NA KANSKOM FESTIVALU 2024. ONI SU ŽIRI: Predsednica ima ovu važnu ulogu u BARBI filmu, evo o kome se radi!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Juče, 14. maja počeo je Kanski festival i traje do subote 25. maja.

NA KANSKOM FESTIVALU 2024. ONI SU ŽIRI: Predsednica ima ovu važnu ulogu u BARBI filmu, evo o kome se radi!

Foto: Credit: Gabriel BOUYS / AFP / Profimedia

Za članove žirija na Kanskom festivalu biraju se umetnici iz celog sveta koji su se proslavili u svojim oblastima, a jedan član se imenuje za predsednika žirija.

Greta Gerving

Predsednica ovogodišnjeg žirija, američka rediteljka Greta Gervig, dolazi u Kan posle velikog uspeha filma "Barbi" prošlog leta. Ona će obavljati funkciju predsednika žirija, preuzimajući od 2023. godine vođu žirija, režisera filma "Trougao tuge" i dvostrukog dobitnika Zlatne palme Rubena Ostlunda iz Švedske.

Lili Gladstone

Lili Gledston vraća se u Kan nakon što je postala prva Indijka koja je nominovana za Oskara i osvojila Zlatni globus za svoj nastup.

Foto: Profimedia

Predsednica ovogodišnjeg žirija je američka rediteljka Greta Gervig

Ebru Celian

Jedan od scenarista filma "Zimski san", koji je 2014. osvojio Zlatnu palmu, turski fotograf, glumac i scenarista Ebru Džejlan, poznato je lice festivala.
Njen prvi kratki kratki film, "Na ivici", izabran je za takmičenje u Kanu 1998. godine, a koautor je nekoliko filmova koji su bili u glavnoj konkurenciji, uključujući "Na suvoj travi", "Tri majmuna" i "Divlja kruška". 

Eva Green

Jedna od nekoliko odabranih žena koje će glumiti u filmu o Džejmsu Bondu, francuska glumica Eva Green ima životopis koji uključuje "Kraljevstvo nebesko" Ridlija Skota, manje projekte poput "Nocebo" i TV serije "Penni Dreadful", piše "Reuters".

Huan Antonio Baiona

Dvanaestostruki dobitnik prestižne španske nagrade Goja, španski reditelj Huan Antonio Baiona stekao je međunarodno priznanje 2007. godine svojim prvim dugometražnim horor filmom "The Orphanage", koji je producirao nagrađivani meksički reditelj Giljermo del Toro.
Njegova najnovija drama o preživljavanju i Netfliks hit "Societi of the Snov" doneli su režiseru nominaciju za Oskara za najbolji međunarodni igrani film na ovogodišnjoj ceremoniji.

Nadine Labaki

Nakon što je stekla slavu sa Kapernaumom iz 2018., koji joj je doneo nominacije za Zlatni globus, BAFTA-u i Oskara, libanska rediteljka i scenarista Nadin Labaki, dugo povezana sa Kanom, dodaće člana žirija na svoju listu priznanja.

Pierfrancesco Favino

Jedan od najpoznatijih italijanskih glumaca sa paralelnom karijerom u Holivudu, Pierfrancesco Favino nije nepoznanica u Kanu, jer se pojavio u takmičarskim filmovima "Izdajnik" u režiji Marka Belokija i "Nostalgija" Maria Martona.

Hipokazu Kore-eda

Dobitnik Zlatne palme za 2018. za film "Lopovi", nominovani za Oskara, priznati japanski reditelj Hirokazu Kore-eda vraća se kao član glavnog takmičarskog žirija nakon što je njegov film "Čudovište" osvojio najbolji scenario na prošlogodišnjem festivalu.

Omar Si

Sa nagradom Cezar - francuskim ekvivalentom Oskara - iza sebe za film "Nedodirljivi", kao i nekoliko uspešnih blokbastera, francuski glumac Omar Si je veteran u Kanu.
Glumac sa ulogama u filmovima "Ljudi Iks: Dani prošlosti" i "Svet iz jure" glumio je u uvodnom filmu u sekciji Un Certain Regard u Kanu 2022, "Otac i vojnik".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading