ZLOČIN NIKADA NE SME DA SE ZABORAVI: Parastos za mučenike s Petrovačke ceste

Autor:

Vesti

08.08.2022

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatska avijacija tog 7. avgusta 1995. mučki raketirala dugu kolonu izbeglica iz Krajine.

ZLOČIN NIKADA NE SME DA SE ZABORAVI: Parastos za mučenike s Petrovačke ceste

Foto: printscreen

U mestu Janjile na Petrovačkoj cesti juče je služen parastos i položeni su venci kod spomen-krsta, gde je hrvatska avijacija pre 27 godina tokom vojno-policijske akcije "Oluja" bombardovala srpsku izbegličku kolonu.

- Mučenička je ova Petrovačka cesta, ovde su stradali deca, žene i nemoćni. Ovo je cesta tuge i smrti, ali biće i cesta vaskrsenja, na kojoj će naše neugaslo sećanje nadživeti zlo onih koji su sejali smrt - rekao je episkop bihaćko-petrovački Sergije posle parastosa koji je služio.

JAVITE SE!

Republika

Foto: facebook.com/Kristina Kaplanović/TV Prva/printskrin

Savo Štrbac

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra Veritas Savo Štrbac, koji je prisustvovao parastosu, rekao je da su 7. avgusta 1995. na Petrovačkoj cesti stradali nevini civili u izbegličkoj koloni koja je išla iz Like i severne Dalmacije.

- Ovom cestom je prošlo oko stotinu hiljada izbeglica i baš na ovaj dan, pre 27 godina, hrvatski avion je granatirao izbegličku kolonu u kojoj su bili isključivo civili - podsetio je Štrbac.

On navodi da je tada na licu mesta stradalo desetoro ljudi, među kojima je četvoro dece, devojka od 20 godina, a nekoliko desetina Srba je teško ranjeno, nakon čega je dvoje preminulo.

Štrbac poziva sve one koji su ranjeni na Petrovačkoj cesti da se jave Veritasu da bi se uvrstili u oštećene.

- Ne sme niko i nikada zaboraviti zločin koji se desio na Petrovačkoj cesti, kao i sve druge zločine koji su se desili nad Srbima - istakao je Štrbac.

On navodi da je optužnica suda u Beogradu za zločin na Petrovačkoj cesti protiv hrvatskih oficira pozitivna stvar.

DOŠLI I LIČANI

U nedelju su na Petrovačku cestu došli i Ličani koji su bili u koloni tada kad je bila bombardovana, srpski povratnici u Bosanski Petrovac, načelnik opštine Drinić Drago Kovačević, predsednik Skupštine opštine Bosanski Petrovac Nemanja Davidović, predsednik opštine Zemun Gavrilo Kovačević i šef Konzularne kancelarije Republike Srbije u Drvaru Jugoslav Đorđević.

Sanja: Osećanja su mi izmešana

Republika

Foto: RTS/printscreen

Sanja Vulić

Sanja Vulić iz Dvora na Uni, te 1995. devojčica od 12 godina, bila je samo jedna od mnogobrojne prognane dece iz kolone. Ona je u potresnom govoru pre nekoliko dana u Novom Sadu, na obeležavanju godišnjice zločinačke akcije, sa suzama u očima, istakla da su joj ovom tužnom danu, 27 godina posle "Oluje", osećanja pomešana:

- Tuga i bol za ognjištem, rodnim krajem, rodom i dan-danas su prisutni. Svi lepi događaji i zvuci detinjstva su potisnuti zvucima rušenja kuća i pucnjavom. Tuga i bol su i dalje prisutni, ali osećam veliku zahvalnost predsedniku Vučiću i svima koji su tu večeras jer ne dozvoljavate da egzodus padne u zaborav - rekla je stradalnica iz kolone u "Oluji" Sanja Vulić, ističući da je ponosna na ljude koji danas vode Srbiju jer vidi svetlu budućnost za decu koja su u njoj rođena.

Hronologija "Oluje"

- Odluka o akciji doneta na Brionima 31. jula 1995. na predlog hrvatskog generala Ante Gotovine

- Napad je počeo 4. avgusta 1995.

- Tokom akcije proterano više od 250.000 Srba

- Ubijeno više od 2.000 Srba, medu kojima i 522 žene i 12 dece

- Vojne planove i strategiju u operaciji "Oluja" osmislila američka firma MPRI, koja je i obučila hrvatsku vojsku

- U operaciji učestvovalo 138.500 pripadnika hrvatske vojske i MUP, kojima su se suprotstavile srpske snage od oko 31.000 vojnika

- Haški sud oslobodio Gotovinu i, prema konačnoj presudi tribunala, "Oluja" nije bila udruženi zločinački poduhvat u cilju proterivanja Srba iz Kninske Krajine

- Oko 40.000 stambenih i privrednih objekata koji su pripadali Srbima popaljeno i uništeno

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading