AUSTRIJSKI LIST UPOZORAVA TURISTE! Popularna plaža u Hrvatskoj zaražena azbestom, opasna je po ZDRAVLJE!

Autor:

Svet

22.04.2024

23:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zagađena plaža u Hrvatskoj izaziva zabrinutost među lokalnim stanovništvom i turistima

AUSTRIJSKI LIST UPOZORAVA TURISTE!  Popularna plaža u Hrvatskoj zaražena azbestom, opasna je po ZDRAVLJE!

Foto: youtube/Emergency München, google maps


Prelepi ejzaži i idilične uvale Hrvatske već dugo su omiljena destinacija austrijskih turista. Međutim, nedavni izveštaj austrijskog dnevnog lista "Heute" skrenuo je pažnju na uznemirujući problem na plaži Košica, koja se nalazi severno od Splita u mestu Vranjic.

Uznemirujuće otkriće

Izveštaj ističe zabrinutost koju je izazvala lokalna Civilna inicijativa "Mesto koje želi da živi" u vezi sa zagađenjem plaže Košica azbestom, visoko toksičnim i kancerogenim materijalom. Članak ističe da je područje prethodno bilo domaćin fabrici cementa koja je, prema inicijativi, godinama odlagala svoje otpatke direktno u more. Fabrika u pitanju je bivša Salonit fabrika u Vranjicu, koja je takođe bila mesto odlaganja opasnog azbestnog otpada.

Lokalna reakcija i stav vlasti

Civilna inicijativa zalaže se za zatvaranje zahvaćenog obalnog područja za javnost, navodeći potencijalne zdravstvene rizike prisustva azbesta. S druge strane, gradonačelnik Solina, Dalibor Ninčević, odbacio je zabrinutost, tvrdeći da na plaži ne postoji opasnost po javnost. Vlasti tvrde da su sproveli istraživanja i inspekcije koje nisu otkrile prisustvo azbesta u tom području. Takođe tvrde da nije u nadležnosti grada ograditi obalno područje ili zabraniti kupanje.


Vest o zagađenoj plaži izazvala je pitanja o sigurnosti popularne turističke destinacije, kao i potencijalni uticaj na lokalnu turističku industriju. Dok se lokalno stanovništvo čini da se suzdržava od kupanja na tom području zbog svesti o problemu, izveštaj sugeriše da bi uzbuna podignuta od strane stranih medijskih kuća, poput "Heute", mogla odbiti strane turiste od uživanja na hrvatskoj obali, bez obzira na njihovu naklonost prema Jadranskom moru.

Situacija na plaži Košica podseća na delikatnu ravnotežu između turizma, industrije i zaštite životne sredine u obalnim regionima. Zabrinutost koju je izazvala Civilna inicijativa i konfliktni stavovi vlasti ističu potrebu za transparentnim i efikasnim merama za rešavanje ekoloških opasnosti i obezbeđivanje sigurnosti kako stanovnika tako i posetilaca.

(Vecernji)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading