PREDSEDNIK VUČIĆ ZAVRŠIO POSETU FRANCUSKOJ: Razgovori o Kosovu nisu bili jednostavni, skora poseta Makrona! Luj Viton u Beogradu

Autor:

Vesti

09.04.2024

13:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Više od tri sata razgovora s Makronom! Razgovori sa 3 francuske kompanije o letećim automobilima"

PREDSEDNIK VUČIĆ ZAVRŠIO POSETU FRANCUSKOJ: Razgovori o Kosovu nisu bili jednostavni, skora poseta Makrona! Luj Viton u Beogradu

Foto: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je nastavio zvaničnu posetu Francuskoj.

On se, drugog dana posete Parizu, sastao s francuskim ministrom odbrane Sebastijenom Lekornuom posle čega je usledio sastanak Poslovnog saveta na kojem se on obratio francuskim domaćinima a ministar finansija Siniša Mali održao prezentaciju o tome šta se sve trenutno radi i gradi u Srbiji, ali i kakvi su nam planovi za budućnost.

Obraćanje predsednika Srbije uživo iz Pariza

"Više od tri sata razgovora s Makronom! Razgovori sa 3 francuske kompanije o letećim automobilima"

- Više od tri sata razgovora s francuskim predsednikom, ostali smo nasamo, skoro do 23.15 sati... Srećan sam zbog tog razgovora a postigli smo i neke konkretne dogovore, blizu smo potpisivanja ugovora za "rafale", to je strašno važno za nas jer mi u ovom trenutku ne možemo da dobijemo tako sofisticirane lovce... To nam otvara vrata i za saradnju s drugim kompanijama poput Talesa i Erbasa - kazao je Vučić u obraćanju uživo posle jutrošnjih sastanaka, drugog dana posete Francuskoj.

Osvrnuo se i na saradnju s francuskim kompanijama kad je reč o upravljanju otpadom, otpadnim vodama, energetici, veštačkoj inteligenciji i njenoj primeni u privredi, te letećim automobilima o kojima se razgovaralo sa čak tri francuske kompanije.

Osvrnuo se i na upotrebu nuklearne energije u Srbiji pa je dodao da je rešavanje pitanja energetike i hrane najvažnije pitanje sutrašnjice i budućnosti.

O Kosovu

- Imali smo razgovor i o Kosovu, to nisu bili jednostavni razgovori ali sam zahvalan Makronu što nas je saslušao i mislim da on razume šta je ono o čemu smo se dogovorili - rekao je Vučić.

- Mislim da smo uspeli da objasnimo poziciju Srbije, rekao je ne želeći da govori o detaljima razgovora kada je reč o poziciji Pariza o prijemu Kosova u Savet Evrope.

- Imao sam napisan govor, naučio sam gotovo sve na pamet, a onda sam morao to da bacim... Položaj našeg naroda na Kosovu je nepodnošljiv, zato smo potom o tome dva sata s Makronom razgovarali - kazao je Vučić.

- Plašim se da ćemo u junu i julu u mnogo drugačijim okolnostima razgovarati o svemu.. Naši obaveštajni podaci, koji se poklapaju sa svetskim, ne govore o tome da ćemo uskoro imati trajni mir ili rešavanje problema.

O počastima

- Nisu to počasti za Aleksandra Vučića nego za Srbiju, uživam u tim počastima za Srbiju - kaže on dodavši da je s Makronom razgovarao i o Kosovu i o Srebrenici, te situaciji u regionu i u Ukrajini.

O izborima

- Stvarno me ne zanima, toliko posla i muka imam..., rekao je predsednik na pitanje o opoziciji i navodnom bojkotu beogradskih izbora.

- Nemam snage ni da im uzvraćam, hoću da mi sav fokus i snaga budu usmereni na državu i vitalne nacionalne i državne interese... Mislio sam da ću popodne imati dva sata, ali u pet sati imam jedan sastanak, pa u sedam sati večeru...

Naime, predsednik je danas u Parizu kazao da ima previše posla i nema vremena da bi razmišljao o tome da li će opozicija izaći na beogradske izbore, navodeći da se predsednica parlamenta Ana Brnabić bavi preporukama ODIHR o izbornim uslovima i svim ostalim.

- Ne mogu da se bavim nečijim hirovima zbog činjenice da oni ne mogu da pobede na izborima. Hoću svu svoju snagu da posvetim vitalnim državnim pitanjima, pojasnio je on pa istakao da ga očekuju predstoje sednice Saveta Evrope, na čijem je dnevnom redu prijem tzv. Kosova, te sednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na kojoj se očekuje odlučivanje o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici. Dodao je da će posle toga "imati vremena za izbornu kampanju".

Vučić je kazao da je srećan zbog rezultata razgovora u Parizu.

"Razgovarali smo o svim vidovima saradnje. Postigli dogovore po pitanju rafala. Potpisivanje ugovora se može očekivati otprilike za dva meseca, uz prisustvo predsednika Francuske", naveo je Vučić i naglasio da je to "strašno važno za nas".

"To otvara prilike za druge saradnje. Važno da radimo metro i pruge. Razgovaramo sa kompanijama za leteće automobile. Do Ekspa bi trebalo to da sprovedemo u delo. Razgovarali smo i o novim investitorima", kaže Vučić pa dodao da je bilo i razgovora kako da otpad iskoristimo za stvaranje energije, kako da rešimo čistoću vode, o prečistačima vode za Beograd.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (34)

Loading
Mila

09.04.2024 13:45

Jos jedna zvanicna poseta naseg Predsednika Francuskoj je zavrsena veoma uspesno

Marinko

09.04.2024 13:50

Makron je naš veliki prijatelj i to Vučić ceni.

Ana

09.04.2024 13:51

Vazna poseta Vucica Francuskoj .

Ana

09.04.2024 13:52

Dolazak Luj Vitona ce ojacati modnu industriju, vest koja je sve obradovala.