LASTA SPALJUJE DOKAZE PLJAČKE? Naprasno izgoreo autobus ključan za istragu afere "Dupli polasci"

Autor:

Vesti

03.06.2022

06:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grad Beograd je pokrenuo istragu.

LASTA SPALJUJE DOKAZE PLJAČKE? Naprasno izgoreo autobus ključan za istragu afere "Dupli polasci"

Foto: Ilustracija/Shutterstock, Wikipedia

Autobus prevoznika Lasta, koji se zapalio 31. maja, trebalo je da bude zaplenjen zbog izuzimanja snimaka sa kamera istog od strane tužilastva, budući da je rukovodstvo Laste odbijalo da duže vreme dostavi dotične video-zapise. Vozilo je iznenadno izgorelo.

U ovom incidentu nije bilo povređenih, a njegov uzrok je sumnjiv uzimajući u obzir aferu u kojoj se ovaj prevoznik našao. Razlog za paljenje autobusa još uvek nije poznat, ali jedan od mogućih je i prikrivanja dokaza o krađi novca stečenog prodajom karata.

Podsetimo, afera "Dupli polasci", koju je razotkrila Republika, raskrinkavši kako saobraćajno preduzeće Lasta pljačka gradsku kasu Beograda, dobiće svoj sudski epilog.

Naime, kako je nam je nedavno potvrđeno iz grada, sve se ispituje i prikupljaju se dokazi.

Ovo je za Republiku potvrđeno iz gradske uprave grada Beograda, a kako su istakli, kad se prikupe adekvatni dokazi, grad će podneti krivične prijave protiv odgovornih.

Grad Beograd trenutno radi na prikupljanju dokaza u vezi sa fingiranim izveštajima o ostvarenju polazaka SP Lasta za period od 1. do 31. maja 2022, na osnovu čega će prihod prevozniku biti umanjen. Kada se prikupe svi dokazi o postojanju elemenata krivičnog dela, grad će podneti odgovarajuće krivične prijave - rekli su tom prilikom iz grada.

Republika

Foto: Tanjug

 

Malverzacije su isplivale na videlo kada su nadležni utvrdili da rukovodstvo ove firme uzima novac za uslugu gradskog prevoza koji ne obavlja redovno, a svoja vozila preusmerava na destinacije na kojima ostvaruje dodatnu zaradu.

Kako je za Republiku objasnio dobro obavešten izvor iz Laste, sve se saznalo zahvaljujući GPS uređajima postavljenim u 11 autobusa ovog prevoznika. Na ovaj način je bilo moguće utvrditi lokaciju autobusa u bilo kom trenutku, a one su pokazale sve razmere malverzacija kojima se čerupa gradska kasa. Dokaza ima napretek, a postavlja se pitanje koliko dugo je ova prevara trajala dok nije otkrivena.

Konstantno smo imali situaciju da je prijavljeno da vozila idu jednom trasom, a da se zapravo nalaze na potpuno drugoj lokaciji ili su pak u garaži ili na popravci. Dešavalo se da je vozilo prijavljeno da saobraća na nekoj gradskoj lokaciji, a ono je u tom trenutku u Kragujevcu ili nekom drugom mestu u Srbiji. Sve to utvrdilo se pomoću GPS uređaja, za koje gotovo niko u firmi nije znao da su instalirani - objasnio je naš izvor.

Direktor Laste Vladan Sekulić tek nedavno je odgovorio na naša pitanja o ovoj aferi.

- Ja sam izdao nalog da se sprovede detaljna kontrola unutar firme, da se ispitaju sva odgovorna lica, da bismo na taj način došli do istine. Sve što je grad od nas zahtevao, ja sam izdao naređenje da se uradi. Sada vam ne mogu reći ništa više dok se sam proces ne završi, a onda, kada sve budemo imali crno na belo, izaći ćemo sa zvaničnim saopštenjem i objasniti o čemu se radi - poručio je Sekulić.

Međutim, malo je neverovatno da direktor ne zna šta mu se dešava u firmi, pogotovo što se radi o velikom novcu koji je proneveren.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading