ZABRINJAVAJUĆE ČINJENICE O NOVOJ BRITANSKOJ PREMIJERKI: Liz Tras zastupa politiku bogatih, želi suzbijanje štrajka

Autor:

Svet

07.09.2022

07:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Liz Tras je imenovana za novu britansku premijerku nakon što je pobedila u trci za lidere Torijevaca sa najmanjom razlikom u poslednjih nekoliko godina.

ZABRINJAVAJUĆE ČINJENICE O NOVOJ BRITANSKOJ PREMIJERKI: Liz Tras zastupa politiku bogatih, želi suzbijanje štrajka

Foto: Tanjug/AP

Liz Tras je postala 56. premijerka Britanije nakon formalnog sastanka sa kraljicom u Balmoralu u utorak.

Trus se našla na udaru kritika tokom trke za liderstvo jer nije iznela detalje nekih svojih planova - posebno u vezi sa krizom troškova života. Ali ona je ponudila neke zabrinjavajuće naznake o tome kako će izgledati njeno premijersko mesto. 

Protiv delenja novca

Trus je stavila smanjenje poreza u središte svoje kampanje za premijera, u direktnom pokušaju da pridobije vernike Torijevaca. I ona je u više navrata odbacivala mogućnost „subvenisanja“ jer su se postavljala pitanja šta bi ona uradila da pomogne teško pritisnutim domaćinstvima u krizi troškova života.

Razmere bede sa kojima se Britanci suočavaju sada su toliko velike da su ljudi okupljeni oko Trusove prihvatili da će morati da deluju. Ali izvori bliski njoj sugerišu da ona prirodno favorizuje smanjenje poreza u odnosu na univerzalnu podršku za račune - kao što je isplata od 400 funti svim domaćinstvima koja treba da dospevaju u oktobru.

Misli da su smanjenja poreza koja favorizuju bogate "poštena"

Jedno od ranih obećanja Trus u kampanji bilo je da se preokrene porast nacionalnog osiguranja sa 12% na 13,25% koji je stupio na snagu u aprilu.

Institut za fiskalne studije (IFS) saopštio je da će ovim potezom najsiromašnija desetina Britanaca dobiti samo 7,66 funti godišnje, dok će najbogatija desetina dobiti 1.801,89 funti.

Trus se suočila sa ovim očiglednim disparitetom u intervjuu sa Laurom Kuensberg sa BBC-ja pre nego što je objavljen rezultat. Upitana da li je „pošteno“ da će njeno smanjenje poreza pomoći bogatima više nego siromašnima, ona je rekla: „To je pošteno. Obećali smo u našem manifestu da nećemo podizati nacionalno osiguranje. Ogroman zaliv je zato što se nacionalno osiguranje sada naplaćuje samo od zarade iznad 12.570 funti godišnje.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Želi suzbijanje štrajka i mogla bi da ugrozi radnička prava

Sindikati su oglasili alarm zbog izveštaja da Trus želi da poništi pravila koja pokrivaju 48-časovnu radnu nedelju u pokušaju da poboljša konkurentnost u Velikoj Britaniji.

Ideja je odbačena u januaru 2021. nakon što se poslovni sekretar Kvasi Kvarteng povinovao ogromnoj reakciji.

Kvarteng je spreman da postane sledeći premijer - i mogao bi da oživi tu ideju pod vođstvom gospođe Trus. Dok se štrajkovi naziru u nizu industrija, Tras takođe očekuje rat sa sindikatima. Ona je rekla da će doneti zakone za minimalne nivoe usluga na kritičnoj nacionalnoj infrastrukturi u prvih 30 dana na vlasti - što bi potencijalno ograničilo nastavnike, službenike i radnike u energetici da učestvuju u napuštanjima.

Započela diplomatske prepirke uprkos tome što je bila ministar spoljnih poslova

Kao ministarka spoljnih poslova, Liz Trus je bila najviši britanski diplomata. Ali tokom trke za liderstvo izazvala je svađe sa liderima Francuske i Škotske svojim odbačenim komentarima.

U zapanjujućem napadu na škotsku prvu ministarku Nikolu Stardžon prošlog meseca, gospođa Trus ju je opisala kao „tražilicu pažnje“ i hvalila se članovima Torijevaca da će je „ignorisati“.

Ona je izazvala međunarodnu svađu na još jednom hajtingu gde je rekla da je "porota protiv" da li je francuski predsednik Emanuel Makron "prijatelj ili neprijatelj". Oba incidenta izazvala su bes preko političke podele i postavila pitanja o vrsti pristupa koji će gđa Trus zauzeti na svetskoj sceni.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Mogla bi da se povuče iz Evropske konvencije o ljudskim pravima

Tvrdolinijski torijevci postaju sve kritičniji prema Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima (ECHR), koja je sastavljena nakon Drugog svetskog rata da bi se sprečila tortura, ropstvo i nepravedna suđenja.

Evropski sud za ljudska prava, koji sprovodi ovu konvenciju, utemeljio je kontroverzni pokušaj Borisa Džonsona da pošalje tražioce azila u Ruandu ranije ove godine, što je izazvalo gnev Torijeva.

Trus je rekla iza zatvorenih vrata među poslanicima Torijevaca da će razmotriti napuštanje ECHR-a kao poslednje sredstvo. Prema Sunu, ona je rekla poslanicima da „ako bude potrebno“ Britanija može da povuče svoje članstvo – dodajući: „Evropski sud za ljudska prava je propao. Moramo da se nosimo sa tim." Insistirala je da prvo želi da se reformiše, dodala je: „ali da je bilo potrebno da napustim ECHR, bila bih spremna da to uradim”.
 


Alumni osporavaju njene tvrdnje o propustima njene škole

Liz Trus je u velikoj meri govorila o tome kako je „iskrena“ i „direktno govori“ tokom trke za liderstvo – u onome što bi se moglo videti kao kopanje prema njenom prethodniku Borisu Džonsonu.

Ali njenu izlizanu anegdotu o tome kako su njeni sveobuhvatni učenici iz Lidsa "izneverili" drugi studenti suprotstavili su se.

Nova premijerka je 1980-ih i 1990-ih pohađala školu Roundhai – školu koju Ofsted ocenjuje kao izvanrednu od 2013. godine – nakon što su se njeni roditelji preselili u Lids iz Škotske.

Bivši đaci rekli su Miroru da „to nije Grejndž Hil“ i istakli kako se roditelji bore da pošalju svoju decu u školu koja se nalazi na 22 hektara zemljišta u zelenom predgrađu Lidsa. Raundhejevi bivši nastavnici branili su školu i rekli da njeni komentari „ocrnjuju“ dostignuća drugih.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 


Ona se opire pozivima na pravdu žena rođenih pedesetih

Hiljade učesnika kampanje pozvalo je novu premijerku da napravi dramatičan zaokret i da obešteti ženama kojima je neočekivano ukinut starosni period za penziju.

Članice kampanje Žene protiv nejednakosti državnih penzija (VASPI) zamolile su gospođu Tras i gospodina Sunaka da preispitaju tokom trke za liderstvo, kako bi pomogli oko 3,6 miliona žena rođenih 1950-ih koje su pogođene potresom.

Ali gospođa Trus je rekla glasačici Patriši Morgan na televizijskoj debati prošlog meseca da će „biti veoma teško vratiti se“.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (1)

Loading
Перагеније

07.09.2022 19:11

Типична енглеска паћеница. Прича једно, а онда лети скупи папре па пут Италије, или Шпаније, по латино љубавника...