Trampov nalog: Smrviti Kurtija!

Autor: Biljana BOJIĆ

Vesti

12.03.2020

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Donald Tramp poslao je oštru poruku kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju da hitno ukine takse na robu iz centralne Srbije i BiH ili može da se pozdravi sa političkom karijerom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Trampov ultimatum uputio je juče i američki senator Rend Pol nakon što su to prethodno učinili najuticajniji ljudi iz okruženja šefa Bele kuće - sin Donald Tramp mlađi, specijalni predstavnik za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel i senator Dejvid Perđu, koji su zapretili da će SAD povući vojsku sa Kosova.

Pol je nedvosmislenom porukom pozvao Kosovo da okrene novu stranicu i radi sa Srbijom zarad trajnog mira:

- Vreme je da posle godina provedenih tamo vratimo svoje trupe kući.

Dačić: Kosovo politički i bezbednosni izazov

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Ivica Dačić

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je KiM pitanje od najvišeg nacionalnog interesa, prioritetna unutrašnja i spoljnopolitička tema, ali istovremeno i najveći političko-bezbednosni izazov.

- Postizanje kompromisnog rešenja za pitanje KiM vidimo kao jedini ispravni ishod procesa normalizacije odnosa koji može biti održiv na duži rok - rekao je Dačić i istakao da se Beograd uvek protivio politici svršenog čina i nametanja rešenja, koja samo mogu da udalje od primenljivih dogovora i koja nose potencijal za dodatnu destabilizaciju regiona.

PUCA PRIJATELJSTVO

Paniku među albanskim liderima izazvalo je suspendovanje 200 miliona dolara direktne američke pomoći Kosovu.

- Iz Bele kuće stigla je naredba da se Kurti po ubrzanom postupku slomi. Ne samo zbog njegovog odbijanja da ukine takse kako bi se nastavio dijalog u cilju pronalaženja održivog rešenja za KiM, već i zato što je pokušao nove saveznike da nađe u Berlinu. Vašington, međutim, ne želi da dominaciju u regionu prepusti nemačkoj kancelarki Angeli Merkel. Šef Bele kuće želi na mestu premijera da vidi Isu Mustafu kako bi u tandemu sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem ozbiljnije pristupio rešavanju kosovskog čvora - navodi diplomatski izvor Srpskog telegrafa.

Trampov trio uvek uz Srbiju

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Predesnik SAD sa svojim sinom

Republikanski senator iz Džordžije Dejvid Perđu (70) i najstariji sin američkog predsednika Donald Tramp mlađi privukli su veliku pažnju javnosti kada su poručili Prištini da treba da povuče takse na srpsku robu nametnute Beogradu i da treba razmotriti povlačenje vojske SAD sa KiM.

Poznat je kao senator koji deli većinu Trampovih stavova, što mu je donelo visoku poziciju u Republikanskoj stranci. Ali je bio i jedan od prvih senatora koji su podržali Trampa, i to kada su mu mnogi okretali leđa pre izbora u novembru 2016, što predsednik SAD nije zaboravio. Insistira na tome da je njegov odnos s šefom Bele kuće više profesionalan nego ličan, mada ih povezuje i golf.

Pre nego što je postao senator Perđu je radio kao menadžer u jednoj konsultantskoj kompaniji i bio je viši potpredsednik kompanije "Ribok". On je ujedno postao i prvi direktor sa Fortjun liste 500, koji je izabran u Senat.

Njegov kolega republikanac Rend Pol (57) na funkciju senatora stupio je januara 2011, a pre toga nije obavljao nikakvu javnu dužnost. Njegov otac je lekar i republikanski političar Ron Paul, koji je bio predsednički kandidat 1988, 2008. i 2012.

Poslednjih nekoliko dana, kako je naš list juče pisao, priprema se teren za prekomponovanje vlasti u Prištini. Ključnu ulogu mogao bi da odigra upravo Mustfin DSK, koji bi napustio savez sa Kurtijevim Samoopredeljenjem i formirao novu većinu u parlamentu sa Tačijevim DPK. Na takav scenario upućuje i jučerašnja izjava zamenika kosovskog premijera Avdulaha Hotija da će njegov DSK pre izaći iz koalicije sa Samoopredeljenjem, nego što dozvoliti rušenje prijateljstva sa SAD:

- Vlada treba da se sastane da bismo ukinuli taksu. Ne možemo ostati taoci jedne odluke koja je bila neophodna, ali sada šteti Kosovu. Trajno prijateljstvo sa SAD ne može biti dovedeno u pitanje. Mi garantujemo to prijateljstvo.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading