PRLJAVI PLAN MEDLIN OLBRAJT: "Duboka država" bira lidera OPOZICIJE u Srbiji, žele da dovedu svoje pulene na vlast!

Autor:

Vesti

09.12.2020

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Madlen Olbrajt bi da Srbiju opet zavije u crno, pokušavajući da sa albanskim lobistima kreira politiku novog predsednika Amerike Džozefa Bajdena prema našoj državi.

Medlin Olbrajt

Plan joj je da Srbiji nametne vlast po njenoj meri i već je krenula u potragu za novim šefom opozicije. Aktuelna vlada, a, pre svega, predsednik države Aleksandar Vučić nisu joj po meri, protive se priznanju Kosova, pomažu Republiku Srpsku, imaju dobre prijateljske i ekonomske odnose sa Rusijom i Kinom....

- Nisu svi u Srbiji saglasni s politikom i potezima koje povlači predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Moramo da shvatimo da u Srbiji ima snaga koje žele bolje odnose sa SAD. Nije sve u Srbiji negativno. Oni žele da budu tretirani na drugačiji način, a mi imamo ekonomske i diplomatske instrumente da na to utičemo - rekla je Olbrajtova, koja je bila državna sekretarka u administraciji Bila Klintona.

Vučić: To su važni ljudi, Srbija mora na odgovoran i ozbiljan način da odgovor

 

Pozivajući administraciju novog šefa Bele kuće da postupi po njenim instrukcijama, Olbrajtova je na sastanku spoljnopolitičkog odbora Predstavničkog doma kojem su prisustvovali najglasniji albanski lobisti u Americi istakla da Vašington ima ekonomske i diplomatske instrumente da na svaki način pomognu svojim pulenima u Srbiji.

5 opasnih zahteva iz Vašingtona:

- Srbija treba da prizna Kosovo ili neće ući u EU

- Vašington da podrži promenu vlasti u Srbiji

- Vučićeve protivnike podržati finansijski i politički

- Eliminisati uticaj Rusije i Kine jer unose nestabilnost na Balkan

- Uništiti Republiku Srpsku

SPISAK UCENA

Na ove reči nadovezao se predsednik Komiteta Eliot Engel, proširujući spisak ucena:

- Srbiji neće biti odobreno članstvo u Evropsku uniju sve dok ne prizna Kosovo. Vreme je da Srbija nastavi dalje. Kosovo je nezavisno, nikada se neće vratiti.

Engel je priznao i da mu nijedna zemlja nije dotakla srce više od Kosova.

Reagujući na poruke iz američkog kongresa, Vučić je rekao da je sada jasno da je bio u pravu kada je govorio o posledicama izbora u SAD na Srbiju:

- Nije samo Engel, svi su to rekli. Sada se vidi koliko sam bio u pravu kada sam pre nekoliko nedelja govorio, ne skrivajući ništa, bez ličnih simpatija (o izborima u SAD). Ovakvi stavovi nisu nešto što ide naruku Srbiji - naveo je predsednik Srbije.

Reakcije:

Zoran Milivojević, bivši diplomata

Administracije pre Trampa su insistirale na tome i stvorile strateški ambijent kako bi trebalo ovaj region da izgleda. Tramp je, na neki način, to modifikovao i izvršio neke korekcije. Ono što je jasno jeste da nije moguće danas nametati rešenje i sprovoditi politiku savršenog čina onako kako želi albanski lobi u SAD. Okolnosti su drugačije. Bez Srbije se ne može

Milan Krstić, Fakultet političkih nauka

Skup lobista imao je za cilj nametanje albanske i bošnjačke agende. S druge strane, predsednik Vučić se četiri puta video sa Bajdenom i imao je relativno srdačan odnos. Verujem da postoje načini da se ponovo dođe do kvalitetnog kontakta sa njim, tako da postoji mogućnost za Srbiju da se nešto unapredi i na tom polju

Dušan Janjić, Forum za etničke odnose

Bajden je 2016. rekao da se Amerika i Srbija ne slažu oko priznavanja nezavisnosti Kosova, ali da će to biti stavljeno sa strane. Deluje mi da se, kada je reč o KiM, SAD približava stavu EU o dve Nemačke

Istakao je da Srbija mora da vodi računa jer su to važni ljudi u SAD i da na odgovoran i ozbiljan način mora da odgovori.

- Nadam se da će nova administracija imati drugačiji stav i politiku u odnosu na ono što je izneto u Kongresu. Naše je da vodimo svoju politiku - poručio je Vučić.

POLICAJAC NA DELU

Predsednik Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić smatra da Olbrajtova, Engel, kao i Danijel Server i Januš Bugajski, koji su prisustvovali sastanku u Kongresu, žele da povrate ulogu svetskog policajca:

- U vreme njene vladavine Amerika je od najmoćnije svetske sile postala svetski policajac koji u zemljama širom sveta nameće odluke, dovodi i smenjuje vlasti. Da joj se ukaže prilika, ponovo bi isto radila, ugrožavala bi svaku državu koja stoji na putu ambicijama i ciljevima koje je zacrtala.

Miletić: Samo izdajnik bi mogao da pristane da ispuni ove zahteve koje imaju Olbrajtova i ekipa

 

Kada je reč o nameri da u Srbiji na vlasti instaliraju svoje poslušnike, Miletić kaže da ne želi da veruje da je moguće pronaći takve ljude u Srbiji.

Kurtijeva podrška za pulene Olbrajtove

Predsednik Samoopredeljenja Aljbin Kurti obradovao se vašingtonskim najavama o smeni vlasti u Srbiji, te je zdužno pozdravio najavu Olbrajtove da će tražiti svog pulena među vođama srpske opozicije:

- Kosovu je potrebna nova legitimizacija institucija putem novih izbora, dok je Srbiji potrebna demokratizacija i suočavanje s prošlošću. Takođe, istakao sam da ne treba težiti brzom zaključivanju dijaloga, već treba sadržajno napredovati, uz transparentnost i sveobuhvatnost - napisao je Kurti.

- Samo izdajnik bi mogao da pristane da ispuni ove zahteve koje imaju Olbrajtova i ekipa. Neću da verujem da takvih ima u Srbiji. Onaj ko bi pristao na ovo izdao bi narod, zemlju. Izdao bi sve - ističe Miletić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Ljuba

10.12.2020 14:50

Do smrti babaskera umislja da je bog i da moze da radi sta hoce. Nicija nije gorela do zore. Do sudnjega dana ima mrznju prema Srbiji i to sigurno nece promeniti. Sta posle nje ima li zamenu? Naci ce se, ima ih mnogo takvih na prodaju. Vreme i istorija ce pokazati njihovu negativnu ulogu i cilj.