TRŽIŠTE NAFTE NASTAVLJA DA DIVLJA: Da li je Srbija ugrožena?

Autor:

Vesti

02.03.2022

11:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Cena nafte nastavlja da divlja, a evo kakva je situacija u Srbiji.

TRŽIŠTE NAFTE NASTAVLJA DA DIVLJA: Da li je Srbija ugrožena?

Foto: pixabay.com

Silovit rast cena nafte nastavljen je jer je rusko-ukrajinski vojni sukob uneo paniku na tržište i strah od moguće nestašice.

Američka nafta WTI skočila je na najviši nivo od 2013. tokom noćašnjeg trgovanja, dok je globalno referentni brend, evropska nafta Brent, premašila 110 dolara po barelu usled usijane potražnje.

Do velikog poskupljenja "crnog zlata" dolazi u trenutku kada se Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici, medju kojima je i Rusija, spremaju da održe sastanak u sredu na kojem će razgovarali o planu proizvodnje za april.

Juče su inače, članice Međunarodne agencije za energiju (IEA) saglasile su se da puste 60 miliona barela nafte iz strateških rezervi, od čega će plovina doći iz SAD, kako bi poslale snažnu poruku naftnim tržištima da neće biti nestašica nakon ruske intervencije u Ukrajini. Tu odluku doneo je Odbor agencije koja ima 31. članicu, sa sedištem u Parizu, objavio je Blic.

Cena sirove američke nafte WTI porasla je jutros za više od 5 odsto na 109,23 dolara po barelu, na najviši nivo od septembra 2013, a cena Brenta je ojačala sa za 5,6 procenata na 110,84 dolara za barel, što je nivo koji nije vidjen još od jula 2014.

Foto: pixabay.com

Opšti haos na svetskim tržištima nafte

Nemačka je spremna ukoliko Rusija prestane da izvozi gas, rekao je danas nemački ministar ekonomije Robert Habek.

- Mi smo spremni za opciju, ukoliko Rusija prekine isporuku. Imamo dovoljno energenata za ovu zimu i leto - naglasio je Habek za nemačke medije.

On je naveo da će Berlin za narednu zimu preduzeti mere i ukazao je na planirani nacrt zakona prema kojem se mora osigurati puno skladište tokom zime. Habek je dodao da bi, u najgorem slučaju, Nemačka morala da u rezervi zadrži termoelektrane i da ih ostavi u funkciji.

Kako stoji Srbija

Savetnik ministarke rudarstva i energetike Petar Stanojević rekao je sinoć da je Srbija sigurna u pogedu snadbevanja naftom i gasom.

- Nafta u Srbiju stiže sa Bliskog istoka i taj pravac nije ugrožen sukobima u Ukrajini, a imamo i naše rezerve nafte i naftnih derivata i nema nijednog indikatora zbog kojeg bi trebalo pokrenuti krizni plan - rekao je za RTS.

Kako je dodato, tržište u Srbiji je potpuno sigurno zbog ugovora koji postoji sa Gaspromom, a ne postoji bojazan da će snabdevači naftom prestati sa isporukama.

Stanojević je naveo da imamo dizela i benzina za dva meseca, za pet do šest meseci imamo mazut, a kerozin za otprilike četiri meseca, i to pod uslovom da bude onemogućeno snabdevanje, što sada nije slučaj.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading