ABRAMOVIČ DONEO U KREMLJ TAJNU PORUKU ZELENSKOG! Putin: Reci mu da ću ih razbiti!

Autor:

Svet

28.03.2022

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Procurili detalji posete Moskvi milijardera i bivšeg vlasnika Čelsija, koji je, nakon što se lično uverio u posledice rata u Kijevu, rešio da posreduje između Rusije i Ukrajine

ABRAMOVIČ DONEO U KREMLJ TAJNU PORUKU ZELENSKOG!  Putin: Reci mu da ću ih razbiti!

Foto: Tanjug/AP

Britanski Tajms objavio je detalje mirovne misije Romana Abramoviča, milijardera i bivšeg vlasnika Čelsija, koji je u Kremlj ruskom predsedniku Vladimiru Putinu doneo rukom pisanu ponudu Volodimira Zelenskog, predsednika Ukrajine, a uprkos besnom Putinovom odgovoru, postignut je napredak u pregovorima.

Dopisnik ovog dnevnika iz Istanbula navodi da je prošle srede ujutro Abramovičev privatni avion hoker 800XP poleteo s aerodroma Ataturk i nakon ulaska u vazdušni prostor Rusije u blizini banje Mineralnije Vodi na jugozapadu te zemlje isključio radarski uređaj za praćenje leta. Navodi se da je avion te iste večeri poleteo s moskovskog aerodroma Vnukovo i vratio se u Istanbul, vrativši u najveći turski grad Abramoviča, koji je u pregovorima s Ukrajinom obavljao dužnost nezvaničnog Putinovog izaslanika. Abramovič se u Moskvi sastao s Putinom i uručio mu rukom poruku od Zelenskog, u kojoj su bili navedeni ukrajinski uslovi za okončanje rata.

- Reci mu da ću ih razbiti - ljuto je Putin rekao Abramoviču, ali se navodi da je, uprkos ovakvom inicijalnom odgovoru, postignut napredak u pregovorima.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je da će narodni referendum omogućiti izmenu Ustava o neutralnom statusu Ukrajine, odnosno o odustajanju od ulaska zemlje u NATO, u roku od nekoliko meseci, što bi bilo brže od parlamentarne procedure za usvajanje ustavnih amandmana.


- Promene ovog ili onog statusa, a bezbednosne garancije podrazumevaju neutralan status, to je ustavna promena. To su dve sednice parlamenta, a dve sednice su godišnje. Možete li zamisliti koliko sve ovo može da traje? Referendum je korak brže. Jer samo narod može da odluči da će biti takvog statusa i takvih garancija. Referendum će biti za nekoliko meseci, a izmene ustava preko parlamenta će trajati najmanje godinu dana, u skladu sa važećim zakonima - rekao je Zelenski u intervjuu ruskim opozicionim medijima.

On je poručio da sporazum o bezbednosnim garancijama za Ukrajinu ne može biti potpisan dok su ruske trupe u toj zemlji.20:03

 


Nakon susreta s Vladimirom Putinom i povratka u Istanbul Abramovič se sastao s Rustemom Umerovom, poslanikom ukrajinskog parlamenta kojeg je izvestio o sastanku koji je imao s predsednikom Rusije. Tajms navodi da je Umerov, bivši poslovni čovek koji govori i turski i ruski jezik, predstavnik Kijeva u pregovorima, čiji su učesnici održali nekoliko sastanaka u hotelima s pet zvezdica u Istanbulu, koje je koordinisao Ibrahim Kalin, portparol turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. Abramovič i Umerov posetili su i Kijev, gde je ruski milijarder upoznao Zelenskog. Abramovič je putovao privatnim avionom koji je leteo preko poljskog glavnog grada Varšave. Navodi se da su tajni pregovori između Abramoviča i Umerova vođeni paralelno sa sastankom šefova diplomatija Rusije i Ukrajine koji je 10. marta u Antaliji organizovala Turska. Na tom sastanku nije postignut nikakav napredak.

Navodi se da je Abramovič, koji je zaradio bogatstvo procenjeno na oko 5,5 milijardi funti u postsovjetskoj privatizaciji, u ovim tajnim pregovorima motivisan sopstvenim interesom, ali dopisnik Tajms dodaje da se čini da mu i ukrajinski predsednik veruje. O tome svedoči izjava Zelenskog da su neki ruski poslovni ljudi ponudili novčanu pomoć Ukrajini i njenoj vojsci. Izvori britanskog lista navode da je Abramovič, nakon što se lično uverio u posledice rata u Kijevu, odlučio da pomogne u okončanju rata. Navodi se da je Abramovičeva majka Irina rođena u Ukrajini, a njegova ćerka Sofija javno se usprotivila ruskoj invaziji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Kole

28.03.2022 21:20

Ne samo sto je bio ljut, kazu babe na pijaci u Ljigu da je i soljicu sa kafom proso