HAPSE KRIVCE ZA MUČENJE MALE LANE: Više javno tužilaštvo dalo nalog policiji

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na udaru Centar za socijalni rad, lekari i opština zbog toga što je devojčica (8) živela kao očev rob u kadi i niko nije vodio računa o njoj.

HAPSE KRIVCE ZA MUČENJE MALE LANE: Više javno tužilaštvo dalo nalog policiji

Foto: ST/Dragan Kadić, MUP

Uroš Pašajlić držao ćerku zarobljenu u kadi

Više javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je istragu kojoj je cilj da u nadležnim službama pronađe krivce koji su zakazali u slučaju Lane P. (8), koju je otac Uroš Pašajlić (38) držao zatočenu više godina. Nesrećna devojčica je na rođenju dodeljena ocu-narkomanu, koji ju je ceo njen život držao u kadi i izgladnjivao. Očekuje se da će neko iz odgovornih institucija biti uhapšen jer malecku niko nadležan nije obilazio niti ustanovio da nije upisana ni u obaveznu predškolsku ustanovu, a kamoli u osnovnu školu.

Vest o istrazi juče je saopštilo Više javno tužilaštvo (VJT), uz objašnjenje šta sve treba da se utvrdi.

- Nakon sastanka i konsultacija predstavnika relevantnih organa i koordinatorke za rodno zasnovano nasilje, VJT je dao nalog policiji da ispita ima li eventualnih propusta u radu institucija u vezi sa slučajem zapuštanja osmogodišnje devojčice koja je s ocem živela u Mirijevu. Nalog za prikupljanje podataka i obaveštenja dalo je posebno odeljenje za suzbijanje korupcije VJT u Beogradu, koje je nadležno za provere rada i postupanja institucija. Policija treba da izvrši provere u cilju ispitivanja ima li elemenata krivičnog dela nesavesan rad u službi u postupanju organa starateljstva iz centra za socijalni rad, iz lokalne samouprave, koja treba da vodi računa o upisu deteta u predškolsku ustanovu, a potom i osnovnu školu, kao i rad i nadležne zdravstvene ustanove - objasnili su u saopštenju.

S obzirom na to da je činjenično stanje devojčice još 24. marta, kada je pronađena na ivici smrti u kadi, pokazalo da nijedna institucija o njoj nije vodila računa, sve prilike govore da će nekoliko nadležnih lica u tom slučaju završiti iza rešetaka.

- Prva greška institucija nastala je 2015, kada se devojčica rodila. Bilo je sporno starateljstvo koje je dodelio sud ocu, koji je zavisnik od narkotika. Uprkos brojnim prijavama komšija, koje su policiji godinama javljale da čuju zapomaganje devojčice iz kupatila, u kojem je bila zatočena, nikad nije provaljeno u taj stan da bi dete bil spaseno na vreme. Takođe, kada je došlo vreme za obavezan upis u predškolsku ustanovu, centar za socijalni rad nije proverio zašto se devojčica nije upisala, kao ni kasnije u osnovnu školu. Tu je i poslednja greška 2020, kada su tokom razgovora s ocem u prostoriji centra ustanovili da devojčica nije zanemarivana, iako nisu obišli ni stan u kojem je živela - tumači naš izvor blizak slučaju.

Uroš Pašajlić uhapšen je prošlog utorka na Karaburmi, nakon bekstva, jer je 24. marta u njegovom stanu, u zaključanom kupatilu, pronađena njegova ćerka Lana u stanju izgladnelosti, teška samo 10 kilograma. Starateljstvo nad njom preuzelo je prihvatilište za decu jer je njena majka, koja živi na Karaburmi, težak psihički bolesnik. Lanino zdravstveno stanje lekari u Tiršovoj još saniraju.

Policajka: Drhtala je kada sam je podigla

Republika

Foto: Printscreen

Jasmina Rakić

Policajka Jasmina Rakić, koja je s kolegama prva ušla u stan da spase devojčicu, izjavila je za medije da je taj prizor na sve njih ostavio dubok trag.

- Bila je u kadi, imala je jaknu i kapuljaču na glavi. Prišla sam joj i podigla je. Nije pružala nikakav otpor iako smo za nju bili stranci. Bila je jako uplašena, iznemogla i drhtala je. Osetili smo olakšanje što je živa, ali morali smo hitno da reagujemo jer je delovala zapušteno i iscrpljeno. Utoplili smo je i sačekali Hitnu pomoć. Sve je bilo strašno - opisala je službenica MUP za televiziju Pink.

Kazne za neupisivanje u školu

Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja propisuje da je roditelj odgovoran za upis deteta u pripremni predškolski program (PPP) i u prvi razred osnovne škole. Lokalna samouprava vodi evidenciju i obaveštava predškolsku ustanovu o deci koja su stasala za pohađanje PPP, a takođe je dužna da vodi evidenciju i obaveštava školu i roditelje, odnosno druge zakonske zastupnike, o deci koja treba da se upišu u prvi razred. Ukoliko roditelj ne upiše dete, zakon predviđa da škola podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, odnosno krivičnu prijavu radi utvrđivanja njegove odgovornosti. U slučaju da je roditelj načinio prekršaj, propisana je novčana kazna od 5.000 do 100.000 dinara. Zakon predviđa i kaznu za ustanovu za isti prekršaj, od 100.000 do 1.000.000 dinara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading