DOKTOR UDOVIČIĆ OBJASNIO: Evo ko mora u bolnicu zbog kovida, a ko ga preboli za tri dana

Autor:

Vesti

07.08.2022

23:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Ukazuje da je epidemiološka situacija zaista nepovoljna što se tiče brojeva

DOKTOR UDOVIČIĆ OBJASNIO: Evo ko mora u bolnicu zbog kovida, a ko ga preboli za tri dana

Foto: YOUTUBE/МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ И ВОЈСКА СРБИЈE

U kovid bolnici na Karaburmi trenutno je 40 pacijenata, dok ih je početkom jula bilo sedmoro. Svi trenutno hospitalizovani imaju srednje-tešku i tešku kliničku sliku i od 40 do 90 godina.

Komandant kovid bolnice Karaburma doc. dr Ivo Udovičić kaže da svi oni imaju teške pneumonije, ali i pridružene bolesti.

Doc. dr Ivo Udovičić rekao je da se trenutno tri pacijenta nalaze u jedinicama Intenzivne nege, na kontrolisanoj mehaničkoj ventilaciji i, kako kaže, imaju dosta pridruženih bolesti, a sada i tešku pneumoniju, te da su njihovi životi ugroženi i da je ishod neizvestan.

Trenutno je hospitalizovano 40 pacijenata, to su sve teške pneumonije. Radi se o starijoj populaciji koja ima pridružene bolesti i koja pije dosta lekova. Oni su inače iscrpljeni i njima kovid samo doprinose da moraju da se hospitalizuju. Imamo i nešto mlađih pacijenata i oni uglavnom dolaze iz drugih bolnica. To su nam dve najugroženije grupe prema kojima treba da vodimo računa – ističe Udovičić.

Foto: Tanjug/ M. Milivojević

Vakcinacija

Što se tiče mlađe, srednje populacije, radno sposobnih, pa čak i starijih koji nemaju nikakve pridružene bolesti, dodaje on, oni ovo prebole za tri dana i mi za njih sada zaista ne moramo voditi toliko računa u tom smislu.

Ukazuje da je epidemiološka situacija zaista nepovoljna što se tiče brojeva, ali da je dobra vest to da je u poslednjih sedam dana na teritoriji grada Beograda zabeležen blagi pad hospitalizovanih pacijenata.

To je najverovatnije zato što je leto, što je sve na otvorenom prostoru sa jedne strane. Sa druge strane je tako jer nam je dobar deo građana Beograda van grada i što većina građana Srbije koristi godišnje odmore van Srbije – objašnjava Udovičić.

On ukazuje da su zbog velikog broja novozaraženih slučajeva mnoge kovid ambulante ponovo aktivirane te da se, ukoliko dobijemo simptome kovida, prvo javimo tamo.

Svi koji dobiju prve simptome bolesti, koji se ne osećaju dobro treba da idu u kovid ambulantu na takozvanu prvu trijažu, da se testiraju, da se vidi da li su oni zaista kovid pozitivni ili ne. Ukoliko jesu, a imaju blažu kliničku formu bolesti i ne zahtevaju hospitalizaciju, oni tu dobiju terapiju, vrate se kući uz savet da prate svoje zdravstveno stanje. Ukoliko se kod njih u roku od tri, četiri dana stanje pogorša oni mogu da idu pravo na trijažu i hospitalizaciju u Batajnicu jer su već definisani kao kovid pacijenti - objašnjava Udovičić.

Vakcinacija je, dodaje on, i dalje ostaje preporuka.

Rezultati međunarodnih studija su pokazali da je kod vakcinisanih ukoliko se zaraze manja smrtnost, prisutna je lakša forma bolesti, i post kovid mnogo lakši – naveo je Udovičić, prenosi RTS.

Komentari (0)

Loading