BAJDEN RASPRODAJE NAFTU PRED IZBORE: Američki predsednik pokušava da obuzda cene

Autor:

Svet

19.10.2022

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šef Bele kuće ove nedelje planira da pusti 14 miliona barela na tržište da bi jeftinijim gorivom pridobio birače u novembru da glasaju za njegovu Demokratsku partiju.

BAJDEN RASPRODAJE NAFTU PRED IZBORE: Američki predsednik pokušava da obuzda cene

Foto: Tanjug/AP

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena planira ove nedelje da proda naftu iz strateških rezervi SAD da bi smanjila cene goriva uoči izbora za Kongres narednog meseca nakon što je odluka organizacije OPEK plus da smanji kvote za proizvodnju crnog zlata razbesnela šefa Bele kuće.

Rojters je, pozivajući se na tri izvora upućena u temu, objavio da će Bajden pustiti na tržište 14 miliona barela. To je najveća količina do sada oslobođena iz američkih stratešekih rezervi, teških 180 miliona barela, a čija je prodaja započeta u maju. Britanska agencija prenela je i navode četvrtog izvora da administracija u Vašingtonu pregovara i s naftnim kompanijama o prodaji dodatnih 26 miliona barela, koju je odobrio Kongres za fiskalnu 2023, a koja je počela 1. oktobra.

Predsednik SAD je prošle nedelje rekao da su cene benzina previsoke i da će ove nedelje imati više da kaže o smanjenju troškova Amerikancima koji poseduju motorna vozila. Bajdenove demokrate strahuju da bi, ako cene goriva nastave da rastu i oni glasači koji su bili lojalni njima mogli da se na novembarskim izborima za Kongres opredele za Republikansku partiju bivšeg predsednika Donalda Trampa. Na stanje na američkim benzinskim pumpama uticala je odluka OPEK plusa, koji okuplja proizvođače nafte i u kojem dominira Saudijska Arabija, da smanji proizvodnju za dva miliona barela dnevno. Ova odluka će pomoći i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da, zahvaljujući povećanju cene tog energenta, finansira agresiju na Ukrajinu.

- To što su uradili zajedno s Rusijom neće proći bez posledica - rekao je Bajden prošle nedelje za CNN.

Ova američka televizija je ranije citirala neimenovane predstavnike ministarstva finansija koji su odluku o smanjenju eksploatacije nafte ocenili "neprijateljskim činom". Bela kuća je 11. oktobra objavila da Bajden traži ponovnu procenu odnosa sa Saudijcima.

Saudijski princ preti džihadom američkim demokratama

Republika

Foto: Tanjug/AP

Muhamed bin Salman

Saudijski princ Saud el Šalan, rođak prestolonaslednika Muhameda bin Salmana, reagovao je na kritike koje su vlastima u Rijadu stigle od Bajdenovih demokrata povodom odluke OPEK plusa. On je u video-poruci objavljenoj na društvenim mrežama zapretio muslimanskim svetim ratom "svakome ko osporava postojanje ovog kraljevstva".

- Svi smo mi proizvodi džihada i mučeništva. To je moja poruka svima koji misle da to može da nas ugrozi - rekao je El Šalan, koji je oženjen jednom od unuka pokojnog kralja Abdulaziza el Sauda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading