MARŠ ZA MIR U UKRAJINI! Šetnjom centralnim beogradskim ulicama obeležena godišnjica rata! (FOTO, VIDEO)

Autor:

Vesti

24.02.2023

15:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U jučerašnjem "Maršu solidarnosti i mira 365 dana", koji je organizovan centralnim ulicama u Beogradu, pored Ukrajinaca koji su u Srbiju izbegli od ratnih strahota, prošetali su i diplomatski predstavnici zapadnih država.

MARŠ ZA MIR U UKRAJINI! Šetnjom centralnim beogradskim ulicama obeležena godišnjica rata! (FOTO, VIDEO)

Foto: ST/N. Mutić

U Piniorski park, nadomak zgrade Predsedništva, prvi je stigao otpravnik poslova američke ambasade u Beogradu Džon Ginkel.

U izjavi za Republiku on je poručio da je tragedija što već godinu dana bukti rat u Ukrajini:

- Ovde, u Beogradu, možemo da slavimo činjenicu da je Evropa ostala ujedinjena i jaka. Raduje nas da vidimo da se Srbija juče pridružila svetu, Americi i EU u UN, da pokažemo da mi zajedno nikad nećemo odustati od podrške Ukrajini. To pokazuje i da je Srbija u srcu Evrope, da podržava Evropu.

Naglasio je da se podrška Beograda Kijevu vidi na konkretnim primerima i, pre svega, humanitarnoj pomoći, koju naša zemlja pruža Ukrajincima koji su došli u Srbiju.

Strahote rata u Ukrajini posebno su pogodile Marka Gula, prvog sekretara političkog odeljenja američke ambasade. U razgovoru za naš portal Republiku kaže da je poreklom iz Ukrajine, te da i danas ima familiju koja živi u tom zemlji.

Šetnji do Trga republike pridružile su se Anke Konrad i Anika Ben David, ambasadorke Nemačke i Švedske. Među diplomatama koje su podržale Ukrajinu bile su i ambasadorke Danske Suzan Šajn i Portugala Marija Viržinija Mendes da Silva Pina, zatim ambasador Poljske Rafal Perl i drugi.

Opozicija iskoristila skup za pljuvanje Srbije

Među govornicima bili su poslanik Aleksandar Olenik, kao i Biljana Stojković (kandidatkinja Koalicije Moramo na prethodnim predsedničkim izborima), koji su rat u Ukrajini i prisustvo zapadnih diplomata iskoristili da optuže Srbiju.

U govorima koji su se više bavili napadom na aktuelnu vlast i optužbama na račun Srbije nego situacijom u Ukrajini pomenuti govornici su nekoliko puta govorili i o budućim izborima u Srbiji.

Dan sećanja na žrtve

Ukrajinski ambasador Volodimir Tolkač poručio je da se skupom u Beogradu odaje počast svim ukrajinskim žrtvama.

- Tokom godine rata u Ukrajini poginulo je 9.655 civila, među kojima 461 dete. Za ovo vreme okupatori su počinili više od 68.000 ratnih zločina - naveo je Tolkač.

Naglasio je da međunarodna podrška Kijevu raste iz dana u dan. Istovremeno, zahvalio je Srbiji, koja je prihvatila ukrajinske izbeglice.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Vrtlog

24.02.2023 19:41

Podrška Ukrajinskom narodu. Nek se Rusi stide šta su uradili ali nećemo brinuti jer smo sigurni da Rusija se uništila za sva vremena u narednih 200 godina. Živeli Ukri i nek se stide Rujke.

Bedi

25.02.2023 02:37

Više nego bolesno, kao kolektivna lobotomija. Prvo CIA organizuje nasilan državni udar na Majdanu, verovatno u interesu Ukrajine i demokratije i time se otvoreno hvale, pa 9 godina neonacističke indoktrinacije u stilu Gebelsa uz doturanje oružja svojim ljubimcima koji pale žive ljude jer su im politički protivnici, na čelo postavljaju jevrejsku kreaturu i marionetu da nekome ne bi palo na pamet da ih nazove neonacistima, pa izvode terorističke akte protiv gasovoda jer ne veruju EVROPLJANIMA, a onda paradiraju Srbijom - dakle usred EVROPE protiv Rusa-Evropljana lijući krokodilske suze za Ukrajince koje koriste kao USA topovsko meso, a Ukrajinkama pune zapadne PORNO sajtove, što verovatno takođe organizuju RUSI uz obaveznu bajku o pobedi demokratije, koja može samo ako je u USA interesu inače je zaboravi - organizuju TOTALITARIZAM uz zabranu svega i svačega što im se ne sviđa . Big BUSINESS, Yenkee go HOME and live ALL alone !!!