Razmišlja o budućnosti srpske košarke: Marina Maljković pred start Evropskog prvenstva u Mađarskoj!

Autor:

Sport

04.06.2022

16:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ženska košarkaška U20 reprezentacija Srbije već dve nedelje priprema se za Evropsko prvenstvo u Mađarskoj.

Razmišlja o budućnosti srpske košarke: Marina Maljković pred start Evropskog prvenstva u Mađarskoj!

Foto: KSS

Prvu fazu priprema za Svetsko prvenstvo u Australiji otpočele su i seniorke. U tri grupe vredno se radi u hali Vizura Tošin bunar, gde je danas selektorka seniorske reprezentacije Marina Maljković imala priliku da predstavi plan i program, kao i svoj stručni štab.

– Kada smo se plasirale na Svetsko prvenstvo, rekla sam vam da ćemo imati sjajne ideje za leto. Uvek razmišljam mnogo unapred, pre svega o budućnosti ženske košarke u našoj zemlji i presrećna sam što imamo priliku da spojimo dva tima, da imamo više devojaka na broju koje rade zajedno. Kod seniorske reprezentacije, u ovom momentu su sa nama i neka dobro poznata lica, ali je akcenat na onim mlađima koje treba da nose našu igru u Australiji. Hoćemo da proverimo da li one to mogu. U februaru su započele priču, pokazale karakter i određeni kvalitet, a sada hoćemo da prođemo sa njima kroz sve detalje. Ono što je meni izuzetno važno je da svaka reprezentativka Srbije treba dobro da zna kako će se ponašati na terenu i van njega – istakla je selektorka Marina Maljković.

Republika

Foto: KSS

Danijel Pejdž i Marina Maljković

 

Ona je predstavila i stručni štab u kome su Filip Benčić, pa od novembra Ljubica Drljača, koja je za kratko vreme unela mnogo pozitivnih stvari, kao i Dušan Džan Nazli, njen saradnik u Fenerbahčeu, koji će mnogo pomoći u radu sa mladim igračicama.

– Bojana Jankovića već poznajete i ovo je njegov povratak u reprezentaciju. On već dugo godina radi u Americi. Imao je vremena ovog leta i poželeo je da ponovo pomogne. Pored vaspitanja i produkcije igračica u svakom momentu jedna od bitnijih stavki u mom radu je i proizvodnja kvalitetnih trenera. Tu su moje bivše igračice, osvajačice medalja, koje su se paralelno školovale i učile trenerskom poslu. Mislim da će ovo biti jedna veoma ozbiljna priča za budućnost ženske košarke u Srbiji – zaključila je Marina Maljković.

Bojan Janković će biti glavni trener U20 reprezentacije Srbije koja će igrati Evropski šampionat u Mađarskoj. On gradi svoju karijeru u američkoj koledž košarci, gde će u narednoj sezoni biti pomoćni trener Ole Miss-a, posle tri godine rada na Lujzijana Teku, tri godine u Vajomongu i pet sezona u Oral Robertsu. Janković je bio član Marininog stručnog štaba kada su osvojeni zlato na EP u Mađarskoj i bronza na OI u Riju.

– Pre svega bih hteo da se zahvalim Marini na poverenju i na tim godinama kada smo radili zajedno. To je bilo ogromno iskustvo za mene. Dalo mi je bazu za neki moj budući rad na koledžu i presrećan sam što sam dobio mogućnost da radim sa U20 reprezentacijom. To je budućnost naše košarke. Po Marininom programu radimo zajedno, kako bi ove igračice jednog dana donele neke nove uspehe našoj zemlji. Ovo je moj san i daćemo sve od sebe da napravimo dobar rezultat – kaže Janković.

Republika

Foto: KSS

REprezentacija Srbije U-20

 

Prvi put je situacija da dve doskorašnje igračice praktično direktno iz patika uskaču u trenersko odelo i ulaze u dobro poznati sistem, gde će njihovo veliko iskustvo biti od ogromnog značaja za mlade košarkašice. Obe su još u toku igračkih karijera pokazale afinitet prema trenerskom poslu i školovale se i pripremale za novi poziv. Dajana Butulija je proslavljena reprezentativka Srbije i osvajačica svih trofeja u prethodnih sedam godina. Sa druge strane tu je Danijel Pejdž, koja je prepoznatljivo pevala iz sveg glasa srpsku himnu kada su osvojeni evropsko zlato u Mađarskoj i olimpijska bronza u Brazilu.  Pejdž je prethodne četiri sezone radila u stručnom štabu Univerziteta Toledo. NJih dve će biti pomoćni treneri U20 reprezentacije.

– Meni je neopisiva čast što sam deo stručnog štaba i što sam u reprezenteaciji. Odazvala sam se pozivu Marine Maljković koja mi je 20 godina bila trener i čiji košarkaški stil poznajem i volim. Nisam otišla sa terena, samo sam trenutno tu u nekom drugom obliku. Velika mi je čast što ću sa Bojanom Jankovićem i Danijel Pejdž moći da vodim treninge i razmenjujem mišljenja – istakla je Dajana Butulija.

– U potpuno drugačijoj sam ulozi sada u srpskoj reprezentaciji. Uzbuđena sam što sam ovde i veliku čast mi predstavlja činjenica da me je Marina odabrala za ovaj posao, da se vratim i pomognem U20 reprezentaciji. Srbija mi je toliko dala i imam želju da to vratim ovim mladim igračicama – kaže Danijel Pejdž.

Svetsko prvenstvo igra se od 22. septembra do 1. oktobra u Sidneju, dok će se U20 reprezentacija tokom jula u Mađarskoj boriti na Evropskom šampionatu, stoji na zvaničnom sajtu Košarkaškog saveza Srbije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)

Loading