PUTIN PRVI PUT UPOTREBIO KINŽAL: "Krvavi bodež" se lansira iz borbenog aviona, deset puta je brži od zvuka!

Autor:

Vesti

19.03.2022

19:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je juče da je ruska vojska hipersoničnim oružjem koje ispaljuje borbeni avion uništila veliko ukrajinsko podzemno skladište raketa i municije za avione u regionu Ivano-Frankivsk na zapadu Ukrajine.

PUTIN PRVI PUT UPOTREBIO KINŽAL: "Krvavi bodež" se lansira iz borbenog aviona, deset puta je brži od zvuka!

Foto: Tanjug/AP

Hipersonična raketa čiji je srpski naziv bodež leti deset puta brže od zvuka i lansira se iz borbenog aviona, a domet joj je 2.000 kilometara

- Avijacioni raketni kompleks kinžal s hipersoničnim aerobalističkim raketama uništio je veliko podzemno skladište raketa i avijacione municije ukrajinskih snaga u selu Deljatin - izjavio je portparol ruskog ministarstva Igor Konašenkov, a Rojters je objavio da nema nezavisnu potvrdu ove vojne akcije.

Kinžal je hipersonična raketa vazduh-zemlja koja leti deset puta brže od zvuka s dometom od 2.000 kilometara i jedna je od tri takva projektila koje je ruski predsednik Vladimir Putin predstavio u martu 2018. u okviru modernizacije nacionalnog arsenala. Druga dva hipersonična oružja koja je šef Kremlja tada prikazao su projektil avangard, koji se lansira s kopna pomoću teške interkontinentalne balističke rakete RS-28 sarmat, poznate i po nazivu satana, kao i hipersonična krstareća raketa 3M22 cirkon, koja se ispaljuje s podmornice i namenjena je uništavanju ratnih brodova i ciljeva na kopnu. To što je Putin prvi put od početka agresije na Ukrajinu naredio korišćenje hipersoničnog oružja, koje, osim Rusije, ima još samo Kina i protiv kojeg postojeći raketni sistemi protivvazdušne odbrane u svetu imaju veoma ograničene šanse za uspeh jer je njime moguće manevrisati u vazduhu i teško ga je presretnuti, moglo bi da ukazuje da Kremlj nije zadovoljan postignutim rezultatima invazije. Hipersonične rakete su inače u stanju da ponesu i nuklearne bojeve glave.

Ukrajina: Privremeno izgubili prilaz Azovskom moru

Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je da je ta zemlja "privremeno" izgubila prilaz Azovskom moru, dok ruska vojska steže obruč oko tamošnje glavne luke Marijupolj.

- Ruski okupatori su delimično uspeli u operacijama u Donjecku, privremeno su uskratili Ukrajini pristup Azovskom moru - navelo je ukrajinsko ministarstvo.

Rusija je još 1. marta navela da su njene snage odsekle ukrajinsku vojsku od pristupa Azovskom moru, a u međuvremenu su ruske trupe zauzele magistralni put od Krima do Marijupolja i time osigurale kopneni most od poluostrva do samoproglašenih republika u Donbasu i dalje prema jugu Rusije.

Ministarstvo odbrane Rusije je takođe saopštilo da je obalski raketni kompleks "Bastion" uništio centre za radio i radio-tehničko izviđanje Oružanih snaga Ukrajine u Odesi. Navedeno je da su, pored toga, uništena i četiri protivvazdušna sistema, od kojih su tri S-300 i jedan "Buk-M1", kao i četiri komandna centra ukrajinske vojske. Navedeno je da je tokom noći između petka i subote preciznim oružjem uništena i ukrajinska izviđačko-diverzantska jedinica koja se kretala američkim terenskim vozilima hamvi.

Hipersonično oružje Rusije

- Rakete kinžal nose i ispaljuju tu-22M3 bombarderi ili mig-31K avioni-presretači

- projektili avangard lansiraju se s kopna pomoću teške interkontinentalne balističke rakete RS-28 sarmat, poznate i po nazivu satana

- krstareće rakete 3M22 cirkon ispaljuju se s podmornice i namenjene su uništavanju ratnih brodova i ciljeva na kopnu

Aktiviranje novog naoružanja moglo bi da ukazuje da Kremlj nije zadovoljan postignutim rezultatima agresije na Ukrajinu

Ključni događaji

U Zaporožju najmanje devet žrtava granatiranja, ukrajinska vojska uvela policijski čas

Najmanje devet osoba je poginulo, a 17 je povređeno u ruskom granatiranju predgrađa Zaporožja na jugu Ukrajine. Ukrajinska vojska proglasila je 38-časovni policijski čas u gradu koji je na meti napada ruskih snaga i njihovih minobacača, tenkova, helikoptera i raketnih sistema.

Zelenski: Rusija da pregovara ili se generacijama neće oporaviti od gubitaka koji slede

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je juče poručio Rusiji da je "vreme za razgovor".

Republika

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski

- Želim svi da me čuju sada, posebno u Moskvi. Vreme je da se sretnemo, da razgovaramo, da vratimo teritorijalni integritet i pravdu za Ukrajinu ili će se Rusija suočiti s takvim gubicima da narednih nekoliko generacija neće moći to da popravi - naveo je Zelenski.

Ruska vojska se ukopava na severozapadu Kijeva

Satelitski snimci američke kompanije "Maksar tehnolodžiz" pokazuju da se ruska vojska utvrđuje na severozapadu Kijeva i kopa rovove. Ti rovovi su postavljeni oko ruske vojne opreme u blizini Ozere ili vazdušne baze Antonov, dok se dodatna ruska vojna oprema može videti u obližnjim selima.

Ukrajina tvrdi da je ubijen ruski general-pukovnik

Generalštab ukrajinske vojske tvrdi da je u ukrajinskom gradu Černobajevka u artiljerijskom napadu ubijen komadant osme kombinovane armije Južnog vojnog okruga ruske vojske general-pukovnik Andrej Mordivčev. BBC navodi da nema nezavisne potvrde ove tvrdnje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading