BAHATO: MARIJA OBRADOVIĆ KRŠILA ZAKON, PA NAPRAVILA SKANDAL! Ministarka divljala sa blinkerima!

Autor:

Vesti

18.12.2020

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Umesto da plati kaznu jer je koristila nedozvoljenu signalizaciju na autu, pretila policajcima i pozivala se na funkciju, saznaje Srpski telegraf.

RepublikaFoto: Tanjug
Marija Obradović

Potpredsednica Srpske napredne stranke i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović propisano se obrukala. Naime, ona je mimo zakona u noći između četvrtka i petka vozila pod blinkerima, a kada ju je zaustavila saobraćajna policija, napravila je skandal.

Kako je za Srpski telegraf ispričao očevidac ovog incidenta, policajci su bili zgranuti ponašanjem ministarke.

ZAKON VAŽI ZA SVE

- Tek kada je izašla iz automobila i počela da se svađa sa policajcima, shvatio sam da je u pitanju ministarka Obradović. Negodovala je jer su počeli da još pišu kaznu za upotrebu blinkera, a ona se pozivala na funkciju i stranku kojoj pripada. Međutim, policajci su ostali hladni kao špricer - ispričao je očevidac.

RepublikaFoto: Public
Blinkeri

On ističe da se ministarka ponašala bezobrazno, pretila je policajcima i ponašala onako kako ne priliči jednoj dami.

- U jednom trenutku se mašila za telefon i i bez trunke blama pozvala direktora srpske policije Vladimira Rebića. Prisutni policajci bili su zabezeknuti njenim potezom, ali ni tad nisu popustili, kao ni Rebić. Posle svega, ostaje gorak ukus u ustima što je jedna funkcionerka uopšte i pokušala da potegne vezu kad je očigledno napravila prekršaj. Zaista sramotno - naglasio je naš sagovornik.

Kako je za Srpski telegraf rekao bivši policijski operativac Boža Spasić, svuda u svetu ministri se voze biciklima, gradskim prevozom ili metroom, dok kod nas koriste najskuplje automobile.

Šta su blinkeri

Blinkeri su crveno-plava svetla ugrađena u prednju masku vozila, koja se naizmenično pale i gase. Koriste ih automobili pod pratnjom, kad moraju da prekrše saobraćajne propise, to jest iskoriste prvenstvo prolaza u odnosu na druge učesnike u saobraćaju. Blinkere dodeljuje MUP, a u izuzetnim okolnostima mogu da ih dobiju osobe na značajnim državnim funkcijama kojima je ugrožena bezbednost ili im je sa razlogom potreban brz prolazak. Dok nije uveden red, blinkeri su mogli da se kupe i kod Kineza, i to po ceni od 1.200 dinara.

Ko sme da koristi blinkere

* Predsednik države

* Premijer

* Predsednik skupštine

* Policija i vojska

* Vojno-bezbednosna agencija

* Hitna pomoć i vatrogasci

- Pojedini ministri misle da su bogom dani i da im fotelja u kojoj su dopušta bahato ponašanje na ulici. Trebalo bi više da se ugledaju na predsednika Vučića, njegovu državničku mudrost i ponašanje prema ljudima. Kada bi ministri i državni službenici bili bar deset odsto od njega, imali bismo državu za primer. Ovakvo ponašanje poput ministarke Obradović neće prestati dok ne budu kažnjavani i dok premijerka ne počne da ih smenjuje sa ministarskih pozicija nakon ovakvog postupanja. Ministri nisu van zakona i za saobraćajne prekršaje treba da budu kažnjavani, kao i svi građani, u suprotom, šalju vrlo lošu sliku ne samo o sebi već i o stranci kojoj pripadaju - naglašava Spasić.

BEZ TOLERANCIJE

Politički analitičar Jelena Vukoičić ističe da nijedan pojedinac, bio on ministar ili ne, ne sme i ne treba da bude iznad zakona i ako je pogrešio, treba da bude kažnjen.

- Ministri, koji su nosioci najviših državnih funkcija, moraju da budu pozitivan primer za sve ostale. Bahato ponašanje bilo koga, pa i pripadnika vladajuće stranke ne sme da se toleriše. Ukoliko je neko pogrešio, stranka treba da proceni njegovo ponašanje i, shodno tome, ga kazni. Da se razumemo, svako može da pogreši, ali niko nema prava da se ponaša kao da je iznad zakona, koji je isti za sve, bio on ministar ili ne - rekla je Vukoičićeva.

BOŽA SPASIĆ: OBRUKALA I SEBE I SVOJU STRANKU

Ministarka Obradović do zaključenja ovog broja nije odgovorila na pitanja Srpskog telegrafa.

Kazne i do 800.000 dinara

Za nezakonito korišćenje blinkera predviđene su i oštre kazne. Novčanom kaznom od 20.000 do 40. 000 dinara kazniće se fizičko lice koje bez odobrenja koristi blikere, dok dok je za pravna lica zaprećena kazna od 60.000 do 800.000 dinara.

Predsednik ukazao na zloupotrebu

Do pre godinu i po dana blinkeri na automobilima bili su prava moda. Bez ustezanja su ih koristili ministri, predsednici opština, činovnici, poslanici, direktori preduzeća, estradne ličnosti, čak i obični građani, iako nemaju nikakve veze s politikom i javnim funkcijama.

Na pravu poplavu nezakonitog korišćenja blinkera na službenim automobilima prvi je ukazao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Ubrzo je ovo pitanje i zakonski uređeno i tačno je propisano ko ima pravo na blinkere.

Prema zakonu o saobraćaju na ovu vrstu dodatne signalizacije na službenim automobilima imaju isključivo predsednik, premijer i šef parlamenta. Blinkere mogu da koriste i vozila policije, vojske i Vojno-bezbednosna agencije, kao i Hitna pomoć i vatrogasci.

Foto: Srpski telegraf
Naslosna strana "Srpskog telegrafa" za 19.12.2020

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Mane Kraljevački

20.12.2020 10:59

Na drskost, bahatost i povlastice navavadila se gospođa Obradović od mladosti rane, posebno od dana ulaska u politiku, odnosno SNS.A ušla je zahvaljujući pokojnom Predragu Mikiću kome je čim je zasela u društvo ,,ODABRANIH" ,okrenula leđa nastojeći svim silama da ga ne samo odvoji od stranke nego i kriminalizuje u očima Vučića.U Kraljevu je znamo kao bahatu i nemoralnu osobu koja je svaku priliku koristila da se u ostvarenju svojoh ambicija,želja i pozicija pozivala na Aleksandra Vučića i Nebojšu Stefanovića poigravajući se sa sudbinom čestitih i dobrih ljudi. O moralnim osobinama novopečene ministarke Obradović sve se zna, a mnogo toga se čulo za skupštinskom govornicom iz usta Vojislava Šešelja s tim što mi radnici kraljevačkog preduzeća Toplana znamo mnogo više, naročito dok je neko vreme i po nekakvim zaslugama bila portparolka naše firme.Vučić mora da se distancira od nje i sličnih ako misli da sačuva stranku.

Ferid Raška

20.12.2020 11:40

Nedostojna mesta sefa mesne kancelarije a kamoli ministarske fotelje.