dolara po galonu.

Prebacio lopticu : Ispaštamo zbog Putinove invazije na Ukrajinu

Bajden je preuzeo zasluge za pad i ponovo okrivio invaziju ruskog predsednika Vladimira Putina na Ukrajinu za njihov početni uspon.

- Cene gasa padaju i to će se nastaviti - rekao je on.

- Ali ne padaju dovoljno brzo. Porodice trpe na gubitku. Činio sam sve što je u mojoj moći da smanjim cene gasa od kada je Putinova invazija na Ukrajinu izazvala ove cene - dodao je on.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Bajden tvrdi kako je Putinova invazija na Ukrajinu krivac za skok cene nafte

Takođe je rekao da je otvoren za oslobađanje više nafte iz američkih rezervi ako cene nastave da ostanu visoke kako se sezona hladnog vremena približava.

- Mi to nazivamo planom spremnim za sprovođenje. To nam omogućava da brzo napredujemo kako bismo sprečili skokove cena nafte i odgovorili na međunarodna dešavanja - rekao je on.

NEGIRAO REPUBLIKANSKE KRITIKE 

Bajden je odbio kritike Republikanaca da je njegova administracija usporila proizvodnju nafte.

- Moramo odgovorno povećati američku proizvodnju nafte bez odlaganja ili odlaganja naše tranzicije na čistu energiju. Hajde da razotkrijemo neke mitove ovde. Moja administracija nije zaustavila ili usporila proizvodnju nafte u SAD, baš naprotiv. Proizvodimo 12 miliona barela nafte dnevno. I do kraja ove godine proizvešćemo milion barela dnevno više od dana kada sam preuzeo dužnost - rekao je on.

Dok je kritikovao naftne kompanije zbog održavanja visokih cena dok cena nafte pada, ponudio im je podsticaj da ispuste više sirove nafte. Predsednik je obećao da će otkupiti naftu kada dostigne 70 dolara po barelu kako bi dopunio strateške rezerve.

- To znači da naftne kompanije mogu da investiraju u povećanje proizvodnje sada sa uverenjem da će moći da nam prodaju svoju naftu po toj ceni u budućnosti - 70 dolara. Rafiniranje i dopunjavanje rezervi po 70 dolara po barelu je dobra cena za kompanije - rekao je Bajden.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden

- Dakle, moja poruka naftnim kompanijama je sledeća: imate rekordan profit. I dajemo vam više sigurnosti, tako da možete odmah da preduzmete inicijativu i da povećate proizvodnju nafte - dodao je Bajden.

Bajdenova najava je delimično bila odgovor na nedavne rezove proizvodnje koje su objavile zemlje OPEK+.

Grupacija, koja kontroliše 40% svetske proizvodnje sirove nafte, objavila je ranije ovog meseca da će proizvoditi 2 miliona barela dnevno - 2% globalne ponude.

Oslobađanje od 15 miliona barela ne bi pokrilo ni jednodnevnu upotrebu nafte u SAD, prema Upravi za energetske informacije.

Potparol Bele kuće Karin Žan-Pjer nije se izjašnjavala kada će potrošači konkretno videti niže cene na pumpi. Kada su je na brifingu za štampu u sredu pitali šta Bajden smatra dobrom cenom za gas, ona je poručila sledeće:

- Zaista, pokušavamo da obezbedimo da snabdevanje zadovolji potražnju.

Bajden je od marta pustio 160 miliona barela sirove nafte, čime su rezerve dostigle najniži nivo u poslednje četiri decenije. Državne strateške rezerve nafte imale su 416,4 miliona barela u sedmici završenoj 30. septembra - najniži nivo od 1984, prema podacima Ministarstva energetike. Birači koji idu na međuizborne izbore suočavaju se sa rekordno visokim cenama hrane i drugih svakodnevnih artikala.

Život na ''visokoj nozi'' ih košta debelo

Republikanci zameraju Bajdenu i demokratama visoke troškove života, problem koji birači vide da utiče na njihov svakodnevni život.

- Vidite, činimo sve što možemo - rekla je u utorak uveče portparol Bele kuće Karin Žan Pjer za CNN.

- Mi ovo shvatamo veoma ozbiljno kada je u pitanju inflacija, kada je u pitanju smanjenje troškova. I predsednik će nastaviti da radi taj posao. Zato je Zakon o smanjenju inflacije bio toliko važan.

Na novembarskim izborima, republikancima je potreban neto dobitak od pet mesta da bi osvojili većinu u Predstavničkom domu, i neto dobitak od samo jednog mesta da bi osvojili kontrolu nad ravnopravno odlučenim Senatom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading