AMERIKA PONOVO PRUŽA PIPKE KA ZAPADNOM BALKANU! Eskobar otkrio planove za region: Naš posao nije završen

Autor:

Vesti

19.02.2022

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zemlje bivše Jugoslavije sada su među četiri saveznice u NATO, dok su dve zemlje članice EU. Među zemljama Zapadnog Balkana, sve ili dele strateški cilj dublje integracije sa Zapadom kao aspiranti na članstvo u EU ili su članice EU. Naš posao nije završen - rekao je Eskobar članovima Odbora.

AMERIKA PONOVO PRUŽA PIPKE KA ZAPADNOM BALKANU! Eskobar otkrio planove za region: Naš posao nije završen

Foto: printscreen

Garijel Eskobar

Tokom diskusije sa senatorom Bobom Menendezom, Eskobar je rekao da osnivanje Zajednice srpskih opština na Kosovu, koju su Beograd i Priština dogovorile 2013. godine, ne bi doprinelo destabilizaciji Kosova.

- Mi podržavamo osnivanje ZSO iz brojnih razloga. Prvi je što je o tome već postignut sporazum. Uprkos tome što je Ustavni sud (Kosova) doneo odluku da pojedini delovi nisu kompletno usklađeni, nigde se ne navodi da je sama Zajednica neustavna. Tako da je u kontekstu dijaloga do Kosova i Srbije da odluče kako će to sve izgledati. Mi ne želimo da to bude nešto kao Republika Srpska, ali smo zatražili od kosovskih vlasti da razmotre modele za koje veruju da bi mogli biti kompatibilni. Koji ne bi podrivali njihov suverenitet ili funkcionalnost - rekao je Eskobar, dodavši da lično veruje da bi osnivanje ZSO ojačalo suverenitet Kosova.

"Svrha dijaloga - u smeru Kosova"

Na pitanje kakve ustupke traži od Srbije kako bi opravdao pritisak na Kosovo u vezi sa ZSO, Eskobar kaže da je “svrha dijaloga da se sve okrene u smeru Kosova, sa krajnjim ishodom uzajamnog priznavanja i normalizacije odnosa dve strane”, preneo je “Glas Amerike”.

- Razgovori nisu o statusu Kosova, već o priznavanju činjenice da su oni suverena i nezavisna država. Uz našu podršku, a naša podrška Kosovu je odlučna, želimo da se postaramo da posredstvom dijaloga prebrode sve teške izazove. Kako bi ostvarile zajedničku evropsku budućnost - naveo je Eskobar, prenosi Blic.

Republika

Foto: Preintscreen

Edi Rama i Aljbin Kurti

Eskobar je govorio i o izborima u Srbiji, odnosno odgovarao na pitanje da li ima saznanja da im nedostaje legitimitet, kao i da se vlast koristi sredstvima kojima stiče prednost. Kaže da je to nešto o čemu SAD otvoreno iskazuju zabrinutost i razmatraju sa vlastima. Kaže i da su posredi tri stvari.

- Jedna je odnos prema opoziciji, verujemo da je potrebno da opozicija učestvuje na izborima u slobodnim i fer uslovima. Druga stvar je medijsko okruženje: istina je da su brojni mediji u Srbiji pod kontrolom vlasti. Treća stvar je odnos prema civilnom društvu kojima srpske vlasti moraju da pruže fer tretman. Nisu SAD jedine koje ukazuju na to, već i EU i OEBS, kao i druge međunarodne organizacije koje su jasno ukazale na svoja očekivanja u vezi sa aprilskim izborima u Srbiji - rekao je Eskobar, dodajući da “trenutno prevlada zabrinutost”.

Vašingtonski sporazum

Tokom panela, Eskobar je upitan i o Vašingtonskom sporazumu potpisanom septembra 2020. za vreme administracije Donalda Trampa.

- U vezi sa tim sporazumom, meni se konkretno sviđa moratorijum na priznavanje i povlačenje priznanja sa kojim su se dve strane saglasile. Kada je reč o ekonomskoj saradnji, što je snažnija to je bolje za približavanje dve strane bilo da se odvija kroz posredovanje EU ili neposredno. Mislimo da je sve to staza do uspeha i to potpuno održavamo - naveo je Eskobar.

Precizirao je da su očekivanja SAD da se Kosovo u potpunosti uključi u dijalog sa Srbijom - čiji je cilj priznanje od strane Srbije i pet članica EU koje još nisu priznale Kosovo.

Republika

Foto: Tanjug/Pixabay.com

Kosovo je Srbija

Eskobar je ponovio upozorenje SAD svima koji ispoljavaju korumptivno, destabilizujuće ili antidemokratsko ponašanje, i najavio posledice.

- U decembru smo koristili ovlašćenja Magnicki zakona protiv organizovane kriminalne grupe koja deluje u regionu. U januaru je sankcionisan Milorad Dodik zbog koruptivnog i destabilizujućeg ponašanja, kao i televizijska stanica pod njegovom kontrolom - kaže on.

Uticaj SAD u regionu biće osnažen

Predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović ističe za “Blic” da je Eskobar jasno ukazao u kom smeru će SAD delovati u narednom periodu.

- Njegov nastup najavljuje osnažen uticaj SAD u regionu uz jasno date smernice šta će biti američki prioriteti na Balkanu. To su, pre svega, dijalog Beograda i Prištine i situacija u BiH. Takođe, Eskobar je najavio podršku SAD, kako proširenju EU i NATO u regionu, tako i regionalnim inicijativama poput “Otvorenog Balkana”. Poseban akcenat stavlja na implementaciju već postignutih dogovora - naglašava Đukanović.

Kako kaže, Eskobar je nedvosmisleno poručio da neće biti resetovanja već postignutih sporazuma.

- To znači da će SAD insistirati na formiranju ZSO. S tim što je još rano očekivati da dođe do toga i napretka u dijalogu Beograda i Prištine pošto slede izbori u Srbiji, a američki zvaničnici će prethodno sigurno obaviti još konsultacija sa prištinskim vlastima - ocenjuje Đukanović.

Teško da će doći do nastavka dijaloga

S druge strane, istraživač pri Centru za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC) Igor Novaković smatra da Eskobar ništa novo nije rekao.

- Ponovo smo čuli da se SAD zalažu za formiranje ZSO, ali kada čujete šta izjavljuju prištinski zvaničnici vidite da će se teško ostvariti taj preduslov za nastavak pregovora. Izvesno je da će nakon izbora postojati dve snažne vlade u Beogradu i Prištini, ali okolnosti se neće promeniti. Zato pre očekujem neku seriju kriznih situacija nego pravi nastavak dijaloga - skeptičan je Novaković.

Kako kaže, situacija u BiH, takođe, zauzima visoku poziciju na listi prioriteta SAD-a na Zapadnom Balkanu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Milorad Dodik

- Mislim da je ključni problem u SAD pitanje izbora u proceduralnom smislu pošto ni nakon četiri godine od izbora nije formirana federalna vlast. Zato je po meni to veće pitanje od odnosa prema Miloradu Dodiku - zaključuje Novaković.

Izaslanik SAD govorio u Senatu o dijalogu Beograda i Prištine i Zapadnom Balkanu

Krajnji ishod pregovora međusobno priznanje

Što se tiče izbora, SAD su zabrinute zbog tri stvari - odnosa vlasti prema opoziciji, medijskog okruženja i odnosa prema civilnom društvu „kojem srpske vlasti moraju da pruže fer tretman“

Zapadni Balkan je u poslednje tri decenije u fokusu trajnog angažmana, investicija i dvopartijske podrške SAD, rekao je Gabrijel Eskobar, izaslanik američke administracije za Zapadni Balkan, tokom pretresa u Odboru za spoljne poslove američkog Senata, dodavši da su rezultati takvog angažmana jasni.

Eskobar je govorio i o regionu.

- U BiH tekuća politička kriza i endemska korupcija šteti njenim građanima i ugrožava regionalnu stabilnost, njen evroatlantski put i napredak postignut posle Dejtonskog sporazuma. Smirivanje retorike i rešavanje pitanja razlika kroz uspostavljene ustavne procese jedini su održivi put ka demokratskoj, evropskoj budućnosti - kaže.

Dodaje i da SAD nastavljaju da grade snažne ekonomske veze sa ZB. Kao primer navodi pokretanje ekonomskog dijaloga SAD i Crne Gore, ojačavanje evropske energetske bezbednosti kroz projekte u Albaniji i Hrvatskoj, ulaganja američkih firmi u Srbiji...

- Regionalne inicijative kao što su Zajedničko regionalno tržište EU, Otvoreni Balkan i Zelena agenda pokazuju da su dublja ekonomska integracija i saradnja neophodni za održivi rast i članstvo u EU - smatra Eskobar.

Teška kriza u BiH

Mi podržavamo osnivanje ZSO iz brojnih razloga. Prvi je što je postignut dogovor, ali ne želimo novu RS, rekao je Eskobar

EU tržište zaustavlja Kinu

Republika

Foto: Tanjug/AP

Si Đinping

Kada je reč o Kini, Eskobar je rekao da SAD ohrabruju reforme i veću transparentnost u vezi sa procesima koji su kineskim kompanijama davali prednost nad evropskim i američkim.

- Jedan od razloga zbog kojih podržavamo integrisanije balkansko tržište usaglašenije sa Evropom je to što omogućava veću transparentnost i otvorenost. Kao i više standarde zaštite životne sredine. To bi američkim i evropskim kompanijama omogućilo prednost nad kineskim kompanijama u regionu - kaže on.

Naći alternativu ruskom gasu

Naveo je i da je Zapadni Balkan izložen malignom ruskom i kineskom uticaju. Kaže da Rusija nije ni među prvih deset trgovinskih partnera na Zapadnom Balkanu.

- U oblasti energetske bezbednosti ohrabrili smo Srbiju da potraži alternative ruskom gasu. Uključujući obnovljive izvore i tečni gas. I tu je ostvaren izvestan napredak. U vezi sa političkim uticajem Srbija je tokom poslednje godine postala usaglašenija sa politikom Evropske unije, uključujući nepriznavanje Krima - naveo je Eskobar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (1)

Loading
Ninđža

11.03.2022 19:44

Zločinac se vraća na mesto zločina.