ZLOČIN NIKADA NE SME DA SE ZABORAVI: Parastos za mučenike s Petrovačke ceste

Autor:

Vesti

08.08.2022

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Hrvatska avijacija tog 7. avgusta 1995. mučki raketirala dugu kolonu izbeglica iz Krajine.

ZLOČIN NIKADA NE SME DA SE ZABORAVI: Parastos za mučenike s Petrovačke ceste

Foto: printscreen

U mestu Janjile na Petrovačkoj cesti juče je služen parastos i položeni su venci kod spomen-krsta, gde je hrvatska avijacija pre 27 godina tokom vojno-policijske akcije "Oluja" bombardovala srpsku izbegličku kolonu.

- Mučenička je ova Petrovačka cesta, ovde su stradali deca, žene i nemoćni. Ovo je cesta tuge i smrti, ali biće i cesta vaskrsenja, na kojoj će naše neugaslo sećanje nadživeti zlo onih koji su sejali smrt - rekao je episkop bihaćko-petrovački Sergije posle parastosa koji je služio.

JAVITE SE!

Foto: facebook.com/Kristina Kaplanović/TV Prva/printskrin

Savo Štrbac

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra Veritas Savo Štrbac, koji je prisustvovao parastosu, rekao je da su 7. avgusta 1995. na Petrovačkoj cesti stradali nevini civili u izbegličkoj koloni koja je išla iz Like i severne Dalmacije.

- Ovom cestom je prošlo oko stotinu hiljada izbeglica i baš na ovaj dan, pre 27 godina, hrvatski avion je granatirao izbegličku kolonu u kojoj su bili isključivo civili - podsetio je Štrbac.

On navodi da je tada na licu mesta stradalo desetoro ljudi, među kojima je četvoro dece, devojka od 20 godina, a nekoliko desetina Srba je teško ranjeno, nakon čega je dvoje preminulo.

Štrbac poziva sve one koji su ranjeni na Petrovačkoj cesti da se jave Veritasu da bi se uvrstili u oštećene.

- Ne sme niko i nikada zaboraviti zločin koji se desio na Petrovačkoj cesti, kao i sve druge zločine koji su se desili nad Srbima - istakao je Štrbac.

On navodi da je optužnica suda u Beogradu za zločin na Petrovačkoj cesti protiv hrvatskih oficira pozitivna stvar.

DOŠLI I LIČANI

U nedelju su na Petrovačku cestu došli i Ličani koji su bili u koloni tada kad je bila bombardovana, srpski povratnici u Bosanski Petrovac, načelnik opštine Drinić Drago Kovačević, predsednik Skupštine opštine Bosanski Petrovac Nemanja Davidović, predsednik opštine Zemun Gavrilo Kovačević i šef Konzularne kancelarije Republike Srbije u Drvaru Jugoslav Đorđević.

Sanja: Osećanja su mi izmešana

Foto: RTS/printscreen

Sanja Vulić

Sanja Vulić iz Dvora na Uni, te 1995. devojčica od 12 godina, bila je samo jedna od mnogobrojne prognane dece iz kolone. Ona je u potresnom govoru pre nekoliko dana u Novom Sadu, na obeležavanju godišnjice zločinačke akcije, sa suzama u očima, istakla da su joj ovom tužnom danu, 27 godina posle "Oluje", osećanja pomešana:

- Tuga i bol za ognjištem, rodnim krajem, rodom i dan-danas su prisutni. Svi lepi događaji i zvuci detinjstva su potisnuti zvucima rušenja kuća i pucnjavom. Tuga i bol su i dalje prisutni, ali osećam veliku zahvalnost predsedniku Vučiću i svima koji su tu večeras jer ne dozvoljavate da egzodus padne u zaborav - rekla je stradalnica iz kolone u "Oluji" Sanja Vulić, ističući da je ponosna na ljude koji danas vode Srbiju jer vidi svetlu budućnost za decu koja su u njoj rođena.

Hronologija "Oluje"

- Odluka o akciji doneta na Brionima 31. jula 1995. na predlog hrvatskog generala Ante Gotovine

- Napad je počeo 4. avgusta 1995.

- Tokom akcije proterano više od 250.000 Srba

- Ubijeno više od 2.000 Srba, medu kojima i 522 žene i 12 dece

- Vojne planove i strategiju u operaciji "Oluja" osmislila američka firma MPRI, koja je i obučila hrvatsku vojsku

- U operaciji učestvovalo 138.500 pripadnika hrvatske vojske i MUP, kojima su se suprotstavile srpske snage od oko 31.000 vojnika

- Haški sud oslobodio Gotovinu i, prema konačnoj presudi tribunala, "Oluja" nije bila udruženi zločinački poduhvat u cilju proterivanja Srba iz Kninske Krajine

- Oko 40.000 stambenih i privrednih objekata koji su pripadali Srbima popaljeno i uništeno

Komentari (0)

Loading