MOSKVA VAŠINGTONU: Ne mešajte se u unutrašnja pitanja Irana

Autor: informer.rs, Republika

Svet

04.01.2018

19:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Moskva je upozorila Vašington da ne pokušava da se meša u unutrašnje poslova Irana. Zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov optužio je SAD da žele da iskoriste postojeću situaciju da bi srušile nuklearni sporazum sa Teheranom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Protesti u Iranu

Upozoravamo SAD da ne pokušavaju da se mešaju u unutrašnje poslove Islamske Republike Iran, rekao je Rjabkov agenciji Tass.

Prema njegovim rečima, protesti u Iranu su unutrašnja stvar "koja privlači pažnju međunarodne javnosti".

- Ipak, uprkos brojnim pokušajima da se iskrivi suština onoga što se događa, siguran sam da će naš sused (Iran), zemlja koja nam je prijateljska, biti u stanju da prevaziđe tekuće teškoće iz sadašnjeg perioda kao snažna zemlja i pouzdan partner u rešavanju raznih problema, uključujući one koji se odnose na dalju primenu Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije (JCPOA - nuklearni sporazum) - rekao je Rjabkov.

On je, takođe, ocenio da SAD namerno koriste situaciju u Iranu da bi srušile održivost sporazuma kojim je Teheran, u zamenu za ukidanje sankcija, odustao razvoja svog nuklearnog programa.

- Sadašnja situacija u kojoj Vašington popušta iskušenju da iskoristi trenutak i pokrene nova pitanja u vezi sa JCPOA, svedoči o namernom pokušaju da se sruši privrženost globalne zajednice tom sporazumu - ocenio je Rjabkov.

Dodao je i da rad Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija nema nikakve veze sa unutrašnjim procesima u Iranu, kao ni u bilo kojoj drugoj zemlji.

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli je ranije izjavila da će SAD pokrenuti inicijativu da se u sedištima UN u Njujorku i Ženevi narednih dana održi debata o situaciji u Iranu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading