POTROŠAČKA PATROLA ANALIZIRALA MLEČNE ČOKOLADE: "Štark" ZAKIDA na kakaou, ali su "Najlepše želje" zato pune šećera! (VIDEO)

Autor:

Vesti

02.05.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na nekim pakovanjima, poput milke i alpineke, uopšte nije navedeno koliko mleka sadrže

Čokolada najlepše želje, uz koje su odrastale mnoge generacije, jedna je od najlošijih na našem tržištu, bar kada se kao parametar uzme količina kakaoa. U "Potrošačkoj patroli", emisiji portala Republika, analizirali smo sastav čokolada s mlekom, odnosno udeo kakaoa, mleka i šećera u njima.

Kako se ispostavilo, šest od sedam čokolada koje smo proveravali sadrži više od polovine šećera, a jedna nešto malo ispod 50 odsto, odnosno 49,8. No, krenimo redom...

Milka, najreklamiranija čokolada, sadrži ubedljivo najveći procenat kakao-delova (33 odsto), ali budući da ne navode udeo mleka, ne možemo da potvrdimo da je zaista i najbolja od svih testiranih čokolada. Tabla ove čokolade sadrži 55 odsto šećera, što nije ni najviše, a ni najmanje.

NIJE ZA POHVALU

Krašova dorina ima 31 odsto kakaoa, 19 procenata mleka i isto šećera kao i milka čokolada. Zanimljivo je da je nekada ova čokolada imala 33 odsto kakao-delova i 20 procenata mleka, što znači da je kvalitet opao. Preciznije rečeno, hrvatski proizvođač rešio je da uštedi tako što će oštetiti potrošače.

Šogeten ima još manji procenata kakaoa (30 odsto), zatim 18 procenata mleka, a šećer je, kao i kod prethodne dve čokolade, na nivou od 55 odsto.

Vedel, takođe, sadrži 30 odsto kakao-mase, 15 procenata mleka i čak 57 šećera, što i nije najgore. Naime, alpinela mlečna čokolada sadrži čak 60 procenata šećera, dok je udeo kakaoa svega 25 odsto. Količinu mleka ne navode, baš kao i u slučaju milke.

Maja čokolada sadrži najmanje šećera (49,8 odsto), ali se ne može baš pohvaliti sadržajem mleka, koji je svega 25 odsto.

Najveće neprijatno iznenađenje je čokolada najlepše želje, koju proizvodi "Štark", čiji je vlasnik hrvatska "Atlantik grupa". Iako ima zvučno ime, kakaoom se baš ne može pohvaliti, pa je s neslavnih 27 odsto maltene na samom začelju liste. Uz to, ima i 53 odsto šećera.

Ranije je ova čokolada sadržala 29 procenata kakaoa, što znači da je kvalitet i te kako opao. Kao i kod "Kraša", štednja nauštrb zadovoljstva potrošača.

PO PROPISU, ALI...

Po propisima koji važe u Srbiji, mlečna čokolada je proizvod dobijen od prerađenog kakao-zrna, šećera i mleka ili mlečnih proizvoda, koji sadrži najmanje 25 odsto ukupne suve materije kakao-delova, najmanje 14 odsto suve materije mleka, najmanje 2,5 odsto suvih nemasnih kakao-delova, najmanje 3,5 odsto mlečne masti, računato na suvu materiju gotovog proizvoda, najmanje 25 odsto ukupne masti (kakao-maslac i mlečne masti), računato na suvu materiju gotovog proizvoda.

Dakle, svi analizirani proizvodi s pravom nose naziv mlečne čokolade, s obzirom na to da ispunjavaju propise. Međutim, postoje mlečne čokolade i sa znatno većim udelom kakaoa i mleka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading