STIŽU NOVI VAUČERI ZA SVE GRAĐANE: Njima ćemo kupovati OVE proizvode!

Autor:

Vesti

31.10.2023

10:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako se podrži predlog Udruženja "Moja Srbija", građani bi uskoro mogli da dobiju vaučere za kupovinu proizvoda domaćih malih proizvođača.

STIŽU NOVI VAUČERI ZA SVE GRAĐANE: Njima ćemo kupovati OVE proizvode!

Foto: Tanjug/S.AĆIMOVIĆ

Prema predloženoj inicijativi, u Srbiji postoji značajan broj poljoprivrednih gazdinstava koja su u mogućnosti da proizvode prirodne i visokokvalitetne domaće proizvode. Većina ovih gazdinstava se nalazi u ruralnim ili manje razvijenim seoskim područjima.

Alociranjem sredstava iz budžeta Srbije za subvencioniranu kupovinu njihovih proizvoda, postigao bi se napredak u tim oblastima, što bi podstaklo veći interes mladih za život i rad u tim regionima. Ovakva mera bi takođe smanjila odlazak stanovništva iz tih područja i doprinela očuvanju sela u Srbiji, kako je navedeno u inicijativi.

Kako je navedeno, subvencija bi se temeljila na uspešnim iskustvima programa dodele turističkih vaučera koji su tokom poslednjih devet godina znatno povećali promet u domaćem turizmu.

Republika

Foto: pixabay.com

Poljoprivredni proizvodi

- Jedini pravi način da dugoročno razvijemo našu privredu jeste da podstičemo domaću proizvodnju zasnovanu na sopstvenim resursima - rekao je predstavnik udruženja "Moja Srbija" Milan Ristić.

On je dodao da su organski i kvalitetni domaći proizvodi malih proizvođača u svetu sve više traženi, dok u Srbiji niska kupovna moć građana predstavlja prepreku za razvoj ovog tržišta. Ukazao je da se kod malih proizvođača, proizvodnja domaćih proizvoda bazira na skoro stopostotnom korišćenju domaćih resursa, od sirovine, do ambalaže i transporta. Tako bi, kako je naglasio, sav novac koji se usmeri u njihovu subvenciju ostajao u Srbiji i u veoma kratkom roku bi se vraćao u državni budžet.

- Sigurni smo da bi uvođenje navedenih pogodnosti dovelo do značajnog rasta ovog vida proizvodnje, što bi, kao što je bio slučaj u domaćem turizmu, dovelo do povećanog interesovanja dijaspore i do dodatne potražnje za ovim proizvodima - zaključio je Ristić. Pokretanjem akcije podele vaučera za kupovinu domaćih proizvoda malih proizvođača stvorili bi se uslovi da mladi u seoskim sredinama mogu da rade i da zarade, a samim tim i da ostanu da žive na svom ognjištu - navedeno je u saopštenju, a prenosi Alo.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading