VAGNEROVCI NADIRU KAO ZOMBIJI! Svedočenje ukrajinskih boraca iz rovova za CNN: Deluje da najverovatnije dobijaju neku drogu pre juriša!

Autor:

Svet

03.02.2023

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Andrij i Borisič kažu da su preživeli napad ruskih plaćenika koji je trajao deset sati i tokom kojeg je njihov mitraljezac skoro poludeo pošto im je izgledalo da su u horor filmu.

VAGNEROVCI NADIRU KAO ZOMBIJI! Svedočenje ukrajinskih boraca iz rovova za CNN: Deluje da najverovatnije dobijaju neku drogu pre juriša!

Foto: www.profimedia.rs

Ukrajinski vojnici Andrij i Borisič, koji već nedeljama žive u bunkeru ukopanom u ledenu zemlju i osvetljenom samo svećom u polju severozapadno od grada Bahmuta, ispričali su za CNN kako su preživeli napad ruskih plaćenika iz Grupe "Vagner", koji im je izgledao kao najezda zombija.

- Borili smo se oko deset sati i to ne u talasima, već neprestano. Bilo je oko 20 naših vojnika i oko 200 njihovih. Delovalo je kao da ne prestaju da nadiru - kazao je Andrij izveštaču američke televizije i dodao da su im se kalašnjikovi toliko pregrevali od neprestane upotrebe da više nisu mogli da ih drže i morali su sve vreme da ih menjaju.

CNN navodi da je taktika vagnerovaca da u prvom talasu šalje nove regrute koji su tek izašli iz ruskih zatvora. Navodi se da su oni slabo istrenirani i opremljeni, a većina njih se nada da će uspeti da prežive šestomesečni ugovor s Vagnerom i vrate se kući umesto u zatvor.

- Naprave grupu od oko deset vojnika, osvoje 30 metara, a potom počnu da se ukopavaju da bi zadržali poziciju. Zatim stiže druga grupa, koja osvaja narednih 30 metara. Tako se, korak po korak, trude da napreduju, dok usput gube ogroman broj ljudi - naveo je ukrajinski borac.

Republika

Foto: printscreen

 

On je naveo da tek kada je prvi talas iscrpljen ili slomljen, vagnerovci šalju iskusnije plaćenike, često s bokova, da bi zauzeli ukrajinske položaje.

- Naš mitraljezac je skoro poludeo dok je pucao u njih. Rekao je: "Znam da sam ga upucao, ali on ne pada, tek nakon nekog vremena, kada valjda iskrvari, samo padne dole - ispričao je Andrij.

On je borbu uporedio s filmom o zombijima.

- Penju se na leševe svojih drugova, gaze po njima. Deluje da najverovatnije dobijaju neku drogu pre juriša - rekao je Andrij.

On je naveo da su se Ukrajinci borili do poslednjeg metka i granate, da su ih vagnerovci opkolili, a u rovovima je ostalo živo svega nekoliko branilaca. I kada su mislili da je sve izgubljeno, plaćenici su se povukli, a Ukrajinci pretpostavljaju da se to desilo zbog loše koordinacije napada s regularnom ruskom vojskom.

Ameri iz Grupe "Mocart" se propili i raspustili

Njujork tajms je objavio tekst o raspadu američke plaćeničke formacije "Mocart grupa", koja je nakon početka ruske agresije nastala kao odgovor na vagnerovce. Oni su po dolasku u Kijev u početku uspešno obučavali ukrajinske vojnike i pomagali u izvlačenju civila iz ratne zone, za šta su od privatnih donatora iz SAD dobili više od milion dolara. Međutim, mnogi od američkih plaćenika bili su borci koji su zbog trauma iz ranijih ratnih sukoba mnogo pili i između misija visili po striptiz-barovima, a kada su finansije presahle, sve se raspalo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading