Petković iz Brisela nakon razgovora o dinaru na Kosovu i Metohiji: Nije postojala dovoljna volja sa prištinske strane, predstoji nam još jedan sastanak!

Autor:

Vesti

04.04.2024

13:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nije postojala dovoljna volja sa prištinske strane, neću više ništa da kažem. Predstoji nam još jedan stastanak na tu temu, kaže on.

Petković iz Brisela nakon razgovora o dinaru na Kosovu i Metohiji: Nije postojala dovoljna volja sa prištinske strane, predstoji nam još jedan sastanak!

Foto: Tanjug

U Briselu su danas nastavljeni razgovori u okviru dijaloga Beograda i Prištine povodom odluke takozvane Centralne banke Kosova o zabrani upotrebe dinara na KiM.

Oko 10 časova održan je trojni sastanak direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića, specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka i glavnog pregovarača Prištine Besnika Bisljimija.

Sastanaku je prisustvovala i delegacija Beograda sastavljena od eksperata. Prethodno je održan tet-a-tet sastanak Petkovića i Lajčaka.

Nakon sastanka, Petković se obratio medijima: 

- Tema je bila jednostrana odluka Kurtija da ukine dinar i platni promet na prostoru KiM. Još jednom smo se snažno založili da dođe do formiranja ZSO, prošlo je više od 4.000 dana od kada je Priština stavila svoj potpis. To je njihova obaveza i da su ispunili mnogi problemi današnji ne bi ni postojali. 

- Nije postojala dovoljna volja sa prištinske strane, neću više ništa da kažem. Predstoji nam još jedan stastanak na tu temu.

- Očekujem da će za desetak dana Lajčak uputiti novi poziv na temu dinara. Videćemo kako će se stvari razvijati. 

 - Imali smo i format direktnog susreta Beograda i Prištine gde se razgovaralo o dinaru, ali i o ZSO. Rekao sam Bisljimiju da je to njihova obaveza, jer su to poisali pre više od 4.000 dana. Da imamo ZSo mnoge stvari bi bile rešene. Ovo što je Kurti uradio je nasilna odluka, to je želja da se protera srpski narod sa KiM. Naš narod ima pravo da živi na KiM, da ima budućnost i mi ne odustajemo od njega. 

- I dalje smo udaljeni kada je reč o stavoivima BG i PR. Beograd ide u pravcu kompromisa, ali t je zabranjena reč kada je reč o Pritini. Uradićemo sve da sačuvamo mir, pronađemo rešenje i da ne ugrozimo interese srpskog naroda na KiM. 

Vučić o sastanku u Briselu: Ne možemo da očekujemo ništa dobro

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, povodom današnjeg nastavka razgovora Beograda i Prištine u Briselu, da je srpska strana dobro pripremljena za dijalog, ali da ne možemo da očekujemo bilo šta dobro.

- Nemamo ništa lično da zamerimo ljudima koji vode dijalog, ali sve to u Briselu pretvorilo se u stvari u stavljanje mašnice na kriminalne akte Aljbina Kurtija, a da je na kraju potrebno da se legalizuje, da se dobija srpska saglasnost za njegova nedelja. Mi u tome ni na koji način nećemo da učestvujemo - rekao je Vučić na sednici Vlade Srbije.

Mislili smo da je razumno i racionalno postupanje nešto što će u budućnosti promeniti odnose Evropske unije i zapadnih sila prema Prištini, ali shvatili smo da se to nije dogodilo, da se to neće dogoditi i u skladu s tim ćemo se ponašati, dodao je Vučić.

Vučić je napomenuo da će pozicija srpskog naroda biti sve teža.

- Ti problemi će se nastaviti i njih možete da računate kao stalne, kao probleme sa kojima ćemo se suočavati u narednim mesecima, jer će Kurti svoju agresiju protiv srpskog naroda, posebno na severu Kosova i Metohije, nastaviti. Evropa i Amerika će nastaviti svoje glasno ćutanje, a svi ostali nemaju nikakav ni uticaj na prištinske vlasti, niti u ovom trenutku su u situaciji da nam mnogo pomognu - rekao je Vučić.

Uvek ćemo biti uz svoj narod i gledaćemo kako da te probleme rešavamo, poručio je predsednik.

Dijalog u Briselu

Ovo je četvrti put za nešto više od mesec dana da se u Briselu vode razgovori Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, o zabrani upotrebe dinara na KiM.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak nedavno je izrazio nadu da će se tokom današnjih razgovora premostiti preostale razlike. On je ocenio da je prethodni sastanak na nivou glavnih pregovarača, koji je održan 25. marta, bio konstruktivan, da su obe strane imale priliku da obrazlože svoje ideje i stavove i da je zaključeno da je potreban još jedan sastanak.

Lajčak je 25. marta saopštio je da su glavni pregovarači Beograda i Prištine u Briselu izneli svoje predloge u vezi sa uredbom tzv. CBK o zabrani upotrebe dinara na KiM i da su razgovori pomogli da se "razjasne važni detalji".

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je posle sastanka 25. marta u Briselu da Priština nema političku volju da se dođe do rešenja za upotrebu dinara na KiM.

On je dodao da su obe strane iznele svoje predloge rešenja od kojih je predlog Beograda bio izbalansiran i vodio je računa o srpskim interesima, dok je Priština iznela predlog u kome nisu uložili nimalo napora da bi to moglo da se nazove rešenjem.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (22)

Loading
Srdjan

04.04.2024 13:24

Petar Petković svojim zalaganjem za dijalog i konstruktivnim pristupom u rešavanju pitanja na Kosovu i Metohiji pokazuje liderstvo i posvećenost mirnom rešavanju sukoba. Njegova vera u mogućnost postizanja sporazuma i izgradnju zajedničke budućnosti daje nadu u stabilniju i prosperitetniju regiju.

Keti

04.04.2024 13:25

Srbija je uvek za dijalog. Ali ne mozemo se sami sa sobom dogovarati, mora i druga strana ucestvovati.

Ljubicica

04.04.2024 13:25

Vlada Srbije i Srbija će učiniti sve da sačuva naš narod na KiM.

Tijana

04.04.2024 13:30

Petkovic se zalaze za mirno resavanj problema na Kosovu i Metohiji ali nema sa kime da se dogovori.