PREMINULA JELENA GLIGORIĆ: Obeležila epohu Radio Jugoslavije

Autor:

Vesti

11.01.2024

13:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jelena Gligorić je kao turistički novinar predano radila na promociji jugoslovenskog turizma putem programa Radio Jugoslavije, koji je tada bio emitovan na 12 svetskih jezika.

PREMINULA JELENA GLIGORIĆ: Obeležila epohu Radio Jugoslavije

Foto: UNS

U Beogradu je preminula Jelena Gligorić, nekadašnja urednica Radio Jugoslavije, u 71. godini života. Ova iskusna novinarka ostavila je dubok trag u novinarstvu, posebno kroz rad na promociji jugoslovenskog turizma putem talasa Radio Jugoslavije.

Rođena i odrasla na Zvezdari, u staroj beogradskoj porodici, u novinarstvo je, posle diplomiranja na Fakultetu političkih nauka, aprila 1978. godine, ušla na velika vrata. Na čelu Radio Jugoslavije, u to vreme, bio je diplomata i novinar Zdravko Pečar. Vladala su tada stroga pravila i novinari pripravnici su rukopise nosili na redigovanje uredniku Dragoslavu Lomparu, doajenu radijskog novinarstva u tadašnjoj Jugoslaviji. Bila je to dragocena škola koja je opredelila njenu novinarsku karijeru. Jasne i precizne urednikove primedbe odgovarale su mladoj novinarki, čiji su životni principi, inače, bili preciznost i odanost poslu.

Jelena Gligorić je kao turistički novinar predano radila na promociji jugoslovenskog turizma putem programa Radio Jugoslavije, koji je tada bio emitovan na 12 svetskih jezika. Ovaj program je bio popularan širom sveta i doprineo je promociji Jugoslavije kao turističke destinacije.

Nakon raspada Jugoslavije, Jelena Gligorić je bila deo tima koji je pokrenuo JU radio, koji je vrlo brzo postao jedna od najslušanijih lokalnih radio stanica u Srbiji. Njen doprinos je bio posebno značajan kroz uređivanje i vođenje Jutarnjeg programa.

Za svoj rad, Jelena Gligorić je 2011. godine dobila Povelju Savezne javne ustanove Radio-Jugoslavija, Međunarodni radio Srbija, "za poseban doprinos u ostvarivanju uređivačke politike i značajan domet u radio stvaralaštvu".

Nakon dugogodišnje karijere, Gligorić je 2015. godine otišla u penziju sa mesta urednika u Privrednoj redakciji.

Ispraćaj za kremaciju Jelene Gligorić biće u petak, 12. januara 2024. godine, u 11.00 na Novom groblju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading