"RAZGOVARALI SMO O MOGUĆEM PRIVREMENOM REŠENJU ZA GRAĐANE" Lajčak najavio nastavak dijaloga Beograda i Prištine o dinaru

Autor:

Vesti

23.04.2024

16:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada je reč o poseti BiH, on je rekao da se uvek rado vraća u tu zemlju, koja je, kako je istakao, značajno uticala na njegovu karijeru.

"RAZGOVARALI SMO O MOGUĆEM PRIVREMENOM REŠENJU ZA GRAĐANE" Lajčak najavio nastavak dijaloga Beograda i Prištine o dinaru

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak izrazio je očekivanje da će predstojeći razgovori glavnih pregovarača Beograda i Prištine u Briselu biti zasnovani na "vrlo konkretnim idejama". On je istakao da se tokom prethodne runde dijaloga smanjio jaz između strana, ali da i dalje postoje neke razlike koje treba prevazići.

Lajčak je naglasio da je tokom nedavne posete BiH razgovarao o mogućem privremenom rešenju za građane pogođene odlukom Centralne banke Kosova o gotovinskom poslovanju. On je istakao da su uspeli da smanje jaz između strana, ali da su neke razlike i dalje prisutne.

Razgovarali smo o mogućem privremenom rešenju za građane pogođene odlukom Centralne banke Kosova o gotovinskom poslovanju i verujem da smo uspeli da smanjimo jaz. Istovremeno, neke razlike ostaju i zato ću ponovo ugostiti dvojicu glavnih pregovarača u Briselu i očekujem da naši razgovori budu zasnovani na vrlo konkretnim idejama, što bi nam omogućilo da napredujemo u interesu naroda - naveo je Lajčak.

Kada je reč o poseti BiH, on je rekao da se uvek rado vraća u tu zemlju, koja je, kako je istakao, značajno uticala na njegovu karijeru.


Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak nedavno je imenovan za ambasadora EU u Švajcarskoj, dok će novi šef Kancelarije EU u Prištini biti Aivo Orav, bivši ambasador Estonije u Crnoj Gori.

Lajčak je istakao važnost podrške jasnom zamahu EU za budućnost BiH u EU i naglasio značaj postizanja konsenzusa oko Izbornog zakona. On je naglasio da je ključni uslov za skori početak pristupnih pregovora i da je važno verovati izabranim liderima da donesu ispravne odluke.

Lajčak je učestvovao na konferenciji Prijatelja Zapadnog Balkana u Sloveniji, ističući značaj tog jedinstvenog formata za budućnost Zapadnog Balkana.

- Stoga mi je bilo još važnije da čujem od različitih lokalnih igrača o nedavnim dešavanjima i kako oni vide trenutnu situaciju. Na svim svojim sastancima naglašavao sam važnost da se ne gubi iz vida jasan zamah EU za budućnost BiH u EU - naveo je Lajčak.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je Beograd učinio apsolutno sve u nameri da pronađe rešenje za upotrebu dinara na KiM. On je istakao da je predlog Beograda ocenjen kao konstruktivan, ali da je Priština "došla sa nula konstruktivnosti".

Kroz ove tematske celine, detaljno smo sagledali najvažnije informacije iz datog teksta, ističući ključne tačke i stavove zvaničnika u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine, kao i drugim aktuelnostima u regionu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading