ACO HTEO DA UBIJE ŠARIĆA, MILO GA SPASIO U POSLEDNJI ČAS: Otkrivamo kako je narko-bos preživeo optužbe za zaplenu 2,7 tona kokaina

Autor:

Svet

16.10.2022

17:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Brat crnogorskog predsednika krivio Darka zbog ogromnog gubitka i planirao da ga likvidira na sastanku u hotelu "Splendid" u Bečićima.

ACO HTEO DA UBIJE ŠARIĆA, MILO GA SPASIO U POSLEDNJI ČAS: Otkrivamo kako je narko-bos preživeo optužbe za zaplenu 2,7 tona kokaina

Foto: Tanjug/AP

Da je znao da će tog dana za dlaku izvući živu glavu, narko-bos Darko Šarić nikada ne bi ušao u hotel "Splendid" u Bečićima, gde ga je čekao Milov brat Aco Đukanović, spreman da ga ubije!

Sve se dešavalo 2018, nedugo pošto su portugalska i španska policija na graničnom prelazu između dve zemlje i u Lisabonu zaplenile 2,7 tona kokaina i uhapsile 10 državljana Španije i Kolumbije. Operacija je počela kada je španska pogranična policija u četiri automobila, koja su iz Portugala išla u Španiju, pronašla 800 kilograma kokaina.

Utvrđeno je da je reč o kriminalnoj grupi koja je skladištila kokain u jednom magacinu u Lisabonu, a odatle ga je slala u Španiju i dalje širom Evrope.

Ko je Darko Šarić

Republika

Foto: Tanjug

Darko Šarić

- rođen 21. oktobra 1970. u Pljevljima
- prvi put osuđivan još kao maloletnik
- prvu kaznu od četiri godine zatvora dobio 1994.
- presudama Opštinskog suda u Pljevljima šest puta osuđivan zbog pet različitih krivičnih dela
- od 2005. pod nadzorom državnih službi zbog sumnje da je umešan u prodaju droge
- osuđen na 15 godina za šverc pet i po tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu
- u novembru 2020. Apelacioni sud u Beogradu potvrdio presudu kojom je Šarić u Specijalnom sudu osuđen na 15 godina zatvora zbog trgovine narkoticima da bi nedavno kazna bila smanjena za godinu dana
- u međuvremenu, protiv njega podneta optužnica za više krivičnih dela, među kojima je i teško ubistvo

Čuvali ga političari, sudije, policajci...

Republika

Foto: ST/N. MANDIĆ

Dejan Lazarević

Darko Šarić, prema saznanjima srpskih bezbednosnih službi, godinama je bio pod zaštitom 50 političara iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, ali i više od desetorice visokih funkcionera srpske policije.

Osim političara, na njegovom platnom spisku bili su, kako se sumnja na osnovu komunikacije provaljene sa aplikacije Skaj, gotovo svi srpski i crnogorski biznismeni, zatim sudije, tužioci, sudski stražari...
- Od trenutka kada se predao srpskim vlastima 2014, Šarić je preko branioca Dejana Lazarevića, poznatog i kao Đavolji advokat, bio u stalnoj komunikaciji sa svojim zaštitnicima jer je u pritvoru imao nekoliko telefona s aplikacijom Skaj. Na taj način je mogao da opstruiše proces sve do ove godine, kada su ga novi dokazi ponovo odveli iza rešetaka. Kada su mu stavljene lisice, bio je šokiran, toliko je bio ubeđen da mu niko ništa ne može - kaže izvor Republike.

UDAR "RATNIKA"

Zapadne agencije su tada prenele da se veruje da su uhapšene osobe deo mnogo veće kriminalne organizacije koja je krijumčarila velike količine kokaina iz Južne Amerike u Evropu, ne znajući da se radi o klanu na čijem je čelu bio Darko Šarić.

Kako je navedeno u dokumentu crnogorskih bezbednjaka, ovo je bio težak udarac za "kavački klan" i njegove poslodavce u vrhu crnogorske vlasti. Kao krivac za fijasko, označen je baš Šarić. Ispostavilo se da će mu glavu spasti baš Milo.

- Nakon zaplene 2,7 tona kokaina u okviru akcije "Balkanski ratnik", koji je u organizaciji Šarićevog klana trebalo da bude dopremljen iz Latinske Amerike u Evropu, održan je tajni sastanak Darka Šarića i Aca Đukanovića u hotelu "Splendid" u Bečićima, kojom prilikom je Brano Mićunović navodno sprečio Đukanovića da likvidira Šarića, kog je smatrao glavnim krivcem za pomenutu neuspešnu realizaciju krijumčarenja narkotika - piše u papirima tajne službe.

Kako se navodi, crnogorski predsednik se složio da Šarić snosi krivicu za zaplenu pošiljke vredne oko 150 miliona dolara, ali je smatrao da je njegov brat prenaglio i da će takvo ubistvo samo privući pažnju javnosti i stranih službi, uključenih u policijsku operaciju "Balkanski ratnik". Aco je Darku, bledom kao krpa, rekao da samo njegovom bratu ima da zahvali što je i dalje živ.

- Zbog toga je, zaista, Darko bio beskrajno zahvalan Milu i, pre svega, lojalan. Zbog toga tokom suđenja ni u jednom trenutku nije pomenuo njegovo ime - otkriva izveštaj.

Početak kraja: Konkurencija iskoristila prazan prostor

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Radoje Zvicer

Hapšenje Šarića zbog sumnje da je organizator ubistva nekadašnjeg bliskog saradnika Milana Milovca Cigla otkrilo je i njegove čvrste veze s "kavačkim klanom" Radoja Zvicera. Osim toga što ih zastupa isti advokat - Dejan Lazarević, koji je sada uhapšen sa Šarićem, ove dve kriminalne grupe povezuje i prošlost i međusobna saradnja dok je Šarić bio glavni narko-bos na Balkanu.
Rodoljub Miša Radulović, poznatiji kao Miša Banana, jedan od najbližih saradnika Šarića, i Dragan Dudić Fric bili su do 2010. glavna veza kotorskih pomoraca koji su radili s kokainom i Darkom Šarićem. Nakon akcije "Balkanski ratnik" 2009. i bekstva Šarića i Radulovića 2010, ali i ubistva Dudića u maju iste godine, na tržištu narkotika je ostala praznina, koju su iskoristili dotadašnji Šarićevi saradnici iz Kotora koji su preuzeli poslove sa švercom kokaina. Među njima je bio i Goran Radoman, vlasnik kotorske firme za konsalting i pomorske usluge "San-si čarter", koji je preko Dudića i Šarića ušao u posao s krijumčarenjem kokaina i sa sobom povukao dobar deo ekipe koja se kasnije transformisala u "škaljarski klan".
Goran Radoman je ubijen 2014, a njegova smrt označila je raskol u mafijaškoj grupi i razdvajanje na "škaljarce" i "kavčane", koja je za posledicu imala više od 60 likvidacija.

PRVA MILIJARDA

Republika

Foto: e-stock

Brano Mićunović

Bliski kontakti braće Đukanović, sumnjaju crnogorski operativci, i Šarića datiraju još iz vremena formiranja jedinstvenog "kotorskog klana" (neki ga nazivaju i "škaljarskim").

- Juna 2007. prisustvovali su proslavi koju su braća Šarić organizovala u Budvi povodom prve milijarde stečene kriminalnim aktivnostima. Tokom trajanja akcije "Balkanski ratnik" državni vrh Crne Gore mu je pružao logističku podršku u skrivanju na području Crne Gore, tačnije na ostrvu Sveti Stefan, gde su u više navrata organizovali konspirativne sastanke kojima je prisustvovao i Aco Đukanović. Pripadnici Agencije za nacionalnu bezbednost, koja je direktno potčinjena Milu, bili su upoznati s lokacijama na kojima se skrivao Šarić, s tim što je jedno vreme boravio i u vili na Žabljaku, u vlasništu ANB - stoji u strogo poverljivom izveštaju.

Šarićev klan, prema ovim dokumentima, reaktiviran je prema nalogu Mila i Brana Mićunovića:

- Postoje operativni podaci i da je Mićunović svojevremeno naložio Ivanu Deliću da izvrši svojevrsno reaktiviranje klana Šarić, koje bi podrazumevalo prethodnu neutralizaciju kompletnog "škaljarskog klana" i povezivanje Šarićeve organizacije sa "kavačkim klanom". Prema pojedinim saznanjima iz septembra 2020, Mićunović se, navodno, nalazio na spisku za likvidaciju, koji su napravili izvesni pripadnici kriminalnih krugova iz Herceg Novog, blisko povezani sa "škaljarskim klanom".

Narušeni odnosi s braćom

Republika

Foto: e-stock/A. BAČLIJA

Duško Šarić

Operativci koji su unosili podatke u dokument posebno su se na nekoliko strana bavili odnosima Brana Mićunovića i braće Šarić Darka i Duška.
- Iako u crnogorskoj javnosti postoji percepcija da je u dobrim odnosima s braćom Šarić, Mićunović u kontaktima s licima iz kriminogenog miljea Crne Gore već izvestan period ispoljava otvoreni animozitet prema njima. U prilog tvrdnji o krajnje narušenim međusobnim odnosima saradnici Šarića posebno apostrofiraju Mićunovićevo omalovažavajuće ophođenje prema licima koja mu prenose poruke od njih i s njima komunicira isključivo pismenim putem, preko advokata i lojalnih saradnika imenovanog - stoji u jednom delu izveštaja, bez navođenja na koji se tačno period ove opservacije odnose.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading