PUTIN NEĆE ODUSTATI! Pet ključnih pitanja zapadnih analitičara o toku rusko-ukrajinskog rata!

Autor: Republika

Svet

23.02.2023

18:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Urednik BBC za Rusiju Stiv Rozenberg i međunarodni urednik britanskog servisa Džeremi Bouen analizirali minule događaje i najavili buduće.

PUTIN NEĆE ODUSTATI! Pet ključnih pitanja zapadnih analitičara o toku rusko-ukrajinskog rata!

Foto: Tanjug/AP

Uoči prve godišnjice rusko-ukrajinskog rata zapadni analitičari pomno prate ne samo situaciju na terenu već i ponašanje ruskog predsednika Vladimira Putina i ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog.

Urednik BBC za Rusiju Stiv Rozenberg i međunarodni urednik britanskog servisa Džeremi Bouen odgovorili su na pet ključnih pitanja pokušavajući da predvide u kom pravcu će ići rusko-ukrajinski sukob u 2023, piše BBC na srpskom.

1. Da li se Putin umorio od borbe?

Prema rečima Rozenberga, nema znakova umora kod Putina, koji je rešen da pobedi.

- Na osnovu obraćanja ruskog predsednika jasno je da on nema nameru da odustane. Iako on to i dalje ne zove ratom, u Rusiji je sve podređeno vojnoj pobedi nad Ukrajinom, NATO, Zapadom. On od Rusa očekuje da podrže te ciljeve i da budu spremni da podnesu najveću žrtvu. Putinova poruka je jasna - nema priče, nema rasprave o tome, okupite se svi pod jednom zastavom, okupite se oko mene, vašeg vođe. Njegove vizuelne poruke govore da nije bilo nikakvih maslinovih grančica, nije bilo nagoveštaja kompromisa - istakao je Rozenberg.

On veruje da je ruski predsednik odlučan da izvojuje pobedu.

- Postoje dva razloga za to: ili zato što istinski veruje da je ta pobeda moguća ili zato što zna da se zaglibio toliko duboko da za njega više nema povratka i da je njegova jedina opcija da nastavi da gura dalje, u nadi da će se nešto promeniti u njegovu korist - dodao je Rozenberg.

2. Mogu li Ukrajinci da nastave dalje?

Prema rečima Džeremija Bouena, ukrajinski predsednik Zelenski sve češće govori o vraćanju izgubljene teritorije, a pod tim on misli na Krim, koji je od 2014. pripojen Rusiji.

- Zelenski se pokazao kao izvanredan ratni vođa, ali šta oni mogu da postignu u vojnom smislu zavisi od podrške NATO i naročito od onoga što dobiju od SAD - sofisticirano oružje koje su imali, kao što je raketni sistem HIMARS, načinilo je veliku štetu. Predsednik Bajden u Vašingtonu pažljivo je balansirao na putu koji se praktično svodi na to da Ukrajini ne sme da se dozvoli da izgubi i mora da se podrži da bi nastavila da pobeđuje, ali ne smete ni da saterate Rusiju u takav ćošak da se ostvare njene nuklearne pretnje - rekao je on.

Bouen ističe da su Ukrajinci svesni da im je potrebna mnogo veća udarna moć da bi povratili svoje teritorije. To se, pre svega, odnosi na dobijanje modernih tenkova, aviona i svega onoga što traže, a ne dobijaju od saveznika.

3. Hoće li podrška Ukrajini iz inostranstva oslabiti?

Prema rečima Rozenberga, deo Putinove računice je da on i dalje veruje da ima jake adute u rukama i da veruje da će se Zapad umoriti od ovog rata i smanjiti podršku Ukrajini.

- Kolaju razne glasine i spekulacije da bi moglo da dođe do novog talasa mobilizacije u Rusiji, govori se o mogućoj prolećnoj ofanzivi ruske vojske. Vlast u Rusiji je i dalje optimistična i govori o pobedi - rekao je on.

S druge strane, Bouen podseća da je u novembru ni manje ni više nego načelnik združenih generalštaba američke vojske general Mark Mili govorio o ponovnom osvajanju Krima.

- On je tada rekao da bi ponovno osvajanje Krima bilo teško i mislim da je možda želeo da poruči da ono nije čak ni poželjno. U međuvremenu je vrlo brzo povukao te komentare, ali ostaje činjenica da ih je izgovorio - rekao je Bouen.

Republika

Foto: Shutterstok, Tanjug/AP

 

4. Šta je s podrškom u samoj Rusiji?

Analitičar BBC Rozenberg smatra da postoji veliki raskorak između poruka iz Kremlja i realnosti na terenu.

- S jedne strane, imate Putina, koji želi da ujedini narod i u svom obraćanju najavljuje napredak ka pobedi, a bukvalno nekoliko minuta kasnije imate vest o ukrajinskom razornom raketnom napadu na kasarnu u Makejevki. Govorim o raskoraku, ali ono čemu zapravo svedočimo jeste paralelna stvarnost, o kojoj govorimo već skoro godinu dana. Ako želite da znate kakva je Rusija 2023, ukrstite Džordža Orvela s Luisom Kerolom i možda ćete steći neku jasniju sliku - rekao je on.

Rozenberg je istakao da ova situacija podseća na čudnu mešavinu Orvelove "1984." i "Alise sa druge strane ogledala", gde je sve okrenuto naglavačke i uzduž i popreko: Rat je mir, a neznanje je snaga.

- Kremlj je stvorio neku vrstu alternativne stvarnosti koju promoviše na državnim medijima, u kojoj se Rusija predstavlja kao žrtva, a Ukrajina i Zapad su agresori koji su započeli rat - objasnio je on.

5. Da li je bilo koja strana spremna da započne pregovore?

Prema Bouenovim rečima, trenutno ne postoji nada za pregovore.

- Putin ili veruje da može da pobedi ili veruje da u svakom slučaju mora da nastavi dalje. A Ukrajinci veruju da mogu da pobede pošto su prolili toliko mnogo krvi i pretrpeli toliko štete, neće pristati da budu primorani na ustupke koje ne žele - istakao je on.

Republika

Foto: Profimedia

Male su šanse da Putin i Zelenski sednu za pregovarački sto

Bouen podseća i da se promenio ton Zelenskog od početka rata.

- U martu prošle godine, kad je prestonica izgledala istinski ugrožena od Rusa, on je govorio stvari kao što su: "Životi su važni, možda važniji od ove teritorije." Sad priča da žele da povrate svaki pedalj zemlje i njihov uslov za pregovore jeste da Rusi moraju da napuste njihovu teritoriju - pojasnio je međunarodni urednik BBC Džeremi Bouen.

Kinezi poručili Evropi da mora da ohladi glavu

Kineski državni savetnik i član političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK) Vang Ji izjavio je na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji da će njegova zemlja predstaviti svoj stav o smirivanju ukrajinske krize u dokumentu koji će naglasiti neophodnost poštovanja teritorijalnog integriteta svih zemalja.

Prema njegovim rečima, Kina nije mirno gledala krizu u Ukrajini niti je dolivala ulje na vatru, prenosi Rojters.

- Predlažem da svi, pogotovo naši evropski prijatelji, počnu da hlade glave i razmišljaju o tome šta treba da uradimo da bismo zaustavili ovaj rat - naveo je Vang Ji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading