JA SAM TADIĆU OBUKAO DESETKU: Dragoslav Stepanović otkrio kako je promenio tok karijere kapitena i rekordera Srbije

Autor:

Sport

26.03.2024

13:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada sam preuzeo Vojvodinu bio je levo krilo, svi su ga "čitali" i nije mogao da probije, kaže Stepi.

JA SAM TADIĆU OBUKAO DESETKU: Dragoslav Stepanović otkrio kako je promenio tok karijere kapitena i rekordera Srbije

Foto: Starsport, ATA Images

Fudbaleri Srbije savladali su Kipar sa 1:0 u drugoj prijateljskoj utakmici na putu ka Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, ali je meč, osim za selektora Dragana Stojkovića Piksija, koji je još jednom video svoje izabranike na delu, bio značajan i za Dušana Tadića. Ulaskom u 46. minutu kapiten je upisao 106. nastup za našu zemlju i pretekao dotadašnjeg rekordera Branislava Ivanovića. Doneo je veznjak Fenerbahčea sigurnost na sredini terena i kreaciju, što mu je zaštitni znak tokom cele karijere i još jednom pokazao da će biti pravi lider na EVRO 2024.

Foto: fss.rs

Rekorder: Dušan Tadić

Međutim, široj fudbalskoj javnosti malo je poznato da Tadić nije oduvek bio "desetka" na terenu, sa tim brojem na leđima i pravi plejmejker. Dušan je u Vojvodini prvo igrao po krilu, nosio je broj 31, a onda je Dragoslav Stepanović preuzeo novosadske "lale" i povukao istorijski potez. Upravo tih događaja od pre 15 godina se u razgovoru za Republiku prisetio čuveni Stepi.

- Kada sam preuzeo Vojvodinu Tadić je igrao levo krilo. Tu mu nije išlo, svi su ga "čitali", nije mogao da probije. Sećam se kao da je bilo juče, neki septembar 2009. godine, kada smo dočekali Crvenu zvezdu. Dao sam Dušanu dres sa brojem deset i rekao mu da igra u sredini. Otkrio je nove mogućnosti, bio je kreativniji i korisniji za tim. Ostalo je istorija - rekao je Stepanović.

Republika

Foto: Starsport

Dragoslav Stepanović

 

Samardžić je opasan

Stepi je posle utakmice sa Kiprom posebno pohvalio Lazara Samardžića.

- Ti levonogi igrači su uvek opasni, mogu da naprave čuda na EP. Ali Lazar mora više da igra, da stekne rutinu i da se uigra sa timom. Namestio je taj gol u Larnaki, ali nije to isti rang kao Evropsko prvenstvo. EVRO je iznad i onoga što on igra u Italiji u Udinezeu. Zato se mora dobro pripremiti da bi skrenuo pažnju na sebe - jasan je Stepi.


Što se tiče same igre Srbije, kako u debaklu protiv Rusije (4:0) tako i u pobedi nad Kiprom (1:0), a pred Evropsko prvenstvo, Stepi poručuje da još ima vremena da se stvari poprave, ali da će to zavisiti od toga ko će sve biti na raspolaganju selektoru.

- Sve zavisi od tima koji će Piksi moći da povede u Nemačku. Mnogi igrači se već dobro razumeju između sebe i ako neko nedostaje to je problem. Recimo, Tadić dobro sarađuje sa Mitrovićem i Vlahovićem, a Vlahovića sada nema i nadam se da će se oporaviti do EP. Drugi, čak i veći, problem nam je odbrana. Dosta više sa eksperimentima, da li trojica ili četvorica pozadi. Za šta god da se odluči ja verujem Stojkoviću, ali igrači se moraju uigrati. To je posebno važno za velike turnire kakav je EVRO. Svaki protivnik je jak, igra se na par dana i ako trčiš uzalud i krpiš tuđe rupe zamaraš se i onda te nema - upozorio je Stepi, pa dodao:

Foto: twitter.com/FSSrbije

Stepi im veruje: Tadić i Piksi


- Dosta toga zavisi i od nas, od fudbalske javnosti. Piksi ima veliki pritisak da napravi rezultat na EVRO, a mi smo mu ga stvorili. Sam plasman na dva velika uzastopna takmičenja je uspeh, zato se ljudi moraju pustiti da rade na miru. Neće biti lako protiv Engleske, Danske i Slovenije. Na "orlovima" je da odigraju maksimalno, da izginu, a za šta će to biti dovoljno je manje bitno.

 

Ne može svako da onako razbije Real

Kada je u pitanju Tadićeva klupska karijera, za Dragoslava Stepanovića najbolja utakmica je revanš osmine finala Lige šampiona protiv Reala 2019. Madriđani su slavili u Holandiji sa 2:1, a onda je Dušan predvodio Ajaks do ubedljivog trijumfa na "Santjago Bernabeu" (4:1).
- To je bila Tadićeva kruna klupske karijere. Nezaboravna utakmica u kojoj je Realu spakovao gol i dve asistencije. Tu je pokazao kvalitet protiv "zveri". Svaki od tih igrača na sredini terena bio je sposoban da ga isključi iz igre, da ga odseče od saigrača, ali nije uspeo niko. Svima je tada, ako već nisu znali, postalo jasno kakva je Tadić igračina - kazao je Stepanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading