IZGRADNJA NOVIH TRAFOSTANICA I REKONSTRUKCIJA STARIH: Šire se kapaciteti mreže na jugoistoku Srbije

Autor:

Vesti

10.11.2023

11:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Investicije u distributivnu elektromrežu u Aleksincu, Vranju, Zaječaru i Prokuplju.

IZGRADNJA NOVIH TRAFOSTANICA I REKONSTRUKCIJA STARIH: Šire se kapaciteti mreže na jugoistoku Srbije

Foto: Aleksandar Stojanović

Elektrodistribucija Srbije nastavila je značajna ulaganja u rekonstrukciju i izgradnju trafostanica na jugoistoku zemlje čime se omogućava priključenje nove bolnice u Vranju, stadiona u Zaječaru i osigurava pouzdanost napajanja električnom energijom. Dokaz za to je i kompletna rekonstrukcija građevinskog i elektro dela trafostanice  110/35 kV „Aleksinac“ čime će se dobiti kvalitetnije napajanje opštine Aleksinac i Sokobanje i povećati kapaciteti za priključenja korisnika na distributivnu mrežu.

Modernizacija ove značajne trafostanice podrazumeva kompletnu zamenu opreme i energetskih transformatora. Završena je nabavka opreme, rešeni imovinsko pravni odnosi i potpisan ugovor o izvođenju radova i ugradnji opreme – rekao je Ljubomir Rančić, glavni stručni saradnik za planiranje i investicije Distributivnog područja Niš.

Na teritoriji Elektrodistribucije Zaječar započeta je izgradnja TS „Zaječar 4“ koja će rasteretiti postojeće gradske trafostanica naponskog nivoa 35/10 kV i napajati novi stadion.

Republika

Foto: Aleksandar Stojanović

 

 

- Formiraćemo nove 10 kV izvode iz TS 35/10 kV „Zaječar 4“ ka trafostanicama na području tog dela grada čime se rasterećuju postojeće TS. Istovremeno, stvaraju se uslovi za priključenje u punom kapacitetu novoizgrađenog nacionalnog fudbalskog stadiona čija je lokacija u neposrednoj blizini ovog elektroenergetskog objekta - rekao je Saša Stojančev, rukovodilac Sektora za planiranje i investicije u ogranku Zaječar.

Izgradnjom ove transformatorske stanice povećaće se i pouzdanost u snabdevanju samog grada  i pospešiti industrijski i privredni razvoj Zaječara. Trafostanica je projektovana za krajnju snagu 2x8 MVA, a u prvoj fazi predviđena je ugradnja dva energetska transformatora snage 4 MVA. 

- U građevinskom smislu, ova trafostanica biće sagrađena po svim savremenim standardima. Takođe, izbor elektro i telekomunikacione opreme biće u skladu sa svim najnovijim zahtevima u elektroenergetici - dodaje Stojančev.

Jedna od značajnijih investicija na području ogranka ED Vranje biće  rekonstrukcija trafostanica35/10 kV „Vranje 2“, koja se nalazi se u centralnom delu  Vranja i napaja električnom energijom uže gradsko jezgro.

- Trenutna instalisana snaga TS iznosi 16 MVA, a sa kompletnom rekonstrukcijom  građevinskog i elektro dela planira se i povećanje snage na 25 MVA - objašnjava Dragoslav Pavlović, direktor Sektora za planiranje i investicije Distributivnog područja Niš.  – Povećaćemo  pouzdanost napajanja centra Vranja električnom energijom i omogućiti priključenje novih korisnika na distributivnu mrežu, između ostalih i bolnice čija je izgradnja u toku.

Struja za Hisar

U ED Prokuplje priprema se izgradnja  TS 35/10 kV „Prokuplje 5”, koja je važna za pouzdanost u napajanju električnom energijom celog grada Prokuplja i industrijske zone.

– Investiciono-projektna dokumentacija je spremna, naručena je  krupna elektro oprema i obezbeđeno rešenje o izvođenju radova. Radi obezbeđenja uslova za priključenje pogona i fabrika u industrijskoj zoni Hisar, kompletno je izgrađen dvostruki priključni vod 35 kV za TS 35/10 kV „Prokuplje 5” i sklopljen ugovor za izgradnju TS – rekao je Časlav Đorđević, direktor ED Prokuplje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading