HITNO UPOZORENJE GUGLA: Lažne antivirus aplikacije vam uzimaju podatke, ove ODMAH OBRIŠITE!

Autor: Republika

Razonoda

12.04.2022

11:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraživanje kompanije "Čekpoint" ukazalo je na veliki broj aplikacija koje se pretvaraju da su antivirus programi, a zapravo šire malver preko "Gugl plej stora".

HITNO UPOZORENJE GUGLA: Lažne antivirus aplikacije vam uzimaju podatke, ove ODMAH OBRIŠITE!

Foto: Pixabay

Ovaj opasni "Šarkbot malver" krade podatke i informacije o bankovnim računima od Android korisnika, a potom ih "tera" da unesu svoje podatke u prozor koji imitira legitimni formular.

Kada je nalog inficiran, malver preuzima kontrolu nad velikim delom uređaja korisnika. "Čekpoint" istraživači su pronašli ukupno šest malicioznih aplikacija, koje su zarazile bar 100 individualnih IP adresa u rasponu od nedelju dana.

Pomenute aplikacije uključuju:

Atom Clean-Booster - Antivirus
Antivirus - Super Cleaner
Alpha Antivirus - Cleaner
Powerful Cleaner - Antivirus
Center Security - Antivirus

"Čekpoint" je svoje analize i otkriće prijavio kompaniji Gugl, koja je preduzela akcije da se navedene aplikacije uklone sa Plej stora. Problem je u tome što neke od ovih aplikacija i dalje postoje u ponudi nezvaničnih prodavnica aplikacija.

Korisnicima se preporučuje da, ukoliko su instalirali neku od ovih aplikacija na svoje uređaje, da ih odmah obrišu kao i da promene lozinke na svojim Google nalozima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading