STIŽE NOVA POMOĆ DRŽAVE! Više para za kupovinu seoske kuće!

Autor:

Vesti

14.11.2023

12:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlada Srbije povećala sredstva za kupovinu seoske kuće u 2023. godini

STIŽE NOVA POMOĆ DRŽAVE! Više para za kupovinu seoske kuće!

Foto: Shutterstock

Vlada Srbije je 3. novembra izmenila Uredbu o utvrđivanju programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, koja je stupila na snagu 4. novembra. Ovom izmenom, sredstva za tu namenu su povećana sa 895 miliona dinara na 1,083 milijarde dinara.

Uslovi za prijavu su takođe izmenjeni, a mladi koji žele da iskoriste ovu pomoć države moraju ispuniti nekoliko uslova.

Prvi uslov je da sa prodavaocem nepokretnosti nije u krvnom srodstvu, kao i da nije u postupku odobravanja sredstava za kupovinu nepokretnosti. Takođe, podnosioci prijave ne smeju imati neizmirenih obaveza prema državi u momentu podnošenja prijave. Svi ovi uslovi moraju biti ispunjeni od strane oba supružnika.


Pored ovih obaveznih uslova, podnosioci prijave moraju ispuniti i jedan od sledećih uslova: da žive samostalno u zakupljenoj kući na selu ili u porodičnoj zajednici sa ostalim članovima porodice, da žive u gradskoj sredini u zakupljenoj nepokretnosti samostalno ili sa porodicom, ili da imaju nameru da se presele na selo.

akođe, bitno je da podnosioci zahteva imaju određeno zanimanje, kao što su medicinsko, farmaceutsko, poljoprivredno, veterinarsko ili prosvetno obrazovanje, ili da se bave zanatskim poslovima. Druga mogućnost je da obavljaju poslove koji omogućavaju rad od kuće na selu.


Kuće koje podležu ovom programu Ministarstva za brigu o selu moraju da ispune određene kriterijume. Prvi kriterijum je da se nalaze u selu u kojem postoji bar jedan objekat javne službe ili usluge, kao što su zdravstvena ambulanta, pošta, škola ili stanica prevoza. Takođe, bitno je da su upisane u katastar na ime prodavca i da su izgrađene u skladu sa propisima. Važan uslov je i da njihova cena bude u granicama tržišne vrednosti i da nisu predmet sudskog spora.

Ministarstvo za brigu o selu želi da podstakne život na selu i očuva selo kao važan deo srpske tradicije i kulture. Ovaj program je namenjen mladim ljudima koji žele da započnu život na selu i doprinesu razvoju ruralnih područja.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading