Srbija ima blizu 35.000 milionera! Zavrteće vam se u glavi kad čujete koliko oni zarađuju, a naročito NAJBOGATIJI među njima!

Autor:

Vesti

08.08.2022

15:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Građani sa najvećim prihodima u Srbiji su menadžeri, direktori, inženjeri, ekonomisti, pravnici, što su najčešće prijavljivana zanimanja u poreskim prijavama.

Srbija ima blizu 35.000 milionera! Zavrteće vam se u glavi kad čujete koliko oni zarađuju, a naročito NAJBOGATIJI među njima!

Foto: Uprava Carina

Čovek koji je poreznicima prijavio najveće prihode ostvarene u 2021. godini, zaradio je 2,115 milijardi dinara, što je skoro 18 miliona evra.

Kako je objavila Poreska uprava Srbije, prijavljeni prihodi za prvih sto podnosilaca poreskih prijava sa najvećim prihodima kreću se u rasponu od oko 100 miliona dinara, do pomenutih 2,115 milijardi dinara.

Građani sa najvećim prihodima u Srbiji su menadžeri, direktori, inženjeri, ekonomisti, pravnici, što su najčešće prijavljivana zanimanja u poreskim prijavama.

Poreska uprava Srbije saopštila je da je primila 34.753 prijave za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana za 2021. godinu. To je čak 4.463 prijave više nego prošle godine.

Ovo znači da je među 34.753 prijavljenih građana Srbije, koji su zaradili više od tri prosečne srpske plate čak 31.625 muškog pola, dok je svega 3.128 žena.

Udeo muškaraca u ovoj statistici se ne smanjuje. Tako je ove godine, isto kao i lane, 91 odsto prijavljenih građana sa visokim primanjima, muškog pola. U 2020. godini, udeo žena je bio tek nešto veći 12 procenata, dok je sada devet odsto.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Poreska uprava Srbije, Ilustracija

 

Podsetimo, obavezu prijavljivanja godišnjeg poreza na dohodak, imali su građani koji su u 2021. godini ostvarili dohodak veći od 3.268.224 dinara, odnosno veći od trostruke prosečne godišnje zarade po zaposlenom isplaćene u toj godini, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, objašnjavaju poreznici.

- Najviše prijava podneli su građani sa teritorije koju pokriva Odsek za koordinaciju poreske kontrole Beograd ukupno 22.978 prijava, zatim sa teritorije koju pokriva Odsek za koordinaciju poreske kontrole Novi Sad 7.010 prijava i teritorije koju pokriva Odsek za koordinaciju poreske kontrole Kragujevac 2.740 prijava - navodi Poreska uprava Srbije.

Među sto najvećih - 12 strani državljani

Od sto najvećih prijavljenih prihoda, 69 odsto pripada obveznicima sa teritorije koju pokriva Odsek za koordinaciju poreske kontrole Beograd, 88 osoba su domaći državljani, a 12 su strani državljani. Poreske prijave se podnose u papirnom i u elektronskom obliku.

Elektronskim putem, preko portala Poreske uprave, primljeno je 43 odsto prijava.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading