KOLOR-ŠAMPONI IZAZIVAJU RAK DOJKE I MENJAJU DNK

Vesti

27.12.2017

06:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Farbe za kosu, kolor i obični šamponi, kao i gelovi za tuširanje, mogu da dovedu do oštećenja bubrega, mozga, pluća, čak i do promene DNK, upozoravaju srpski lekari, uz napomenu da se korišćenjem ovih proizvoda povećava i rizik od obolevanja od raka dojke.

RepublikaFoto: pixabay.com
Kolor-šamponi su štetni

Pulmolog i alergolog prof. dr Branimir Nestorović ističe da sve popularniji kolor-šamponi uglavnom sadrže sulfate koji prodiru kroz kožu i izazivaju brojne alergije, ali i ozbiljne zdravstvene probleme.

KRIJU OTROVE

- Reklame za šampone naglašavaju značaj divne, guste i svilenkaste kose, ali se ne pominje da ovi proizvodi često sadrže štetne materije, koje izazivaju svrab, iritaciju kože ili alergijski ekcem. Kolor, kao i većina običnih šampona i gelova za telo sadrže sulfate koji kroz kožu prodiru i mogu da dovedu do oštećenja bubrega, pluća, mozga. SLS (sulfati), prema nekim studijama, mogu biti toliko jaki da menjaju čak i DNK - kaže prof. dr Nestorović.

Zbog toga apeluje na mlade da ne koriste kolor-šampone i farbe za kosu jer povećavaju rizik od obolevanja od raka dojke, a otrovi preko kože brzo dospevaju u krvotok.

- Ovi kozmetički proizvodi nisu regulisani kao hrana, što znači da proizvođač u njih može staviti bilo šta. Toksične materije sa kože se brzo i lako apsorbuju - upozorava prof. dr Nestorović. On iznosi i podatak da su žene koje farbaju kosu izložene 14 odsto većem riziku da obole od raka dojke.

FARBANJE ŠEST PUTA

Londonski hirurg dr Kefa Mokbel savetuje pripadnicama lepšeg pola da kosu nikako ne farbaju više od šest puta godišnje.

- Ako se farbate, koristite što prirodnije preparate, poput kane ili farbi koje sadrže najmanje tzv. aromatičnih amina - PPD, a najbolje su one koje sadrže manje od dva odsto. Problem sa kojim se suočavamo jeste to što industrija lepote savetuje ženama da farbaju kosu na četiri do šest nedelja, a to je vrlo opasno - istakao je dr Mokbel.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading