OVAKO SU MALIŠANI IZ SIROTIŠTA PREBAČENI U RUSIJU: Najavljena evakuacija žena, dece i staraca (VIDEO)

Autor:

Svet

18.02.2022

17:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sa zaoštravanjem situacije u Donbasu, iz nepriznate Luganske Narodne Republike prve se evakuišu škole i sirotišta.

OVAKO SU MALIŠANI IZ SIROTIŠTA PREBAČENI U RUSIJU: Najavljena evakuacija žena, dece i staraca (VIDEO)

Foto: printskrin/Tviter

Prema rečima ministra prosvete i nauke LNR Andreja Lustenka, u petak, 18. februara, obustavljen je obrazovni proces na teritoriji DNR. Ova odluka je doneta u vezi sa pretnjom nastavka neprijateljstava.

- Sve obrazovne organizacije u kojima stalno borave maloletnici, pre svega mislim na sirotišta i internate, kako bi se obezbedila bezbednost đaka, biće evakuisane na teritoriju Ruske Federacije po potrebi i, siguran sam, kratko vreme -  citirao je Lustenko TASS .

Prema rečima ministra, „sve što je izgubljeno moći ćemo naknadno da nadoknadimo”.

Republika

Foto: twitter.com/Maurice Schleepen ‏

Ukrajina, vojska

Ministarstvo saobraćaja LNR je već saopštilo da je sve spremno za evakuaciju civila u Rusiju.

- Zaposleni u ministarstvu su spremni da u okviru prethodno razrađenih vežbi obezbede mere za evakuaciju stanovništva, kao i da pruže sve vidove podrške stanovnicima Republike - rekao je Vladimir Evdohin.

U DNR je počelo slanje civila u Rusiju: prvo je evakuisano 225 siročadi iz internata broj 1 u Donjecku. Deca su se postrojila u školskom dvorištu i počela da se ukrcavaju u autobuse.

U međuvremenu, gradovi Rostovske oblasti potvrdili su da su spremni da prime evakuisane iz DNR i LNR. Administracija Taganroga saopštila je da u gradu postoje centri za privremeni smeštaj.

Nikolaj Gorbačov, načelnik odeljenja za civilnu odbranu i hitne slučajeve u pograničnom gradu Gukovo, rekao je agenciji Interfaks da još nisu dobijene informacije o potrebi prihvatanja izbeglica iz Donbasa.

- Centri za privremeni smeštaj su uvek spremni za nas. Ako se situacija zakomplikuje, ako ljudi odu, prihvatićemo sve -  rekao je Gorbačov.

Ranije se civilnom stanovništvu obratio šef LNR Leonid Pasečnik koji je pozvao da se što pre evakuišu „kako bi sprečili žrtve“. Neposredno pre toga, šef Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin najavio je evakuaciju žena, dece i staraca u Rostovsku oblast Ruske Federacije .

Vlasti obe republike izvestile su da se oružane snage Ukrajine spremaju za napad na Donbas, prenose Vesti.ru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading