MILAN PRETUKAO I UDAVIO BRATA NA ĐURĐEVDAN, PA GA OBUKAO ZA SAHRANU! Preti mu 12 godina robije, a EVO kako se branio pred sudom!

Autor:

Hronika

16.11.2023

13:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

“Nisam kriv za ubistvo brata. Da li sam prikrio veš - nisam, da li sam ga šutirao – nisam, da li sam ga davio – nisam. Bio sam u drugoj sobi, čuo sam da je pao u hodniku pa sam ga vratio u krevet. Povrede na vratu zadobio je jer sam ga drmao da ga probudim. Nisam bio svestan da je već umro. Hteo sam samo da mu pomognem a ispalo je kao da sam ga davio“.

MILAN PRETUKAO I UDAVIO BRATA NA ĐURĐEVDAN, PA GA OBUKAO ZA SAHRANU! Preti mu 12 godina robije, a EVO kako se branio pred sudom!

Foto: ST/Vladimir Lukić

Mesto zločina

Na završnom izlaganju pred Višim sudom u Nišu, Milan Grujić (45) iz Niša obratio se nakon optužbe da je 6. maja prošle godine, na Đurđevdan, brutalno pretukao i udavio svog brata Sašu Grujića (52), nakon čega ga je obukao kao za sahranu.

Više javno tužilaštvo u Nišu zatražilo je danas da se Milanu izrekne kazna od najmanje 12 godina zatvora zbog ubistva brata, uz obavezno lečenje i čuvanje u psihijatrijskoj ustanovi, s obzirom na to da je, usled paranoidne šizofrenije, značajno smanjene uračunljivosti. S druge strane, odbrana je iznela zahtev za prekvalifikaciju optužnice u ubistvo iz nehata.

- Dokazima izvedenim u toku postupka na nesumnjiv način je utvrđeno da je Milan Grujić u porodičnoj kući lišio života rođenog brata Sašu tako što ga je prvo snažno udario pesnicom u glavu, potom šutirao po glavi I telu oboćom sa tvrdim đonom a potom mu rukama stezao vrata usled čega je došlo do ugušenja. Nakon toga Milan je presvukao brata, bacio njegovu garderobu u smeće a potom pozvao Hitnu pomoć I smrt predstavio kao prirodnu – rekla je Viši javni tužilac Lidija Simović u završnoj reči.

Navela je da se zaključak o ubistvu potkrepljuje biološkim tragovima, obdukcijom, veštačenjima, snimcima telefonskih poziva, izjavama svedoka i ostalim dokazima koji su izneti tokom suđenja.

Lekovi koje je koristio Saša, po nalazu veštaka, bili su u terapijskim dozama I nisu mogli da izazovu gubitak ravnoteže I pad. Oni su utvrdili da je smrt nasilna I da je nastala kao posledica stezanja vrata šakama druge osobe. Milan boluje od paranoidne šizofrenije ali je u momentu izvršenja dela bio u stabilnoj remisiji. Predlažemo zato meru obaveznog lečenja i čuvanja u psihijatrijskoj ustanovi i da mu se izrekne kazna od njamanje 12 godina zatvora jer nema olakšavajućih okolnosti, s obzirom na njegovu raniju osuđivanost zbog naislja, upornosti u izvršenju dela I držanja nakon toga – rekla je Simovićeva.

Advokatica Marija Vučić, Milanov branilac po službenoj dužnosti, istakla je u završnom obraćanju sudu da Milanova krivica nije dokazana na nesumnjiv način, već posredno na osnovu pretpostavku tužlaštva.

- Povreda u očnoj regiji je po nalazu veštaka mogla nastati I padom na čvrstu neravnu površinu, ali je tužilaštvo izabralo samo deo koji im odgovara da je posledica šutiranjem obućom sa tvrdim đonom, iako takva obuća nije pronađena. Veštaci su naveli da osobe sa paranoidnom šizofrenijom nisu sklone laganju, da ne izmišljaju priče niti mogu dugo da zadrže neistinu – rekla je Vučićeva.

Ona je navela da kada je Saša pao u hodniku, Milan je pokušao da mu pomogne na način na koji je znao, te da su povrede koje je zadobio nastale tim putem.

-Veštaci su naveli da je povreda na vratu nastala onako kako je to Milan opisao. Možemo samo da pretpostavimo kako u ovakvoj situaciji reaguje čovek sa ovom duševnom bolešću. On je Sašu presvukao ne da prikrije zločin, već jer je takav običaj nakon smrti, pokazujući empatiju za brata da ne bi kasnije morali da mu lome udove kako bi navukli stvari. Ispovraćanu odeću uprljanu urinom on je bacio u kantu ispred kuće, da je želeo da prikrije, sakrio bi je negde. Kvalifikacija VJT je neodrživa jer nema umišljaja, ovde se može govoriti samo o ubistvu iz nehata, počinjenom kada je u svom psihičkom stanjuu, pokušao da pomogne bratu – rekla je Vučićeva.

Odbrana Milana Grujića je zatražila da mu se ukine pritvor, čemu se usprotivilo tužilaštvo. Nakon većanja sudsko veće kojim predsedava sudija Aleksandra Mojašević Krstić, odbilo je takav predlog.

Ono što se Milanu stavlja na teret još uvek po oceni veća uznemirava javnost. Njegovo puštanje da se brani sa slobode uznemirilo bi javnost. Ovakva odluka ne prejudicira krivicu jer pritvor nije kazna – objasnila je sudija Mojašević Krstić.

Presuda će biti izrečena 23.novembra.

Branio se ćutanjem, pa progovorio

Tokom istrage, Milan Grujić se branio ćutanjem, ali se na suđenju odlučio da iznese svoju odbranu. Tvrdi da nije kriv za optuženo krivično delo, ističući da nije ubio svog brata, već da je on te noći, navodno, pao u hodniku i potom umro prirodnom smrću. Pokušao je opravdati fatalne povrede koje je njegov brat Saša zadobio tvrdnjom da mu je pružao prvu pomoć putem veštačkog disanja i masaže srca, nastojeći ga oživeti.

Nije umro od lekova

Veštak Zavoda za sudsku medicinu, dr. Aleksandra Antović, je na jednom od prethodnih ročišta izjavila da smrt nije prouzrokovana trovanjem lekovima pronađenim u krvi Saše Grujića, već je uzrok bilo "stezanje vrata šakama". Dodala je da su u krvi i urinu pronađeni tragovi "dijazepama" i njegovog metabolita, kao i antipsihotika "olanzapina", ali u terapijskim dozama koje odgovaraju propisanoj koncentraciji lekova od strane nadležnog lekara.

Takve doze ne mogu da dovedu do smrtnog ishoda. Konkretno, ovde se ne radi o smrti nasilnog porekla uzrokovanoj lekovima već ugušenjem kao posledica stezanja vrata šakom ili šakama - kategorična je bila dr Antović, a prenosi Blic.

BONUS VIDEO:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading