SUNOVRAT NA TRŽIŠTU KRIPTOVALUTA: Platforma za trgovinu bankrotirala, bitkoin pada na 13.000 dolara

Autor:

Vesti

12.11.2022

13:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedna od najvećih platformi za trgovanje kriptovalutama FTX, proglasila je bankrot u SAD, a njen izvršni direktor i osnivač Sam Benkman-Frid, podneo je ostavku, objavila je danas kompanija.

SUNOVRAT NA TRŽIŠTU KRIPTOVALUTA: Platforma za trgovinu bankrotirala, bitkoin pada na 13.000 dolara

Foto: pixabay.com

Bankrot je usledio nakon što se konkurentska platforma Binance povukla iz preuzimanja problematičnog FTX-a.

Kako prenosi SEEbiz, FTX Grupa objavila je da je podnela zahtev za stečaj i da je započela “uredan proces revizije i likvidacije za dobrobit svih globalnih poverenika”.

Zahtev je podnet u skladu sa poglavljem 11, koje predstavlja američki mehanizam koji firmi omogućava restrukturiranje dugova pod nadzorom suda, a da pritom nastavi s radom.

Benkman-Frida je na čelu firme već zamenio Džon Džej Rej.

U saopštenju je poručio da će stečajni postupak iz poglavlja 11 omogućiti grupi da proceni svoj položaj.

Loša nedelja za Bitkoin

Kripto tržište ima lošu, veoma lošu nedelju. Ovonedeljni krah donosi iznenadni preokret nakon nedelja relativne stabilnosti cena bitkoina i eterijuma.

Oba tokena su sada pala za više od 20% tokom prošle nedelje. Krah je najpre izazvan svežim skepticizmom investitora i pogoršanim sentimentom nakon Binanceove najave da će u sredu otkupiti rivalski FTKS, nakon što je podignuta zabrinutost zbog likvidnosti FTKS-a.

Ali Binance se povukla iz ugovora, što je na kraju dovelo FTKS do mesta gde je sada. U svetlu svih vesti, cena bitkoina je pala ispod 16.000 dolara po prvi put u dve godine kasno u sredu popodne. Eterijum je doživeo sličan pad, pao je ispod 1.200 dolara u sredu, prvi put od pada kriptovaluta tokom leta.

Dva tokena su se značajno oporavila od petka ujutro, bitkoin se ponovo približio 17.000 dolara, a eter se vratio iznad 1.200 dolara.

Stratezi sa Volstrita upozorili na krah bitkoina

Vrednost najpoznatije kriptovalute mogla bi da padne 25% zbog krize koja pogađa kripto berzu, ističu stratezi banke Dži-Pi Morgan.

Finansijski problemi prete da izazovu haos u kripto firmama i transformišu način na koji se one vode, upozoravaju finansijski stručnjaci.

Analitičari veruju da će to verovatno smanjiti cenu bitkoina za 25% odnosno na 13.000 dolara.

Kripto igrači će se verovatno suočiti sa zahtevima zajmodavaca da daju više garancija, a neki bi mogli propasti pod pritiskom, napisali su stratezi Volstrita.

„Izgleda da počinje nova faza poziva na maržu i razduživanja u kripto kompanijama”, objašnjavaju finansijski stručnjaci, prenosi RT.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading