KATAKLIZMA! Cene gasa otišle u nebesa, evropski gigant pred krahom: MOĆNA EVROPSKA ZEMLJA SPREMILA PLAN ZA SUDNJI DAN!

Autor:

Svet

06.07.2022

06:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najmoćnija zemlja EU mogla bi da zatvori mnoge fabrike ukoliko skroz ostane bez ruskog energenta, a najbolji primer dramatične situacije jeste slom kompanije "Uniper".

KATAKLIZMA! Cene gasa otišle u nebesa, evropski gigant pred krahom: MOĆNA EVROPSKA ZEMLJA SPREMILA PLAN ZA SUDNJI DAN!

Foto: Tanjug/AP

Prava kataklizma preti Evropi, upozorili su stručnjaci nakon što je juče cena gasa bukvalno otišla u nebesa, a iz najbogatije evropske zemlje Nemačke stigli su poražavajući podaci o potencijalnom krahu jedne od najmoćnijih energetskih kompanija na svetu nemačkog "Unipera", ali i o početku ekonomskog rata.

"Uniper" je gigant koji je u Nemačkoj najveći uvoznik ruskog gasa, zbog čega je i pretrpeo stravične udarce otkad je u februaru počeo rat u Ukrajini.

Za konflikt je Zapad optužio zvaničnu Moskvu i šefa Kremlja Vladimira Putina, zbog čega je njegovoj zemlji uveo najsnažnije ekonomske sankcije ikad.

Gotovo u trenu je došlo do poremećaja u snabdevanju Starog kontinenta ruskim energentima, a, samim tim, i kolapsa u privredi kakav nije viđen još od vremena pred početak Drugog svetskog rata.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

I tako je u trenucima kada je cena gasa juče skočila na skoro 1.820 dolara za 1.000 kubnih metara, a "Uniper" od vlade u Berlinu zatražio pomoć u vrtoglavom iznosu od čak devet milijardi dolara da bi isplivao iz blata, pojavili su se navodi da se Nemci uveliko spremaju za dolazak sudnjeg dana, tj. scenarija u kom bi Ruska Federacija uskoro mogla u potpunosti da zaustavi isporuku gasa Evropljanima.

Iako se ne zna kada bi taj dan tačno mogao da dođe, veruje se da bi on svakako podrazumevao gašenje svih fabrika koje, kako se smatra, nisu esencijalne, a sve ostale rezerve energenata bile usmerene na ključne parametre za opstanak jedne zemlje.

- Kompanije s ugovorima koji se mogu prekidati bile bi prve kojima bi bila ukinuta isporuka gasa ako se primeni racionalizacija. A zatim slede gasne elektrane, koje nisu neophodne za stabilnost mreže. Sledeći na redu su veliki industrijski kupci, koji su činili oko 37 odsto potražnje za gasom u zemlji tokom 2021. - piše stručni portal Energypost.eu, istovremeno upozoravajući da bi to moglo da dovede čak i do zaustavljanja proizvodnje mnogih prehrambenih namirnica koje se ne smatraju esencijalnim.

S druge strane, Nemačka, koja trenutno ima svega 55 odsto popunjenih rezervi gasa, te kapacitete bi mogla da iskoristi samo za održavanje ključnih sistema.

- U slučaju teške gasne krize, takozvani zaštićeni kupci će biti tretirani s prioritetom. To uključuje domaćinstva, mala preduzeća poput pekara, supermarketa i osnovnih socijalnih usluga kao što su bolnice, škole, policijske stanice ili proizvođači hrane - navodi se na Energypost.eu.

Po tom pitanju se oglasio i Klaus Miler, predsednik nemačke Savezne agencije za mreže (Bnetza).

- Postoji širok spektar faktora, pa je uspostavljanje jasnog rasporeda isključivanja unapred veoma izazovan zadatak - naglasio je on.

A koliko je situacija ozbiljna, najbolji je primer sudbina kompanije "Uniper", čije rukovodstvo nije želelo da se oglašava nakon što je u medijima procurila informacija da se kompanija obratila državi za pomoć.

Republika

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

 

Naime, Blumberg je naveo da vlada predvođena kancelarom Olafom Šolcom razmatra primenu niza mera da bi se pomoglo posrnulom gigantu - od zajmova, preko ideje da država preuzme većinski udeo u kompaniji do prebacivanja dela porasta troškova na klijente.

- Deonice "Unipera" su početkom ove nedelje potonule čak 28 odsto, pa je i njena tržišna vrednost dostigla 4,14 milijarde evra. Analitičari procenjuju da smanjene ruske isporuke koštaju "Uniper" 30 miliona evra dnevno - navodi Blumberg, citirajući reči nemačkog ministra energetike Roberta Habeka, koji je upozorio da gasna kriza može izazvati kolaps na tržištu i uvesti svet u veliku finansijsku krizu.

On je potvrdio da su već sad izrađeni planovi za racionalizaciju, što bi moglo dovesti do toga da će se snažna nemačka industrija suočiti s nestašicama.

- Nemamo posla s donošenjem nekakvih nestalnih odluka, već s ekonomskim ratom. Nakon sniženja isporuka čak 60 odsto ono što sledi je logično - upozorio je Habek.

Činjenice o moćnom "Uniperu" 

  • međunarodna energetska kompanija koja ima oko 33 GV proizvodnih kapaciteta u Evropi i Rusiji
  • sedište u nemačkom gradu Diseldorfu
  • svrstava se među najveće svetske proizvođače električne energije
  • osnovana 1. januara 2016.
  • njenu potencijalnu propast nemački ministar energetike Robert Habek uporedio s krahom američke finansijske korporacije Lejman braders (engl. Lehman Brothers)
  • u raznim oblicima ona je postojala između 1850. i 2008. i njen bankrot često se smatra početkom svetske recesije modernog doba

Medvedev preti: Barel nafte ide na 300$

Bivši predsednik Rusije Dmitrij Medvedev upozorio je juče da bi predlog Japana da se cena ruske nafte ograniči na oko polovinu njenog sadašnjeg nivoa doveo do znatno manje ponude nafte na tržištu, što bi moglo da podigne cene tog energenta iznad 300-400 dolara po barelu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Komentarišući izveštaje o predlogu koji je, navodno, izneo japanski premijer Fumio Kišida, Medvedev je rekao da Japan "neće imati ni naftu ni gas iz Rusije, kao ni učešće u projektu tečnog prirodnog gasa 'Sahalin-2'".

Norveška ostaje bez nafte zbog štrajka? 

U trenutku velike energetske krize koja je pogodila čitav svet zbog rata u Ukrajini, a posebno Evropu, norveški radnici na morskim naftnim i gasnim platformama počeli su štrajk. Iz sindikata koji je organizovao tu akciju rečeno je Rojtersu da zaposleni traže povećanje plata da bi kompenzovali rastuću inflaciju nastalu usled povećanja cena nafte i gasa.

Energetska kompanija "Ekvinor" je saopštila da je pokrenuto zatvaranje čak tri polja u Severnom moru, kao rezultat štrajka, a ukupna proizvodnja nafte i gasa u Norveškoj biće na dnevnom nivou manja za 89.000 barela naftnog ekvivalenta.

Zastrašujuće Počela prva isključenja tople vode i grejanja

Stanari jedne zgrade u nemačkom mestu Dopoldisvalde, u pokrajini Saksoniji, dobili su obaveštenje da će ubuduće toplu vodi imati samo od četiri do osam, od 11 do 13 i od 17 do 21 sat. Objašnjeno je da, pošto cene gasa i struje stalno rastu, mora da se sprovodi štednja pre zime.

- Ne želimo da nerviramo stanare, već da se prilagodimo da možda iduće godine nećemo moći da plaćamo troškove - istakao je direktor stambene zadruge Falk Kin-Majzegajer.

"Ili ste sa nama ili ste pregaženi" 

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Vladimir Putin i njegov beloruski kolega Aleksandar Lukašenko predložili su na regionalnom forumu stvaranje unije koju bi činile bivše sovjetske republike i koja bi pomogla da se prevaziđu sankcije zapadnih zemalja, te da se stvori jak ekonomski i vojni savez.

Lukašenko je tom prilikom poručio da bi bivše sovjetske republike trebalo da budu zainteresovane za jačanje veza s njegovom zemljom, ali i s Rusijom, da bi očuvale svoj suverenitet i nezavisnost jer će, u protivnom, "biti pregažene".

Istovremeno, pojavila se vest da je Putin s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i iranskim liderom Ebrahimom Raisijem razmatra zajednički program za dizajn i proizvodnju automobila čija je suština, kako se veruje, pokoravanje Evrope kao jednog od centara za proizvodnju vozila. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading