KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV LASTE: Muljali s polascima, lažirali izveštaje i kupovali krš autobuse!

Autor:

Vesti

04.06.2022

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Preduzeće pljačkalo gradsku kasu tako što je prijavljivana jedna trasa, a vozila preusmeravana na linije gde su dodatno zarađivali.

KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV LASTE: Muljali s polascima, lažirali izveštaje i kupovali krš autobuse!

Foto: Tanjug

Grad Beograd poneo je krivičnu prijavu Drugom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu protiv odgovornih lica u SP "Lasta"! Tako je velika afera, o kojoj je Republika prva pisala, dobila i epilog. "Lasta" je, naime, pljačkala gradsku kasu Beograda tako što je prijavljivala da su vozila išla ugovorenom trasom, a zapravo su bila na drugoj lokaciji - iznajmljena, u garaži ili na popravci.

ČISTA PREVARA

"U nameri da dovedu u zabludu u cilju pribavljanja protivpravne i imovinske koristi lažno su prikazali i prikrili činjenice vezane za neodržavanje polazaka na prigradskim i lokalnim linijama dana 16. i 17. maja 2022, kao i neodržavanje polazaka na liniji 493 dana 18, 20, 21. i 23. maja 2022, koje je Sekretarijat za javni prevoz dodelio prevozniku SP "Lasta" a. d., a SP "Lasta" a. d. prihvatio obavljanje prevoza po utvrđenim redovima vožnje na osnovu važećeg ugovora o javno-privatnom partnerstvu u obavljanju komunalne delatnosti javnog prigradskog i lokalnog prevoza putnika na teritoriji grada Beograda, čime su izvršili krivično delo falsifikovanje isprave i krivično delo prevare u službi u pokušaju", navodi se u krivičnoj prijavi koja je podneta 2. juna, a u koju je naš list imao uvid.

U obrazloženju se taksativno navodi šema po kojoj je organizovana ova prevara, ali i šta je pomoglo da se razotkrije.

"Usled neslaganja tvrdnji o broju neodržanih polazaka kontrolisanih 16. i 17. maja, kao i neodržanih polazaka na liniji 493 za dane 18, 20, 21. i 23. maj 2022. između Sekretarijata za javni prevoz i SP 'Lasta', Sekretarijat je uputio dopis kompaniji 'Kentkart Southeast Europe' sa zahtevom da se uradi detaljna analiza nerealizovanih polazaka na prigradskim i lokalnim linijama SP 'Lasta'" navodi se.

LAŽNI PRIKAZ

Republika

Foto: ST/D. Kadić

Foto: Ilustracija

Inače, kompanija "Kentkart Southeast Europe" potpisala je ugovor o javno-privatnom partnerstvu s gradom i nadležnim službama za održavanje sistema za naplatu karata i upravljanje vozilima, u okviru kojeg može da vidi realizacija polazaka vozila, kao i praćenje njihove pozicije putem GPS sistema. Izveštaj je pokazao određeni broj nepravilnosti i neslaganja s izveštajem o poluobrtima SP "Lasta" za istaknute datume.

"Utvrđene nepravilnosti se ogledaju u činjenici da su se vozila prijavljena za predviđene polaske na linijama u navednim datumima nalazila na drugim linijama, lokacijama (garaži, odnosno servisu) i gradovima u odnosu na prijavljene, čime je SP "Lasta" lažno prikazala izveštaj o poluobrtima na prigradskim i lokalnim linijama za 16. i 17. maj, kao i tabelarni izveštaj za 18, 20, 21. i 23. maj za liniju broj 493, čime su na jasan i nedvosmislen način iskazali nameru pribavljanja protivpravne imovinske koristi", stoji u prijavi.

Pod lupom i kupovina 100 krš autobusa

Kako saznaje Srpski telegraf, trenutno se istražuje još jedna potencijalna afera - kupovina starih, praktično rashodovanih, autobusa! Prema rečima izvora našeg lista, SD "Lasta", odnosno njen direktor, doneo je odluku o kupovini 100 autobusa, starih 15 godina, od kojih su neki prešli i više od pola miliona kilometara. Do sada je kupljeno 30 autobusa, kupovina preostalih 70 je u toku.

- Direktor "Laste" kupuje otpisane autobuse, koje niko neće ili ih otpisuju, i to za 70.000 do 100.000 evra po komadu! Neki od tih autobusa su prošli i po 650.000 kilometara. Kupljeni su samo na osnovu slika koje su im poslate, nijednom ih uživo nisu videli, nisu videli za šta daju tolike pare - kaže izvor našeg lista iz "Laste".

Kako su razotkriveni

Sve se saznalo zahvaljujući GPS uređajima, postavljenim u 11 autobusa ovog prevoznika. Tako je bilo moguće utvrditi lokaciju autobusa u bilo kom trenutku, a one su pokazale razmere malverzacija kojima se pljačka gradska kasa.

Direktor Sekulić: Čućemo se

Republika

Foto: Printscreen

Vladan Sekulić

Vladan Sekulić, direktor "Laste", pošto mu je predočeno u vezi sa čim zovemo, poručio je da on nema informaciju da je podneta krivična prijava.

- Nemamo te informacije. Imam smrtni slučaj van Srbije, čućemo se - naveo je i prekinuo vezu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading