KRAJ UPOTREBE CRNIH PLOMBI ZBOG OTKRIVENE OPASNOSTI: Evo kog datuma ova zabrana stupa na snagu!

Autor:

Vesti

13.03.2024

19:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Živa u plombama može ozbiljno ugroziti vaše zdravlje!

KRAJ UPOTREBE CRNIH PLOMBI ZBOG OTKRIVENE OPASNOSTI: Evo kog datuma ova zabrana stupa na snagu!

Foto: pixabay.com

Savet Evropske unije i Evropski parlament nedavno su usvojili odluku o zabrani amalgamskih zubnih plombi koje sadrže živu, a koja će stupiti na snagu 1. januara 2025. godine. Ova odluka je izazvala veliku pažnju javnosti i medicinske zajednice, budući da su srebrne ili amalgamske plombe decenijama bile osnovni tretman za lečenje karijesa.

Štetnost žive u amalgamskim plombama

Lorena Trinidad, stomatolog iz Madrida, ističe da je živa glavni sastojak amalgamskih plombi koji izaziva zabrinutost. Iako se radi o malim količinama, živa se vremenom nakuplja u telu, posebno u tkivima kao što su mozak i bubrezi. Ova činjenica je pokrenula raspravu o potencijalno štetnom uticaju amalgamskih plombi na zdravlje ljudi.

Zabrana upotrebe amalgamskih plombi kod dece i trudnica

Već od 2018. godine, upotreba amalgamskih plombi za lečenje zuba kod dece mlađe od 18 godina i trudnica je zabranjena. Ova mera je doneta kako bi se zaštitila osetljiva populacija od potencijalnih štetnih efekata žive koja se nalazi u ovim plombama.

Preporuke Svetske zdravstvene organizacije

Svetska zdravstvena organizacija ističe da je živa jedan od 10 proizvoda ili grupa hemijskih proizvoda koji predstavljaju posebne probleme po javno zdravlje. Stoga je preporučila bezbednije alternative za amalgamske plombe, uzimajući u obzir potencijalne rizike po zdravlje ljudi.

Ova odluka značajno će uticati na praksu stomatologa širom Evropske unije i postaviti temelje za razvoj novih, bezbednijih metoda lečenja karijesa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading