EU U PROBLEMU SA BEOGRADOM I PRIŠTINOM: Evo šta koči pregovore oko Kosova i Metohije

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

27.01.2021

23:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izaslanik Evropske unije (EU) Miroslav Lajčak izjavio je danas da je dijalog Beograda i Prištine zastao zbog izbora na tzv. Kosovu, ali je istakao da je EU zadovoljna što je vraćeno ključno važno jedinstvo sa SAD u politici prema Zapadnom Balkanu.

RepublikaFoto: Tanjug/Predsedništvo Srbije
Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić

- Ništa nije završeno dok sve nije završeno - rekao je Lajčak za francuski Mond u vezi s ciljem da se u dijalogu postigne sveobuhvatni sporazum Beograd-Priština.


Naglasio je, međutim, da ljudi u administraciji američkog predsednika Džozefa Bajdena zaduženi za Balkan "osećaju istorijsku odgovornost zbog političke i ljudske angažovanosti svoje zemlje u tom regionu".

Specijalni izaslanik EU za dijalog je rekao da je Unija već ranije sarađivala s novim američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i zamenikom sekretara za politička pitanja Viktorijom Nuland.

- Sa njima smo radili u prošlosti i znamo njihova mišljenja... Američko-evropsko jedinstvo je ključni činilac za uspeh na Balkanu - rekao je Lajčak.

Specijalni izaslanik EU je predočio da dijalog zasad nije moguć zbog predstojećih izbora na tzv. Kosovu i izrazio nedu da će, na osnovu onoga iz prošle godine, pregovori biti nastavljeni čim dođe do formiranja nove vlade u Prištini.

Na pitanje šta Srbija može očekivati kad se završi normalizacija odnosa s Prištinom, Lajčak je poručio da "i Srbija i Kosovo znaju da je preduslov normalizacija, ali EU je jasno obećala integraciju ako se ispune merila i sprovedu nužne reforme", prenosi Radio Slobodna Evropa.

Lajčak je dodao da EU istrajava u politici proširivanja "ali ne treba verovati da će to doći automatski, zemlje na Zapadnom Balkanu moraju reformama u to ubediti članice Unije".

On je naveo da je EU obnovila dijalog Beograd-Priština "ne tako što se krenulo u tehničke pregovore, već da bi se postigao sveobuhvatan i obavezujući sporazum".

- Nijedan problem ne sme biti ostavljen po strani, kao što je bio slučaj u prošlosti poput finansijskih potraživanja ili sporova oko imovine - kazao je Lajčak.

Istakao je da "obe strane tačno znaju o čemu se pregovara", ali, kako je primetio, "ništa nije rešeno dok sve nije rešeno".

Zamoljen da objasni protivljenje razmeni teritorija, Lajčak je odgovorio da su protiv toga bile zemlje regiona "jer strahuju da bi moglo izazvati događaje izvan svake kontrole".

Uz to, Evropska unija je, po njegovim rečima, mnogo uložila u politiku "evropeizacije i uključivanja Balkana u evropsku porodicu, a to podrazumeva izgradnju multietničkih demokratskih društava" te je "ponovno crtanje granica oprečno tom idealu i značilo bi da smo doživeli neuspeh".

Na pitanje kako gleda na sve veći upliv Kine na Balkanu, rekao je da je EU najveći trgovinski partner, najveći investitor na Zapadnom Balkanu i tamo daje najveću pomoć.

- Zemlje tog regiona svoje sisteme usaglašavaju s evropskim standardima i sve dok je evropska perspektiva tog područja jaka, jasna i opipljiva, ne treba da se uzbuđujemo... Ne može da ponudi više od nas - zaključio je specijalni izaslanik EU.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading