SRBIJA ĆE IMATI NAJVEĆI RAST U EVROPI! Predsednik Srbije: Do kraja godine rezultati u privredi iznad očekivanja

Autor: Republika

Vesti

30.07.2020

08:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"U ponedeljak ćemo imati fleš procenu privrede za drugi kvartal, a ja očekujem da imamo jedan od najboljih rezultata, ne samo u Evropi", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u današnjem obraćanju javnosti.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Industrija je u junu 2020. godine porasla za 2,6 odsto u odnosu na jun 2019. godine, što je pravo malo čudo, istakao je predsednik.

- Rast u maju iznosi 9,5 odsto u odnosu na maj prošle godine. Prerađivačka industrija je porasla 11,3 odsto, a ono gde dodatno treba da radimo su rudarstvo i proizvodnja električne energije - naveo je Vučić.

On je rekao da ne veruje da će Srbija imati dvocifren pad privrede u drugom kvartalu.

- Očekujem da budemo mnogo bolji od minus 9,9 odsto u drugom kvartalu, koliko smo očekivali, a do kraja godine očekujemo ubedljivo najbolji rast u Evropi - oko nule - istakao je Vučić.

Danas nove mere Vlade

Vlada danas donosi nove mere - moratorijum na kredite, odlaganje plaćanja poreza, direktna davanja i isplatu zarada, najavio je predsednik.

- To je oko 560 miliona evra ukupno. Sa svim merama uspeli smo, i uz dobru monetarnu politiku NBS, godišnja inflacija je bolja i od uspešnijih evropskih zemalja. Rejting agencije su ogromnom broju zemljama smanjivale rejtinge i očekivanja, Srbija je i kod Fiča i Standard and Poor, ubedljivo najbolja u celom regionu. Za nas je važno što je poljprivreda dobra, ima 9.8 odsto učešća u BDP-u, a ove godine očekujemo da će biti 10 odsto, imajući u vidu izvanrednu godinu i rezultate - zaključio je Vučić i dodao da će država morati da pomaže govedarima, koji su najviše oštećeni damping cenama.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Aleksandar Vučić

- Stopa javnog duga mora da se drži pod kontrolom. U tome smo bolji od svih zemalja i držimo na oko 60 odsto,i nikada nećemo dozvoliti da se vrati na 70 odsto - istakao je predsednik.

Vučić je naglasio da je u ovom trenutku važno da imamo i rekordan broj gradilišta - 61.303 gradilišta u našoj zemlji. "To je 16.000 više nego prošle godine i to su dobre vesti."

"Krećemo u rekonstrukciju pruga"

- Krenuli smo u procedure za rekonstrukciju pruga. Možemo da obezbedimo kompletnu prugu Beograd-Niš do 2023. godine. To bi ekonomski drastično ojačalo ekonmsku situaciju - naveo je Vučić.

- Krećemo ubrzo i u sklapanje ugovora za kanalizacionu mrežu i fabrike za prečišćavanje otpadnih voda. Odvojili smo već 70 gradova i opština u centralnoj Srbiji koji će dobiti. Ne znam da li ljudi razumeju koji je to napredak - rekao je predsednik i dodao da su putevi takođe veoma značajni za građane Srbije.

- Danas se donosi odluka o projektu autoputa Karađorđe. To je jedna od magistrala koja će centralni deo Šumadije da spoji sa istokom Srbije - rekao je Vučić.

Trenutno radimo tri autoputa u Srbiji - Moravski koridor, Ruma-Šabac i Kuzmin-Sremska Rača. Deo puta Čačak-Požega završavamo do kraja 2021. godine, a u međuvremenu planiramo i hiljade kilometara lokalnih puteva koje ćemo obnoviti i izgraditi, to je ono što je jako bitno ljudima, dodao je predsednik.

- Radićemo i obilaznicu oko Kragujevca i rešiti kompletnu kanalizaciju, a Kragujevac je najskuplji kada je reč o kanalizaciji. To su stotine milioni evra - najavio je Vučić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (11)

Loading
lak

30.07.2020 09:04

Srbija ce imati najveci ekonomski rast u Evropi....

BozaB

30.07.2020 09:06

Impresivan uspeh Srbije rezultat je marljivog rada i truda.

Lazar

30.07.2020 09:09

Predsednik, svakodnevno radi na buducnosti Srbije! Svaka odluka koju donese je promisljena i izuzetno dobra za srpski narod!

Vlajko77

30.07.2020 09:55

"U ponedeljak cemo imati fles procenu privrede za drugi kvartal, a ja ocekujem da imamo jedan od najboljih rezultata, ne samo u Evropi", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vucic u danasnjem obracanju javnosti.