VLADIMIR MARINKOVIĆ: E-MOBILITY STRATEŠKA GEOPOLITIČKA ŠANSA SRBIJE!

Autor:

Vesti

30.10.2023

11:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Očigledno je da se svet nalazi u najvećoj krizi posle Drugog svetskog rata i da je vrlo teško predvideti koji nas izazovi čekaju u budućnosti.

VLADIMIR MARINKOVIĆ: E-MOBILITY STRATEŠKA GEOPOLITIČKA ŠANSA SRBIJE!

Foto: Privatna arhiva

Vladimir Marinković

Vladimir Marinković, Predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva se oglasio, njegovu izjavu prenosimo u celosti: 

- Neverovatno je da se beleži sjajan naučni i tehnološki napredak i umesto da se uđe u fazu mira, stabilnosti, prosperiteta prvenstveno u ekonomskom polju i oblasti održivog razvoja, mi svedočimo konfliktima kojima niko ne može da predvidi kraj, prvo rat u Ukrajini koji je definitivno promenio geopolitičku sliku sveta i na kraju sukob između Države Izrael i Hamasa koji odnosi stotine ljudskih žrtava svakodnevno - navodi.

- Međutim i pored toga vodi se velika bitka između najvećih svetskih sila na polju energetske bezbednosti i dugoročnog obezbeđivanja strateških energetskih resursa koji če biti ključni input privrednog i tehnološkog razvoja.Kinezi su na vreme počeli da obezbeđuju resurse i kritične metale i sirovine koje će im biti potrebne kako bi dugoročno bili konkurenti i imali primat u ključnim industrijskim sektorima. O tome govore već definisani i potpisani dugoročni aranžmani sa zemljama sa svih kontinenata, od Afrike do Evrope i Azije - dodaje.

Foto: Shutterstock, Apaimages / Sipa Press / Profimedia

 

- Amerika je donela Inflation reduction act koji podrazumeva ogromne pakete državne pomoći i subvencija za domaće kompanije i za korišćenje domaćih resursa. Jedan od takvih paketa je usmeren na razvoj zelene agende i e-mobility s obzirom da Amerika želi da transformiše svoju auto-industriju do 2035. godine i za taj poduhvat će im biti potrebni milioni litijumskih baterija ali i drugih komponenata koje se dobijaju preradom kritičnih metala. Svakako će i Amerika kao i Kina i EU morati da uvozi velike količine baterija kako bi zadovoljila potrebe sopstvenog tržišta ali i potrebe izvoza - kaže.

- Iako ima potpisane ugovore o slobodnoj trgovini sa malim brojem zemalja čak i od njih je nemoguće uvesti potrebne količine litijuma i baterija s obzirom da te zemlje već imaju potpisane dugoročne ugovore sa Kinezima. Pravi primer za to je Čile koji je u mogućnosti da isporuči Americi samo 20% svoje proizvodnje iako su zahtevi SAD mnogo veći.
Upravo zbog toga je ministarstvo finansija (Treasury department) definisalo mogućnost potpisivanja sporazuma o saradnji u oblasti kritičnih minerala koji imaju potpuno ekvivalentan značaj kao sporazumi o slobodnoj trgovini - napominje.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

- Upravo je to velika šansa Srbije koja je još uvek u mogućnosti da bude deo najznačajnijih lanaca snabdevanja u oblasti e-mobility i da upravo na taj način postane strateški partner SAD kao važan i stabilan snabdevač s obzirom da je kapacitet koji Srbija ima proizvodnja oko milion baterija godišnje s tim što je kod nas i najduža mogućnost eksploatacije u odnosu na konkurenciju gde je ona u proseku oko 20 godina a u Srbiji Jadar ima kapacitet za narednih četrdeset godina - dodaje.


- Nesumnjvo je da bi korišćenje resursa kojeg imamo dovelo ne samo do visokog ekonomskog rasta, potpune promene cele države a posebno Zapadne Srbije već bi imalo snažni efekat na našu geopolitičku poziciju i nastavak vođenja samostalne i nezavisne politike i pune zaštite naših nacionalnih interesa. Predsednik Vučić je uspeo za samo nekoliko godina da odgovornom politikom i strategijom promeni Srbiju, da joj nadu, pobednički duh, ovo je jedinstvena prilika koju moramo da iskoristimo i postanemo ono što i zaslužujemo, jedna od najrazvijenijih i geopolitički i ekonomski najsnažnijih zemalja u Evropi - kaže.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading