ISPOVEST ALEKSINE MAJKE NAKON SUĐENJA DUŠANU STEVANOVIĆU: "Život bez njega je strašan, sesti za ručak bez njega, ući u kuću u kojoj njega više nema"

Autor:

Hronika

25.12.2023

14:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slavica kaže da je poražavajuće to što svakog dana stižu vesti o stradanju u saobraćajnim nesrećama.

ISPOVEST ALEKSINE MAJKE NAKON SUĐENJA DUŠANU STEVANOVIĆU: "Život bez njega je strašan, sesti za ručak bez njega, ući u kuću u kojoj njega više nema"

Foto: pixabay.com

- Gubitak deteta vam išćupa srce, živim dalje i čekam da nađem mog Aleksu tamo gde je sada. Život bez njega je strašan, sesti za ručak bez njega, ući u kuću u kojoj njega više nema a najviše videti njegovu decu koja više nemaju oca, nanosi nemerljiv bol. To je najveća žalost i muka za svakog roditelja – kazala je danas nakon izlaska iz sudnice Višeg suda u Nišu Aleksinčanka Slavica Rakić, majka Alekse Rakića (28) koji je preminuo 8. jula prošle godine od povreda iz saobraćajne nesreće zadobijenih dva dana ranije, prenosi Informer.

Njen sugrađanin Dušan Stevanović (29) osuđen je na osam i po godina zatvora jer je, kako je navedeno u optužnici, 6. jula prošle godine oko 23.20 sati u ulici Maksima Gorkog u Aleksincu u stanju uračunljivosti upravljajući vozilom „ford fokus“ i krećući se iz pravca centra grada ka selu Glogovica, ne pridržavajući se saobraćajnih propisa jer nije vozio desnom stranom kolovoza niti je poštovao ograničenje brzine kretanja u naseljenim mestima od 50 kilometara na sat, izazvao saobraćajnu nesreću. Kako je dalje navelo tužilaštvo, u stanju teške alkoholisanosti sa 1.95 promila alkohola nakon izlaska iz krivine Stevanović je svojim vozilom prešao u levu kolovoznu traku i pri brzini od 64 km/h prednjim desnim delom vozila udario u moped „Tomos APN“ kojim je upravljao Rakić. Usled udarca telo motocikliste je odbačeno na automobil a zatim na kolovoz pa je Aleksa zadobio teške telesne povrede nagnječenje moždanog tkiva , krvarenje u prostoru između tvrde i mekih moždanica, prelom kostiju lobanje , povrede creva i analnog kanala, prelom spoja stidnih kostiju, prelom krila obe bedrene kosti i desnog krsno bedrenog zgloba, prelom desne butne kosti i kostiju desne potkolenice pa je dana 8. jula nastupila njegova smrt.

Slavica kaže da je poražavajuće to što svakog dana stižu vesti o stradanju u saobraćajnim nesrećama.

- Svakog za svoje boli najviše ali mene bole i smrti tih drugih mladih ljudi. Susrećem druge roditelje kojima se isto desilo, pokušavajući da nađem utehu. Moj Aleksa je bio divan momak, nije mrava zgazio, kada je stradao došlo je stotinak ljudi da nam zjave saučešće. Svako je o njemu imao da kaže sve najlepše. Nadam se da će ova današnja presuda uticati da se smanji broj saobraćajnih nesreća, da se spreči da neko drugi preživljava ovo što i mi – kazala je Slavica pokazujući tetovažu na desnoj ruci sa likom svog sina i natpisom „Ne bole me uspomene, boli me nedostajanje!“

Stevanović nije prisustvovao objavljivanju presude već je u sudnici bio samo njegov branilac Momčilo Kovačević. Sudija Višeg suda Aleksandra Mojašević kazala je da je dokazano da je Stevanović vozio sa 1.95 promila alkohola u krvi te brzinom od 64 km/h što je i dovelo do saobraćajne nesreće.

- Dokazano je da je optuženi učinio teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja na način kako je to opisano u optužnici. Presudan za utvrđivanje njegove krivice bio je nalaz veštaka saobraćajne struke. ustanovljeno je da je Dušan svojim prelaskom u levu kolovoznu traku kojom se kretao Aleksa stvorio prepreku na putanji kojom je išao motociklista. Razlog prelaska u suprotnu traku bio je subjektivan, totalna nesposobnost za upravljanje vozilom zbog teške alkoholisanosti. To što motociklista nije imao kacigu nije bio uzrok nezgode. Dušan je delo učinio pod dejstvom alkohola ali je bio uračunljiv – rekla je Mojašević.

Obrazlažući visinu izrečene kazne sudija je kazala da nijedna ne može da vrati vreme i jedan izgubljeni život.

- Ovom kaznom se treba uticati na optuženog da ne čini opet ista krivična dela i poslati poruka drugima da pijani ne sedaju za volan. Cilj nam je bio da se ostvari pravednost i srazmernost kazne učinjenom delu. Od otežavajućih okolnosti uzeta je u obzir težina povređenog dobra, da je stradao mlad čovek. Takođe, cenjeno je i to što je Dušan već osuđivan za dela iz oblasti saobraćaja, vožnju pod dejstvom alkohola i nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nesreći a otežavajuća okolnost je i to što je on profesionalni vozač – rekla je sudija. Kao olakšavajuće okolnosti navela je njegovo korektno držanje pred sudom, iskreno kajanje i izvinjenje porodici oštećenog Alekse.

Sudija je Aleksinu porodicu uputila na ostvarivanje imovinsko pravnog zahteva u parnici. Tužilaštvo je u završnoj reči za njega tražilo devet godina robije, dok je punomoćnik porodice Bratislav Stojanović zahtevao čak 12.

Presuda Stevanović je jedna od najstrožijih za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja koje je izrekao Viši sud u Nišu. Najveća kazna izrečena je Stojanu Nikolovu od 11 godina zatvora jer je vozeći pijan usmrtio dve sestre i biciklistu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading