UPOZORENJE BELE KUĆE JE ZABRINJAVAJUĆE: Putin i OPEK udruženi udaraju na Zapad?

Autor:

Svet

05.10.2022

19:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Saudijska Arabija i Rusija, kao lideri energetskog kartela OPEK plus, dogovorile su se u sredu o svom najvećem smanjenju proizvodnje u više od dve godine u pokušaju da podignu cene, suprotstavljajući se naporima Sjedinjenih Država i Evrope da uguše ogroman prihod.

UPOZORENJE BELE KUĆE JE ZABRINJAVAJUĆE: Putin i OPEK udruženi udaraju na Zapad?

Foto: Tanjug/AP/Printscreen

Moskva žanje od prodaje sirove nafte.

Predsednik Bajden i evropski lideri pozvali su na veću proizvodnju nafte kako bi se smanjile cene benzina i kaznila Moskva zbog njene agresije u Ukrajini. Rusija je optužena da koristi energiju kao oružje protiv zemalja koje se protive njenoj invaziji na Ukrajinu, a ključ odluke nije mogao biti promašen.

- Ovo se potpuno kosi sa onim što Bela kuća želi, a upravo to želi Rusija - rekao je Bil Farren Prajs, šef makro analize nafte i gasa u Enverus, istraživačkoj firmi.

Republika

Foto: pixabay.com

Bela kuća

- To takođe stavlja Saudijsku Arabiju na diplomatski „kurs sudara“ sa Sjedinjenim Državama, rekao je on.

Smanjenje od dva miliona barela dnevno predstavlja oko 2 procenta globalne proizvodnje nafte. Smanjenjem proizvodnje, OPEK Plus je takođe nastojao da da izjavu energetskim tržištima o koheziji grupe tokom rata u Ukrajini i njenoj spremnosti da brzo deluje u odbrani cena, kažu analitičari.

- Radije bismo bili preventivni,nego da nam je žao - rekao je on.

Činilo se da je to dalo željeni rezultat: cena nafte Brent, koja je pala tokom leta, porasla je za više od 1,5 odsto nakon sastanka, produžavajući rast poslednjih dana i vraćajući cene na nivoe poslednji put viđene sredinom septembra, navodi Njujork Tajms.

Kao odgovor, zvaničnici Bajdenove administracije rekli su da će predsednik naložiti Odeljenju za energetiku da pusti 10 miliona dodatnih barela nafte iz Strateških rezervi nafte u novembru.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden

Ranije ove nedelje, sekretar za štampu Bele kuće, Karin Žan-Pjer, rekla je novinarima da administracija ne planira da nastavi sa oslobađanjem nakon što je istekao šestomesečni napor da se pusti milion barela dnevno kako je planirano krajem ovog meseca.

Nekoliko sati pre sastanka OPEK plus, Evropska unija je pokrenula plan da ograniči cenu ruske nafte, u koordinaciji sa Grupom 7 zemalja i drugima. Sastanak u sredu održan je u sedištu OPEK-a u Beču, prvi put od marta 2020.

Među prisutnima je bio i potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak, koji je odigrao ključnu ulogu u negovanju saradnje sa drugim velikim zemljama proizvođačima nafte.

U nastojanju za višim cenama nafte, Kremlj možda koristi de facto lidera OPEK-a, Saudijsku Arabiju, čiji ministri žele buduću saradnju Moskve u energetskim pitanjima, da Zapadu poskupi preduzimanje mera protiv Rusije.

- U meri u kojoj cene rastu, za Evropu biti mnogo izazovnije da nastavi sa sankcijama ruskoj nafti u decembru - rekao je Bhushan Bahree, izvršni direktor S&P Global Commoditi Insights.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading