IZAZVAO SAM RAT NA MAKSIMIRU!

Autor:

Sport

20.04.2018

05:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čak 28 godina kasnije i dalje nije razjašnjeno šta se tačno desilo na stadionu Maksimir na utakmici Dinama i Crvene zvezde, kada su izbili veliki neredi između navijača, što je predstavljeno kao raspad tadašnje Jugoslavije. U centru zbivanja našao se legendarni Sima Zulu, tadašnji vođa navijača Zvezde, koji se smatra jednim od najzaslužnijih za izbijanje rata. On je bio vođa grupe "Zulu voriors", koju je pratila priča da je živela rokenrol život osamdesetih godina u Beogradu.

RepublikaFoto: printscreen
1990. Zulu i "delije" u Zagrebu

PIŠALI PO NAMA

- Preživeo sam Maksimir 1990. To je bio pakao! Za mene kažu da sam započeo rat na tribinama na toj utakmici. Popeli smo se i ispraznili celu njihovu tribinu. Njihovi navijači su nas polivali pivom, pišali su po nama. To je sve bilo namešteno na političkom nivou. Da tada nije bilo Srba u hrvatskoj policiji u Zagrebu, mi bismo ga ugasili. Nas je bilo 2.000 u kavezu, pojeli bi nas. Po mom mišljenju, to je sve bilo unapred pripremljeno, a mi smo došli kao kec na deset. U to vreme su bile priče da su noć pred utakmicu polili ogradu kiselinom, tako da je sutradan samo sruše. Sa njihovog zapada su leteli komadi betona, totalna ludnica. Kad su Hrvati krenuli na nas, policija je stala i sve sprečila - rekao je Sima Zulu za Nedeljnik.

RepublikaFoto: printscreen
Ilustracija: Foto

PRVI OSUĐEN

Sima je na sever Marakane stigao još 1984. godine, kao klinac od 15 godina. Vrlo brzo je stekao ime u navijačkim krugovima, a i dan-danas se prepričavaju njegovi poduhvati, kako na stadionu, tako i van njega.

Foto: printscreen
Sima Zulu

- Prvi sam navijač koji je kažnjen i osuđen za paljenje baklje na centru terena. Bio je to 85. derbi, 17. septembra 1989. godine na Marakani. Bilo je 100.000 ljudi. Preskočio sam ogradu sa severa, utrčao na teren, došao na centar, prekrstio se, poljubio i zapalio baklju. Jurili su me, ali me niko nije stigao. Vratio sam se pred sever, bacio baklju u kanal i vratio se na tribinu. Ipak, sutra su me našli, došla su dva inspektora i odveli me kod sudije. Šezdeset dana za ugrožavanje bezbednosti. To je bio prekršajno, godinu dana sam peglao, pa onda godinu dana vojske i to je zastarelo - dodao je legendarni navijač.

Sima je po izbijanju rata u Jugoslaviji otišao u Pariz, u kojem je ostao 20 godina radeći kao obezbeđenje po klubovima, dok su mnogi njegovi drugovi sa tribine otišli kod Arkana u dobrovoljce. Danas ponovo živi u Beogradu, gde uspešno vodi kafanu u Skadarliji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Miki

20.04.2018 06:54

IZGUBILI STE VI SRBI U HRVATSKOJ,OVO MALO ŠTO VAS JE OSTALO I TO ĆE USKORO DA BUDE TRANSPORTIRANO U MAJKU SRBIJU.ČAK ČEMO VAM MI DAROVATI GORIVO ZA TRAKTORE.VIDITE KAKO SMO HUMANITARNI!