MARKO MARKOVIĆ OTIŠAO PO BADNJAK: Bivši zadrugar ispoštovao sve OBIČAJE! (FOTO)

Autor:

Zadruga

06.01.2024

13:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Marko Marković za Republiku pokazao kakav je badnjak odabrao za porodični dom!

MARKO MARKOVIĆ OTIŠAO PO BADNJAK: Bivši zadrugar ispoštovao sve OBIČAJE! (FOTO)

Foto: Privatna arhiva

Bivši zadrugar Marko Marković odrastao je u tradicionalnoj porodici i poštuje sve hrišćanske praznik, a posebno Božić. Marko je, kao i svake godine kada je u prilici za to, otišao u šumu po badnjak. 

Republika

Foto: Privatna arhiva

Marko Marković otišao po badnjak

Marko se oglasio iz šume i za Republiku pokazao koji je badnjak odabrao za svoj porodični dom. Marković je ispoštovao sve običaje, o kojima možete čitati u nastavku ovog teksta.

Republika

Foto: Privatna arhiva

Marko Marković u šumi

ZBOG ČEGA IDEMO PO BADNJAK?

Badnji dan, dan pre Božića, ima posebnu simboliku u srpskoj tradiciji. Nazvan po sečenoj grani hrasta - badnjaku, koji je sveto drvo Slovena, ovaj dan je ispunjen brojnim običajima i verovanjima.

Jedan od najpoznatijih običaja je da se na Badnji dan ništa ne iznosi iz kuće. Ovaj običaj datira još iz davnih vremena i smatra se da donosi sreću i blagostanje domaćinstvu. Takođe, ručak na Badnji dan se tradicionalno obeduje na slami, simbolizujući skromnost i poniznost pred Bogom.

Takođe, prema običaju se pucanjem iz puške, rano u zoru objavljuje da se ide po badnjak. Po badnjak idu muškarci iz porodice, a kada je domaćin odabrao pravi badnjak onda se okrene ka istoku i tri puta prekrsti. Tada treba da pomene svoju slavu i praznik odnosno Božić, Boga i da uzme sekiru. Prema još jednom verovanju badnjak se mora iseći iz tri snažna udarca.

Republika

Foto: Vladimir Lukic

Marko Marković, novogodišnji intervju

Marka smo nedavno ugostili u našem novogodišnjem studiju, gde nam je otkrio koliko mu znači što praznike provodi sa porodicom.

- Odlično sam. Bila je turbulentna godina, veći deo je proveden u "Zadruzi", pola godine tamo, pola vani... Kao i iz svake godine, uvek se trudim da izvučem nešto lepo i pozitivno. Čak i ono što je manje lepo nas nečemu nauči. Najlepša uspomena ove godine mi je to što je moj brat verio dugogodišnju devojku. Svaki njegov uspeh i njegovu sreću, gledam kao svoju. Ništa ne bih izbrisao iz ove godine, niti bilo šta želim da izbrišem iz svog života, sve nas nečemu nauči. Sve se dešava sa razlogom - priznao nam je Marko nedavno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading