UMRO JAPANAC KOJI JE POKLONIO SRCE SRBIJI: Krstio se u Hilandaru i dobio ime najvećeg prosvetitelja

Autor:

Hronika

16.02.2024

18:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi put posetivši Evropu pre četrdeset godina, profesor Suzuki bio je fasciniran pravoslavnim crkvama i Kremljom.

UMRO JAPANAC KOJI JE POKLONIO SRCE SRBIJI: Krstio se u Hilandaru i dobio ime najvećeg prosvetitelja

Foto: RTS

Profesor Mićitaka Sava Suzuki, rođen 18. oktobra 1950. godine, preminuo je juče u 73. godini života.

Bio je predavač srpskog jezika na Univerzitetu Okajama u Japanu i poznati vizantolog.


Put ka Srbiji - krštenje u manastiru Hilandar

Jedan od značajnih momenata u životu profesora Suzukija bio je trenutak kada se krstio u manastiru Hilandar, na Svetoj Gori, gde je dobio ime Sava. Ova duhovna povezanost sa Srbijom ostala je prisutna tokom čitavog njegovog života i imala je snažan uticaj na njegov rad i interesovanja.

Ljubav prema vizantijskoj umetnosti

Prvi put posetivši Evropu pre četrdeset godina, profesor Suzuki bio je fasciniran pravoslavnim crkvama i Kremljom. Ova iskustva inspirisala su ga da se posveti izučavanju vizantijske umetnosti, posebno srednjovekovnog ikonopisa i freskopisa. Njegova strast prema ovoj umetnosti odvela ga je na put istraživanja i predavanja, obogaćujući tako i svoje studente znanjem o ovoj važnoj umetničkoj epohi.

Doprinos Univerzitetu Okajama

Na zvaničnoj stranici Univerziteta Okajama, gde je predavao istoriju umetnosti i srpski jezik, stajalo je ime Mićitaka Sava Suzuki. Njegov doprinos univerzitetskoj zajednici bio je značajan, a njegovo predavanje srpskog jezika omogućilo je studentima da se upoznaju sa jezikom i kulturom Srbije na drugom kraju sveta.

Profesor Mićitaka Sava Suzuki ostavio je neizbrisiv trag u oblasti vizantologije i doprineo je razmeni znanja između Japana i Srbije. Njegova strast prema srpskoj kulturi i jeziku inspirisala je mnoge, čineći ga nezaboravnim u srcima njegovih kolega i studenata.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading